- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu - Geoană, confruntarea finală
Prima şi ultima confruntare între cei doi finalişti ai campaniei electorale pentru Cotroceni s-a încheiat. Din nou fără un câştigător clar. Pe lângă discursul axat pe problemele sociale, Mircea Geoană a încercat să fie mai agresiv. Însă, aproape de fiecare dată când a încercat să-l atace pe actualul preşedinte, contraatacurile acestuia au fost dure şi răspunsul lui Geoană s-a lăsat aşteptat. Vezi mai jos evolutia dezbaterii
Băsescu - Geoană, confruntarea finală
Discursurile de final ale celor doi candidaţi.
Traian Băsescu: Se termină o campanie electorală dificilă, în care singurul lucru pe care am vrut să-l transmit românilor a fost acela că i-am servit timp de 5 ani cu responsabilitate, chiar dacă de multe ori am fost în situaţia de a mă confrunta cu clasa politică. În mandatul următor obiectivul este ca România să se modernizeze. Resursele financiare uriaşe care se cheltuiesc de stat să fie redirecţionate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Vă asigur că voi rămâne un duşman faţă de Vântu, Patriciu, Voiculescu care cred că pot să-şi asigure prin oamenii politici accesul la resursele politice.
Am convingerea că împreună vom reuşi să modernizăm statul român.
Am convigerea că vom reuşi să stopăm venirea unui PSD care are marca privatizărilor frauduloase.
Voi veghea ca averea statului să rămână la dispoziţia românilor, şi nu la clientela PSD-ului.
Mircea Geoană: Am avut ocazia să reconfirm afecţiunea şi respectul pentru bătrâni. Voi încerca să dau o şansă tinerilor din această ţară. Voi încerca să scot din gândnirea tinerilor, "plec din România din cauza răului pe care îl scoate din mine".
Am avut privilegiul să fac campanie cu domnul Crin Antonescu. Mulţumesc lui Antonescu pentru modul ireproşabil în care s-a comportat în această perioadă.
Am demonstrat că pot să-i unesc pe români. Am un cuvânt de speranţă şi încredere că vom aduce un alt Guvern până la Crăciun. Vreau să spun ce mi-a spus Părintele Galeriu: "Slujeste-ţi ţara aşa cum îţi iubeşti familia".
Întrebarea din partea moderatorului.
Întrebare pentru Mircea Geoană: Aţi fi dispus să juraţi că nu le-aţi promis lui Vântu, Patriciu, Voiculescu beneficii materiale?
Mircea Geoană: Da.
Întrebare pentru Traian Băsescu: Aţi fi dispus să juraţi că la mitingul din 2004 nu aţi lovit acel copil?
Traian Băsescu: Nu l-am lovit nici în plex, nici în faţă cu pumnul.
Cei doi candidaţi au fost rugaţi să jure pe Biblie.
Mircea Geoană: Jur cu mâna pe Bliblie că nu am promis niciun fel de avantaj material celor menţionaţi. (Este atenţionat să le repete numele). Geoană le rosteşte numele: Vântu, Dinu Patriciu sau Voiculescu.
Traian Băsescu: Jur că nu am lovit copilul nici în plex cu pumnul şi nici în faţă cu pumnul.
Surpriza: cei doi candidaţi şi-au făcut cadouri unul altuia.
Traian Băsescu a oferit câte un buchet de flori doamnelor Geoană şi Copos după care i-a oferit lui Mircea Geoană un coş cu produse româneşti spunând că şi-ar dori ca ce este în acel coş să se poată găsi şi pe masa românului. Mircea Geoană i-a răspuns că le va mânca la Cotroceni.
Mircea Geoană i-a făcut un "cadou cultural" lui Traian Băsescu. Acesta i-a oferit o carte a Aureliei Marinescu - Codul bunelor maniere.
Cei doi candidaţi răspund la întrebări din partea ONG-urilor şi a jurnaliştilor.
Întrebare pentru Mircea Geoană: Credeţi că reducerea Parlamentului la o singură Cameră va contribui la descentralizare?
Mircea Geoană: Din punctul meu de vedere decizia este clară, vom modifica Constituţia.
Întrebare pentru Traian Băsescu: Sunteţi de acord ca prezenţa la vot să devină obligatorie?
Traian Băsescu: Este un drept garantat, nu poate deveni o obligaţie. Sistemul actual prin care statul garantează dreptul de vot, fără a-i sancţiona, este unul corect.
Întrebare pentru Mircea Geoană: Care ar fi pentru dumneavoastră cel mai important indicator al ieşirii din criză?
Mircea Geoană: Două trimestre de creştere succesivă înseamnă ieşirea din criză. Guvernul Iohannis este programul anticriză.
Întrebare pentru Traian Băsescu: Care este poziţia faţă de trecutul, prezentul şi viitorul pentru aurul munţilor Apuseni?
Traian Băsescu: Sunt un adept al extragerii acestor resurse, România are nevoie de ele, cu condiţia ca daunele care se aduc să nu fie dramatice şi ireversibile. Sunt prudent în acest moment în a spune "da, trebuie să începem exploatarea la Roşia Montană".
Cei doi candidaţi au vorbit despre proiectul Roşia Montană.
Traian Băsescu: Nu am o părere consolidată, în principiu mi-aş dori ca România să extragă cele 600-800 tone de aur. Trebuie să avem o mare grijă atunci când se ia decizia. Voi fi susţinătorul deciziei luată de specialişti.
Mircea Geoană: Până nu voi fi convins că nu este dăunător, voi fi împotriva acestui proiect.
Cea de-a zecea temă de dezbatere este Agricultura.
Mircea Geoană: Micul producător nu are capacitate de a-şi desface produsele la un preţ corect. Ceea ce ne reproşează ţăranii şi producătorii este că între munca lor şi produs există foarte mulţi intermediari şi samsari.
Voi milita pentru un program de construcţie de sere pentru a putea concura cu produsele din Turcia.
Voi acţiona pentru dezvoltarea industriei agroalimentare.
Voi dezvolta programul Rabla pentru tractoare.
Traian Băsescu: S-a luat de mult hotărârea ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare programul Rabla şi pentru tractoare. Se află în legislaţia românească şi va intra în vigoare la 1 ianuarie.
Cei doi candidaţi răspund la întrebarea "Cum se rezolvă paradoxul din sistemul sanitar".
Mircea Geoană: Vom găsi resursele pentru ca medicii rezidenţi să găsească locuri de muncă. Va trebui să găsim un pachet extrem de atractiv pentru locurile de la ţară. Va fi nevoie de un efort de bugetare multianuală.
Traian Băsescu: Mircea Geoană nu are informaţiile la zi. Ieri Guvernul a aranajat problema medicilor rezidenţi.
Mircea Geoană: De ce nu s-a rezolvat până acum?
Traian Băsescu: După ce aţi plecat dvs, a trebuit să vină un ministru interimar să rezolve situaţia. Va trebui să găsim formula ca şi un om din mediul rural, dacă face infarct, să aibă şanse să scape cu viaţă. Sper ca bugetul anului viitor să se îndrepte spre mediul rural. Ar trebui să construim în fiecare comună 10-12 case pentru tinerii medici şi profesori, ca aceştia să meargă în mediul rural.
Cea de-a noua temă de dezbatere este Sănătatea.
Mircea Geoană: Sănătatea este un domeniu care reprezintă o prioritate absolută. Va trebui să alocăm un procent mai mare din PIB. Principalul procent trebuie să meargă în mediul rural şi în oraşele mai sărace.
Sistemul SMURD să fie în toate oraşele cu peste 2 milioane de locuitori. Un sistem de spitale dotate bine.
Va trebui să înfiinţăm Compania Naţională Farmaceutică în România, pentru a nu mai cumpăra din străinătate medicamente.
Va trebui să reducem riscul de mortalitate infantilă şi să creştem speranţa de viaţă.
Traian Băsescu: Am invitat pe lângă Preşedinţie un colectiv de specialişti pentru a prefigura nişte politici care să facă mai eficient acest sistem. În 2009 bugetul de Sănătate este 5 miliarde euro, nu se simte creşterea de cinci ori a bugetului pentru că banii se pierd într-un sistem birocratic.
Cea mai mare prioritate este întocmirea standardelor de tratament pe fiecare boală.
Cea de-a opta temă de dezbatere este Educaţia.
Traian Băsescu: Cel mai puternic catalizator al evoluţiei României este educaţia. Fără educaţie viitorul Românei nu se vede bine. Am făcut o prioritate din reformarea sistemului educaţiei.
Mircea Geoană: Vom aloca cei 6% din PIB pentru Educaţie. Problema principală este ca la începutul anului viitor să avem o lege a Educaţiei. Nu poţi să ai şcoală bună fară dascăli educaţi. Vreau să-i asigur pe dascăli că vor fi foarte bine motivaţi.
Traian Băsescu: Nici eu nu sunt mulţumit de modul în care sunt plătiţi dascălii. Am promulgat, şi îmi cer scuze, creşterea de 50% fără să mă asigur că există resurse. Domnule Geoană, nu puteţi blama o lege pe care aţi susţinut-o în Guvern şi în Parlament. Fiţi cinstit cu românii domnule Geoană, hai să ne asumăm faptele noastre în faţa românilor.
Cea de-a şaptea temă de dezbatere este Protecţia socială.
Mircea Geoană: Eeste problema cea mai sensibilă. Aceste diferenţe în societate s-au aprofundat. Cred că va trebui să ne uităm la legea salarizării unitare. Voi încerca să limităm ceea ce este planul adevărat al lui Băsescu şi Boc.
Traian Băsescu: Aproximativ 11 milioane de români beneficiază de sisteme de protecţie socială, sistemul de încălzire centralizată, deşi sunt unii care au venituri foarte mari şi nu au nevoie de acea subvenţie. Trebuie să propulsăm resursele către cei care au nevoie.
Cea de-a şasea temă de dezbatere este Reforma constituţională.
Traian Băsescu: Sunt un susţinător fără rezerve al acestei reforme. Din acest punct de vedere, referendumul a fost cel mai puternic semnal şi anume că românii doresc reforma clasei politice.
Românii ne-au spus pe 22 noiembrie despre necesitatea reformei statului în ansamblu, ne-au spus că nu mai vor privilegii pentru politicieni, vor ca banii destinaţi pentru privilegii să ajungă acolo unde trebuie, să ajungă la salarii, la pensii...
Mircea Geoană: Ca preşedinte, voi declanşa un amplu proces de reformă. Vom declanşa săptămâna viitoare în Parlamentul României procedura de reformare a Constituţiei. Vom avea o dezbatere în afara campaniei. În acest moment există drepturi pe hârtie. Să ne angajăm că nu ne atingem de Constituţie măcar o generaţie.
Traian Băsescu: Românii vor de la Constituţie să le garanteze un stat simplificat, care să nu le mai fie o povară. Românii sunt la dispoziţia statului şi nu statul la dispoziţia românului. Vor o modificare a abordărilor politicienilor în aşa fel încât politicienii să lucreze pentru români.
Mircea Geoană: Băsescu încearcă să ascundă eşecul a cinci ani de mandat.
Traian Băsescu: În ianuarie 2009 a fost întâlnirea de la Cotroceni, iar unul din subiecte a fost revizuirea Constituţiei. Aţi votat împotrivă. În Parlament aţi votat împotriva referendumului.
Mircea Geoană: Am votat pentru, vă rog să nu mai minţiţi.
Traian Băsescu: Românii nu trăiesc atât de bine pe cât mi-aş fi dorit. Dar criza economică nu am adus-o eu.
Mircea Geoană: Scandalul a împiedicat reformarea României.
Moderatorul a anunţat candidaţii că vor avea o pauză de maximum opt minute.
Mircea Geoană: Ce aţi făcut în ultimii cinci ani ca preşedinte, domnule Băsescu?
Traian Băsescu: Foarte multe, se află pe site. Am intrat în UE, s-a introdus cota de 16%, s-a dezvoltat un sistem de protecţie împotriva inundaţiilor, s-au condamnat crimele comunismului.
Divergenţe pe tema întâlnirii lui Mircea Geoană cu Sorin Ovidiu Vântu.
Traian Băsescu: V-a plăcut întâlnirea de aseară cu Vântu?
Mircea Geoană: Am avut aseară o întâlnire cu Sorin Ovidiu Vântu, aşa cum aţi avut dumneavoastră zeci de întâlniri cu acest domn în anii în care eraţi apropiaţi. Vântu m-a sunat după interviul din Gazeta Sporturilor în care am spus că este malefic şi turbulent.
Traian Băsescu: Ieri a fost arestat Popa Nicolae. Are o legătură vizita pe care i-aţi făcut-o aseară lui Vântu cu arestarea lui Popa Nicolae? Domnul Vântu are o problemă. Martorul principal este arestat.
Mircea Geoană: E o uriaşă minciună...
Traian Băsescu: Nu mi-aţi răspuns la întrebare...Întâlnirea de aseară are vreo legătură cu arestarea lui Nicolae Popa? Vântu vă cheamă şi vă duceţi?
Mircea Geoană: Nu ştiu cine este Popa ăsta.
Traian Băsescu: O să vă popească acest Popa.
Cea de-a cincea temă este Justiţia. Cei doi candidaţi răspund la întrebarea dacă o vor numi pe Lidia Bărbulescu la şefia ICCJ.
Mircea Geoană: Nu mă interesează nume. Magistraţii acestei ţări trebuie să aibă dreptul de a decide cine va conduce.
Traian Băsescu: Nu o voi numi pe Bărbulescu. Domnul Geoană a vorbit de legea responsabilităţii fiscale? Ştiţi la ce se referă? Lupta împotriva corupţiei îşi găseşte un răspuns şi în această lege. Este adevărat, statistic, sunt 20 de dosare de foşti miniştri şi parlamentari în instanţe, dar victoria împotriva corupţiei, dragi români, este că în acest mandat nu aţi mai auzit de nicio privatizare frauduloasă.
Mircea Geoană: România este cea mai coruptă ţară ca percepţie. Este o problemă cu acest fenomen. Încercăm de fiecare dată să politizăm actul justiţiei.
Monica Macovei intervine şi contestă ce spune Geoană.
Cea de-a patra temă este Mediul de afaceri
Traian Băsescu: Geoană nu este de acord că programul anticriză este susţinut de FMI şi UE.
Mircea Geoană: Nu ţine loc de guvernare în România.
Traian Băsescu: Aş vrea ca măcar acum, pentru că e important ca Mircea Geoană să înţeleagă de ce am făcut acordul cu FMI.
Mircea Geoană: Am negociat acordul cu FMI înaintea dumneavoastră.
Traian Băsescu: În lipsa acordului, riscul de depreciere a monedei naţionale era uriaş. Pilonului major a fost legat de suficienţi bani de la FMI pentru ca BNR să menţină cursul. Neimpozitarea profitului reinvestit - această măsură crează o premiză extrem de bună pentru că după stabilizarea economică, când vom trece din nou pe creştere, cota unică se reduce de la 16 la 14, iar antreprenorii vor reinvestii banii.
Mircea Geoană: Programul anticriză al acestui Guvern a fost eficient: 120.000 de firme şi-au închis activitatea, 8.000 de firme exportatoare şi-au închis activitatea.
Traian Băsescu: Ce pieţe au picat? În ce ţări? Care? Care? În 2009, exporturile româneşti au crescut în Olanda, Italia...
Mircea Geoană: Când aţi aflat că am intrat în criză.
Traian Băsescu: Recunosc, am aflat în primele zile ale lunii ianuarie. Şi idolul dumneavoastră Obama a spus că recunoaşte că nu a putut anticipa criza.
Divergenţe pe tema crizei economice:
Mircea Geoană: Adevărata critică a Guvernului Boc este că programul anticriză este cel mai prost din Europa. A primit cea mai mică notă din partea unui institut internaţional.
Traian Băsescu: Cine a pus nota aceasta? Numele institutului vă rog.
Mircea Geoană: Dacă citiţi Ziarul Financiar veţi vedea.
Cea de-a treia temă este Economia, Finanţe şi Criza economică
Traian Băsescu: În momentul de faţă cea mai mare resursă este în mediul rural. În viziunea mea, parte din aceşti bani trebuie să se îndrepte în mediul rural prin înfiinţarea de IMM-uri în care să lucreze tineri şi femei. Femeile din mediul rural sunt categoria sociala cea mai oropsită. Orientarea noastră generează şi venituri în mediul rural.
Cei doi piloni sunt baza programului anti-criză: finanţarea rezervei BNR pentru a putea menţine rata euro/leu şi finanţarea deficitului bugetului de stat pentru salarii, pensii şi investiţii.
Măsurile luate de Guvern au fost doar măsuri de ajutor.
Mircea Geoană: Vom instala un Guvern cu o majoritate care va avea ca ax central lupta împotriva crizei. Vom discuta eliminarea impozitului forfetar în prima zi a guvernului Iohannis.
Am acceptat să păstrăm cota unică pentru că în criza economică nu creştem taxele.
Va trebui să regândim modelul economic românesc.
Divergenţe pe tema securităţii naţionale:
Traian Băsescu: Domnul Geoană a vorbit de mafia din vest şi din est, dar ce facem cu mafioţii de la noi. Toată susţinerea domnului Geoană în această campanie a fost de la domnii Patriciu, Vântu.
Mircea Geoană: Sunt escroci? Dacă tot vorbim de Vântu şi relaţia pe care v-aţi stricat-o cu el. Vântu a vrut Poşta şi dumneavoastră vroiaţi să i-o daţi lui Cocoş.
Traian Băsescu (rânde): Îl vedeţi dumneavoastră pe Cocoş poştaş?
Mircea Geoană: O, da!
Cea de-a doua temă este securitatea naţională
Mircea Geaonă: Securitatea naţională a României este într-o etapă nouă. Asistăm la o problemă de securitate economică. Avem nevoie de un sistem energetic reformat şi eficient. Apar riscuri globale de natură nouă cum ar fi această pandemie.
Traian Băsescu: Securitatea naţională este legată de apartenenţa noastră la NATO care garantează, la art. 5, că niciun membru al organizaţiei nu poate fi lăsat singur dacă asupra sa se face o agresiune. Toţi pentru unul, unul pentru toţi.
Dincolo de asta, securitatea naţională este un complex. Oamenii sunt parte a securităţii naţionale. Securitatea alimentară, din punct de vedere al energiei, inclusiv securitatea socială reprezintă părţi din securitatea naţională.
Divergenţe pe tema politicii externe:
Mircea Geoană: Sunt convins că Marea Neagră va fi în continuare un punct strategic central. Va trebui să deschidem relaţiile cu Ucraina. Inclusiv printr-o exploatare în comun, eventual cu o firmă ucraineană.
Traian Băsescu: În privinţa platoului continental câştigat în procesul de la Haga cu Ucraina nu avem nevoie să ne asociem cu nimeni. România a fost la summitul de la Bucureşti cel mai mare susţinător al Ucrainei.
Traian Băsescu: Acum două săptămâni s-a semnat un contract 250 mil dolari.
Mircea Geoană - Pentru domnul Cocoş?
Traian Băsescu: Mai încercaţi.
Mircea Geoană: Videanu, Manţog?
Traian Băsescu: Construcţii Petroliere Constanţa a semnat cu Gazprom construcţia unei conducte submarine. România nu are relaţii de subordonare cu Rusia, dar are relaţii foarte bune cu Rusia.
Prima temă este politica externă
Traian Băsescu: Esenţial este să consolidăm o politică de pace la sud de Dunăre.
În politica externă esenţa acţiunii este interesul naţional. În politica de securitate, România, dincolo de a fi membru NATO, consolidează continuu parteneriatul cu SUA, nu numai investiţiile, dar şi existenţa militarilor americani în bazele militare româneşti.
Imediat după schimbarea regimului comunist de la Chişinău, noua putere a fost de acord deschiderea consulatelor de la Cahul şi Bălţi, am semnat acordurile de mic trafic la frontieră.
Este esenţial să dezvoltăm o politică de cuplare cu ţări din Asia Centrală şi de Sud.
Mircea Geoană: În acest moment asistăm la o perioadă dificilă în care prestigiul României a fost afectat. Politica externă va trebui să fie o politică mult mai pragmatică. Să încercăm să dezvoltăm relaţii economice şi politice. Va trebui să acordăm atenţie specială Republicii Moldova.
Pentru mine, România ar trebui să fie puternică în Europa, să aibă o relaţie stabilă cu Statele Unite şi o politică pragmatică cu Republica Moldova.
Relaţia dintre Preşedinte şi Parlament.
Traian Băsescu: Preşedintele şi Guvernul trebuie să fie parteneri. Preşedintele afirmă nişte principii pe care le cere la desemnarea premierului, principii de activitate pentru premier. Preşedintele trebuie să vegheze la buna funcţionare a Guvernului.
Preşedintele are rolul de a aproba remanierea unor miniştri. Va avea grijă ca desemnarea ministrului să fie una corespunzătoare. Preşedintele are rolul de lider al politicii externe. Preşedintele este şeful CSAT, va trebui să lucreze foarte bine cu toate structurile de forţă.
Preşedintele reprezintă interesele poporului în raport cu instituţiile statului.
Mircea Geoană: Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în ultimii 5 ani de mandat constatăm două situaţii negative de funcţionare a structurilor. Tipul de conflict, de ură în relaţia cu Tăriceanu reprezintă un eşec. A doua experienţă a domnului Băsescu cu un Guvern este relaţia de subordonare cu Guvernul Boc. Am ambiţia ca preşedinte al României să pot să asigur o bună funcţionare a unei coaliţii în această ţară. Domnul prim-ministru Iohannis va avea ultimul cuvânt în selectarea membrilor Guvernului Iohannis.
Traian Băsescu: Pe Vanghelie l-aţi întrebat dacă e de acord ca Iohannis are ultimul cuvânt?
Mircea Geoană îi răspunde cu un contraatac la Gabriel Oprea care acum 5 ani era caracterizat drept un hoţ de Băsescu şi acum e susţinătorul preşedintelui.
Mircea Geoană face o remarcă la adresa Elenei Udrea, iar Băsescu îl roagă să respecte femeile.
Candidaţii răspund la întrebarea "De ce nu l-aş vota pe Traian Băsescu/Mircea Geoană".
Traian Băsescu: Mircea Geoană este un om slab, un om care are nevoie să menţină în funcţia de preşedine al partidului de Vanghelie, Hrebenciuc. Este un om care este susţinut în partid de oameni ca Patriciu, Hrebeniciuc, Iliescu şi Sorin Ovidiu Vântu.
Un om care nu este pe picioarele lui nu poate fi partenerul românilor, nu opoate lupta împotriva rechinilor din economia românească.
Este esenţial ca românii să aibă un preşedinte care să lupte pentru ei.
Mircea Geoană nu este un om sincer, îşi afirmă principiile pe care le încalcă cu prima ocazie.
Mircea Geoană este ca un cameleon care se adaptează în funcţie de cum bate vântul.
Mircea Geoană: Nu-l votez pe Băsescu pentru că şi-a trădat partenerii şi aliaţii cu nonşalanţă. Nu mă duc la Cotroceni cu domnul Iliescu. Nu este ţara în care vreau să trăim noi şi copiii noştrii, cu frica de a fi controlat de la Cotroceni. O ţară în care Mircea Dinescu să nu fie izgonit în Bulgaria.
Şi-a trădat toţi partenerii, aliaţii şi prietenii. În orice guvernare şi alianţă s-a aflat, şi-a înjunghiat partenerii pe la spate. Un om care nu are cuvânt şi care îşi trădează alianţele şi prietenii nu poate fi conducătorul acestei ţări.
Traian Băsescu are privirea întoarsă spre trecut, inventează adversari din trecut, se luptă cu fantomele trecutului. Eu sunt un om al viitorului
Discurs de 5 minute din partea fiecărui candidat. Mircea Geoană şi Traian Băsescu şi-au susţinut discursurile.
Traian Băsescu: Experienţa primului mandat îmi arată că pe 6 decembrie România se va afla în faţa unei opţiuni. Opţiunea românilor este esenţială pentru evoluţiile viitoare. Românii trebuie să decidă dacă vor o Românie care să intre într-un proces de reformă, o Românie în care rezultatul referendulmului să devină realitate, o Românie în care politicienii să devină responsabili, sau vor o Românie a trecutului în care politicienii să guverneze pentru ei şi pentru grupurile lor de interese.
În momentul de faţă nu putem spune că majoritatea clasei politice mai reprezintă interesul românilor. Alianţa pe care o prezintă domnul Geoană a arătat că nu este dispusă să servească obiectivele românilor. Le propun românilor o Românie a lor şi dacă este nevoie, sunt gata să continui lupta cu clasa politică pentru ca românii să fie stăpânii lor.
Mircea Geoană: Mai sunt trei zile până când veţi alege preşedintele, într-un moment greu politic economic şi social. De modul în care veţi alege conducătorul vor depinde viziunea şi proiectele de dezvoltare ale ţării. Am venit în faţa dumneavoastră cu o viziune despre România. Sunt un om care ştiu să-i unesc pe români. Vorbesc despre o singură Românie, nu despre un slogan electoral. O viziune despre o ţară care trebuie să stabilească şansa unui nou început. Trebuie să avem un model şi o creştere economică care să nu depindă de hazardul pieţelor economice.
Vorbesc despre o singură Românie, ca o viziune dspre o ţară care trebuie să-şi stabilească, la 20 de ani de la Revoluţie, şansa unui nou început. Cred că avem nevoie de un nou model social. Prea multă lume se zbate în sărăcie, prea mulţi dintre bătrânii noştri se zbat în uitare, în sărăcie.
Am un proiect pentru ieşirea din criză, sunt garanţia faptului că vom ieşi din criza politică, sunt garanţia că vom avea un guvern până la Crăciun.
Am un proiect pentru o Românie care trebuie să devină o forţă în Europa.
Am reuşit să demonstrez că pot să adun în jurul meu o echipă.
A început dezbaterea.
Candidaţii Mircea Geoană şi Traian Băsescu au sosit la Palatul Parlamentului.
Primul sosit a fost candidatul PSD, Mircea Geoană, însoţit de soţia sa, Mihaela. El a fost întâmpinat cu aplauze de susţinătării săi, fiind condus către sala unde va avea loc confruntarea de Crin Antonescu, Klaus Iohannis şi foarte mulţi susţinători, care îi scandau numele.
Geoană a spus că speră ca dezbaterea să fie una civilizată.
Traian Băsescu a ajuns al doilea la Parlament, la circa două minute de contracandidatul său, fiind însoţit de soţia sa şi de cele două fiice.
Klaus Iohannis, Crin Antonescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Cozmin Guşă, Radu Mazăre şi Viorel Hrebenciuc au sosit la Palatul Parlamentului pentru a-l susţine pe Mircea Geoană.
De asemenea, candidatul PSD are sprijinul Nadiei Comăneci, al lui Ilie Năstase, Dorel Vişan, George Ivaşcu, Ovidiu Lipan Ţăndărică.
Elena Udrea, Emil Boc, Adriean Videanu, Gheorghe Flutur, Radu Berceanu, Cristian Boureanu, Monica Macovei şi Cristian Poteraş au sosit la Palatul Parlamentului pentru a-l susţine pe Traian Băsescu.
Dezbaterea este organizată de IPP şi moderată de Robert Turcescu, formatul fiind similar celei în trei, înainte de turul întâi, conform înţelegerii între staff-urile de campanie.
Confruntarea electorală va dura două ore şi jumătate, cu posibilitatea de a fi prelungită la trei ore, va cuprinde discursuri ale lui Traian Băsescu şi Mircea Geoană, întrebări din partea moderatorului şi a jurnaliştilor, schimburi de replici şi un element surpriză.
Programul dezbaterii:
-
discursuri de câte 5 minute ale celor doi candidaţi privind viziunea lor asupra mandatului de preşedinte al României,
-
secţiune de replici de câte 3 minute pentru fiecare candidat,
-
secţiune de 15 minute în care candidaţii vor aborda tema relaţiilor cu Parlamentul şi cu Guvernul,
-
dezbaterea celor 10 teme stabilite care ţin de mandatul preşedintelui şi se referă de la politică externă, până la protecţia socială, stabilitate economică, financiară şi mediul de afaceri. Teme vor fi trase la sorţi dintr-un bol, iar ordinea în care vor vorbi cei doi candidaţi va alterna,
-
în timpul dezbaterii celor 10 teme va exista o pauză de 8 minute,
-
după epuizarea celor 10 teme, va urma un moment surpriză,
-
întrebări din partea ONG-urilor şi a jurnaliştilor care vor fi extrase dintr-un bol de către cei doi candidaţi,
-
întrebarea moderatorului care nu va fi adusă la cunoştinţa celor doi candidaţi,
-
dezbaterea se va încheia cu discursurile candidaţilor.
Urmăreşte aici dezbaterea live.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:00
-
astăzi, 10:48
Loviturile israeliene ucid 17 palestinieni în Gaza. Ordin de evacuare pentru un spital din nord