- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.11.2012, 18:29)
- Cristian Fierbinteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca şi Guvernul Boc, peste tot numai politruci. Declaraţiile preşedintelui
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că "şi Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca şi Guvernul Boc", spunând că peste tot sunt "numai politruci" şi dând ca exemplu Portul Constanţa, Transgaz şi Compet.
Urmărește
2087 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:
- Vreau să fac mici aprecieri legate de situaţia economică. Primul lucru care trebuie remarcat este că zona euro se află în recesiune.
- Ideea că trebuie să fim extrem de serioşi pentru a avea creştere economică este o idee care trebuie valorificată.
- În condiţiile în care zona euro se află în recesiune, trebuie să privim cu mare atenţie situaţia noastră. România a avut 3 trimestre cu scădere economică şi doar unul cu o creştere de 0,5%.
- Fondurile europene au o importanţă foarte mare pentru noi, românii. Trebuie să încetăm jocurile politice.
- Nu ne-am făcut temele, este vital să implementăm proceduri pe care ne-am angajat că le vom implementa. Trebuie să privim cu responsabilitate. La acest stadiu nu discutăm de fraude, este esenţial ca pentru cele trei programe presuspendate să se ia măsurile cerute pentru securizarea banilor europeni.
- O altă cauză a scăderii economice este seceta. Am fi putut compensa seceta cu banii europeni.
- Criza politică este, în sfârşit, o cauză a scăderii economice. Există riscul să avem în viitor intrări de capital negative.
- O măsură corectă a Guvernului ar fi fost ca banii pentru investiţii să fie utilizaţi la plata facturilor restante la diverse ministere pentru că blocajul economic devine din ce în ce mai consistent.
- Guvernul vrea să cumpere maşini noi. Este o măsură neinspirată.
- Niciun partid nu aşează un buget realist. Trebuie o stabilitate fiscală, iar partidele trebuie să vină cu un buget realist din punctul de vedere al veniturilor.
- Politicienii trebuie să arate perspectiva anului 2013, pe baza unui buget. Pentru mine este clar că partidele nu vor să-l facă, nu că nu sunt capabile să-l facă.
- PDL-ul ar putea să discute serios pentru ca românii să nu fie păcăliţi în această campanie.
- Un alt element important pe care eu îl văd este ca principalul obiectiv al anului 2013 să fie creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Una este să spui creştere economică 0,5%, asta nu înseamnă creştere de locuri de muncă, şi alta este să le spui românilor că vom creşte locurile de muncă printr-o creştere economică de 2,5%.
- A venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafaţă, fie ca vorbim de aur, fie că vorbim de cupru. Preţurile de pe piaţa mondială au făcut rentabile nişte activităţi care acum 10 - 15 ani, când au fost oprite, nu mai erau rentabile din cauza preţurilor de pe piaţa mondială. Cred că politicienii ar trebui să spună acum, să nu intrăm iarăşi în jocul mincinos politicianist, nu exploatăm aurul, nu dăm cuprul patriei, nu facem nu ştiu ce. Eu nu pledez pentru o soluţie sau alta. Dacă va hotărî Guvernul să exploateze aurul şi cuprul făcând el însuşi investiţiile, foarte bine, să le facă. Dacă va hotărî că este mai bună soluţia utilizării unui parteneriat cu investitori străini, foarte bine, să le facă, dar nu mai putem sta fără să creăm şi noi locuri de muncă.
- Numai crearea de locuri de muncă este cea care, treptat, reduce acest deficit, care este nici mai mult, nici mai puţin decât 3,6 miliarde de Euro anual. 3,6 miliarde de Euro, bani care se iau din bugetul de stat, se pun în bugetul de pensii, pentru a se putea plăti pensiile la vreme şi se taie de nicăieri din altă parte decât de la locuri de muncă, de la crearea de locuri de muncă, de la investiţii, adică.
- Trebuie să fim serioşi, avem un angajament cu Fondul Monetar Internaţional, un angajament pe care actualul guvern l-a găsit în vigoare. Un angajament pe care nu l-a respectat Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu şi pe care nu îl respectă nici Guvernul Ponta. Acest angajament se referă la managementul privat. Am făcut o mică cercetare şi am constatat că şi Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli pe care le-a făcut Guvernul Boc, adică peste tot, numai politruci. Peste tot numai numiri politice. Pe bună dreptate Fondul spune că nici măcar aceste elemente esenţiale nu le respectăm, prin angajări de manageri profesionişti.
- Sunt un susţinător fără rezerve al managerilor profesionişti. Dacă veţi avea o întâlnire cu Jeffrey, fostul şef al negocierilor cu Fondul, poate să vă confirme că a fost solicitarea mea expresă.
- Proiectul noii legi a Sănătăţii stă încă în sertare. După operaţia de la Viena, am înţeles ce înseamnă să ai o asigurare de sănătate.
- Intervenţia mea de astăzi e în primul rând pentru a ne da optimism şi poate vom reuşi să aducem partidele în problematica reală a ţării, şi nu să continue jocurile acestea politice. Partidele să arate bugetul real.
- România nu este într-o situaţie critică. Românii au făcut sacrificii uriaşe în 2010 şi încă mai sunt urme ale acelor sacrificii şi astăzi, dar România nu este nici în situaţia Spaniei, nici în situaţia Greciei, nici în situaţia Portugaliei, nici în situaţia Irlandei. Avem cu ce să creştem, avem potenţial să trecem nu cu uşurinţă, ci cu oarecare relaxare de perioada în care Europa se afundă.
- Trebuie să vă spun că de la anunţul de ieri făcut public legat de dreptul de veto, toate statele contributoare s-au băgat în birouri. Sunt într-o alertă că România pune veto. Observaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. Şi eu sunt pregătit să uzez de dreptul de veto dacă se încalcă tratatul. De 8 ani, n-am văzut niciun stat care să uzeze de dreptul de veto dacă nu s-a încălcat tratatul.
- Nu te poţi duce la Merkel să îi spui: "Doamna Merkel, dacă nu îmi dai atât îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin".
- Vă asigur că până miercuri va mai apărea cel puţin un proiect. Nimeni nu are bani câţi ar vrea.
- Repet, dreptul de veto trebuie introdus de o ţară atunci când i se încalcă Tratatul de aderare.
- Dacă aţi observat, niciodată nu am făcut înainte de Consilii declaraţii de poziţie. Este o greşeală să faci acest lucru pentru că te duci acolo dezarmat. Este o naivitate să te duci acolo în pielea goală.
- Intenţionez să ajung de miercuri la Consiliul European pentru a mai discuta pe la Comisie, pe ici, pe colo.
- Un preşedinte nu se pronunţă înainte de alegeri privind opţiunea premierului. Îmi menţin declaraţia că voi desemna un premier care să deservească interesul naţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ponta: Băsescu va reprezenta România la reuniunea Consiliului European. Mi-a propus să mergem amândoi, dar apăreau confuzii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36