Băsescu i-a omagiat pe românii deportaţi în Kazahstan: Datoria noastră este să nu îi uităm

Preşedintele Traian Băsescu a adresat un mesaj, joi, la inaugurarea, în oraşul Karaganda, a unui monument dedicat românilor deportaţi în Kazahstan în perioada stalinistă, arătând că românii din Basarabia şi Bucovina de Nord au trecut prin umilinţe greu de imaginat în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Urmărește
261 afișări
Imaginea articolului Băsescu i-a omagiat pe românii deportaţi în Kazahstan: Datoria noastră este să nu îi uităm

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"În această zi de 31 mai, încărcată cu o puternică semnificaţie istorică pentru Kazahstan, prin comemorarea victimelor represiunii staliniste, doresc să vă mulţumesc pentru faptul că păstraţi vie amintirea acelor români care au îndurat cea mai grea suferinţă, fiind luaţi cu forţa din casele şi familiile lor şi deportaţi în această regiune", se arată în mesajul şefului statului.

Mesajul a fost citit la Karaganda de Eugen Tomac, consilier de stat pentru românii de pretutindeni în Administraţia Prezidenţială, care a participat la ceremonia de inaugurare a monumentului ridicat la iniţiativa Asociaţiei Culturale Româneşti «Dacia» din Kazahstan.

De asemenea, preşedintele Băsescu a amintit de încercările dificile la care au fost supuşi românii din Basarabia şi Bucovina de Nord în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

"Pe parcursul istoriei, românii din Basarabia şi Bucovina de Nord au fost supuşi unor încercări dificile pentru că, printr-o înţelegere între doi tirani, naţiunea română a fost divizată, iar parte a poporului nostru a trecut prin umilinţe greu de imaginat şi uitat. Faptul că v-aţi reunit astăzi la Karaganda pentru a aduce un pios omagiu românilor deportaţi, ridicând în memoria lor un monument, reprezintă cea mai clară dovadă a respectului faţă de semenii noştri, care nu au avut şansa să îşi construiască un destin alături de cei dragi şi care au îndurat crâncene forme de asuprire prin deznaţionalizare, înfometare şi deportare. Este însă totodată şi dovada vie a faptului că, deşi naţiunea română a fost divizată, spiritul ei nu a fost înfrânt de nicio forţă sau pact, dăinuind în cele mai vitrege condiţii şi ducând mai departe tradiţiile şi limba strămoşilor noştri", a evidenţiat şeful statului în mesaj.

El a arătat că este o datorie ca aceia care au suferit în urma deportării să nu fie uitaţi.

"Datoria noastră este să nu-i uităm, să-i purtăm totdeauna în suflet pentru că, doar recuperând memoria şi spunând adevărul, vom putea construi împreună un viitor mai sigur şi mai demn pentru naţiunea noastră", a afirmat preşedintele.

De asemenea, şeful statului le-a mulţumit membrilor Asociaţiei Culturale Româneşti «Dacia» din Kazahstan, unii dintre ei având apropiaţi printre cei deportaţi, pentru iniţiativa ridicării monumentului din Karaganda. "Vă asigur, dragi români, de întregul meu respect şi profunda admiraţie pentru tăria cu care luptaţi să vă păstraţi conştiinţa românească şi respectul faţă de înaintaşi", se încheie mesajul preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici