- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Băsescu: Îl avertizez pe ministrul Meleşcanu că se apropie de abuz în serviciu
Preşedintele Traian Băsescu l-a avertizat, duminică, pe ministrul interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu, că, prin atitudinea în cazul celor opt miniştri pentru care şeful statului a cerut începerea urmăririi penale, se apropie de abuz în serviciu.
Preşedintele Traian Băsescu l-a avertizat, duminică, pe ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, că, prin atitudinea în cazul celor opt miniştri pentru care şeful statului a cerut începerea urmăririi penale, se apropie de abuz în serviciu.
"E un avertisment pe care i-l dau public", a spus Băsescu.
El a precizat că observă "cu neplăcere" că Guvernul, prin ministrul interimar al Justiţiei, "are ca obiectiv găsirea de motivaţii pentru blocarea înaintării cererii şefului statului către Parchet".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Se vede cu ochiul liber, extrem de limpede, tratamentul diferit pe care îl au românii de rând, românii obişnuiţi, în raport cu foşti şi actuali miniştri atunci când este vorba de Justiţie", a spus Băsescu.
Potrivit acestuia, presa relatează despre bătrâni care sunt încarceraţi, în timp ce miniştrii nici măcar nu pot să apară în faţa unui procuror, să dea explicaţii sau să li se ia o declaraţie.
"Cred că în acest moment Guvernul face greşeli fundamentale din punct de vedere al credibilităţii sale şi comportamentul domnului Meleşcanu ne arată că ce s-a întâmplat cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului care modifica Legea răpunderii ministeriale nu a fost un lucru întâmplător ci este un proces, un program de tergiversare a aplicării legii, iar acest Guvern face demonstraţia că acceptă legea atunci când este vorba de românii obişnuiţi şi că nu acceptă aplicarea legii atunci când este vorba de clientelă politică", a spus Băsescu.
El a menţionat că vrea să limpezească "minciunile" pe care le-a spus Meleşcanu "în aceste zile", când acesta susţine că doreşte să-l ferească pe şeful statului de a face erori de procedură şi de aceea cere dosarul cauzei.
"Aş vrea ca toţi românii să ştie că preşedintele nu are dosarul cauzei aflat la procuror şi, legal, nu are acces în acest dosasar. Legea 115, prin articolul 18, când vorbeşte că preşedintele trimite dosarul cauzei, se referă la dosarul pe care îl formează Preşedinţia şi nu la dosarul procurorului. Dacă pentru a-şi servi clientela politică, domnul ministru Meleşcanu doreşte dosarul cauzei de la procuror, să îl ceară procurorului şi nu Preşedinţiei", aspus Băsescu.
El a spus că acţiunea Preşedinţiei vizează strict actele ministrului respectiv şi nu dosarul cauzei aflat la procuror.
"Din punctul nostru de vedere, dosarul cauzei, cel întocmit de Preşedinţie trebuie să conţină referatul procurorului de caz în original, referatul procurorului general sau al procurorului şef al DNA în original şi cererea preşedintelui României de începere a urmăririi penale în original. Acesta este dosarul cauzei pe care eu l-am transmis din data de 16. Încercările de interpretare legate de dosarul cauzei de la procuror reprezintă o flagrantă încălcare a legii", a explicat Băsescu.
El a ţinut să precizeze, răspunzând unei întrebări, că Meleşcanu nu a trimis "niciodată" înapoi la Preşedinţie cele trei elemente menţionate din dosar - referatul procurorului de caz în original, referatul procurorului general sau al procurorului şef al DNA în original şi cererea preşedintelui.
"Şi nu cred că e bine s-o facă", a adăgat Băsescu.
El a precizat ce i-a trimis în plus, la cerere, lui Meleşcanu: documentele rezultate în urma anchetelor Comisiei de la Cotroceni, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională.
"Înainte de hotărârea Curţii Constituţionale din 12 decembrie, prin care se desfiinţa Comisia de la Cotroceni, Comisia avea prevăzută în Legea 115 articolul 16 obligaţia să ia declaraţii de la miniştrii suspecţi, aveau dreptul să vină cu avocaţi, aveau dreptul să depună documente în sprijinul lor. La acea vreme, când exista Comisia, se solicitau Parchetului strict documente care să susţină afirmaţiile procurorului pentru că ele trebuiau confruntate cu documentele pe care le aducea ministrul să le pună la dosar. Acelea sunt documentele pe care eu le-am trimis, pentru că toate dosarele au venit la Preşedinţie înainte de 12 decembrie, funcţionând Comisia, ea a primit documente pentru a putea face acea anchetă pe care o cerea articolul 16", a spus Băsescu.
El a adăugat că după apariţia hotărârii Curţii Constituţionale nu a mai solicitat niciun document.
"Pentru că eu nu mai fac investigarea pe care o făcea Comisia. Eu pur şi simplu apreciez în baza raportului procurorului de caz şi în baza raportului procurorului general. Dacă am nelămuriri întreb strict legat de ministru, pun cererea de începere a urmăririi penale peste cele două documente şi le trimit la ministrul Justiţiei. Acesta este dosarul cauzei. Înainte întra în dosar şi raportul Comsiei plus toate documentele pe care le trimitea ministrul la dosar", a explicat Băsescu.
"Cred că domnul ministru Meleşcanu se apropie de situaţia de a fi un ministru care face abuz în serviciu. Este un avertisment pe care i-l dau public. Toate documentele pe care le-a avut Preşedinţia le-a pus la dispoziţie. Faptul că domnia sa continuă să blocheze acţiunea de începere a urmării penale pentru opt miniştri nu este altceva decât abuz în serviciu", a spus Băsescu, adăugand că "abuzul în serviciu este o constatare'' pe care deja a făcut-o.
"Îl avertizez public pe ministrul Meleşcanu să respecte legea", a spus şeful statului, care consideră că atitudinea interimarului de la MJ este "o încercare de a bloca Justiţia".
Ministrul interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu a dispus, sâmbătă, să fie restituite Preşedinţiei documentele referitoare la cei opt foşti sau actuali miniştri, primite cu o zi în urmă, pe motiv că nu reprezintă "dosarul cauzei".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO