- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.04.2019, 14:23)
- Departamentul Politic
Băsescu: Îl băgăm sau nu pe Dragnea la puşcărie, ajunge sau nu Kovesi procuror-şef UE? E o fantezie de campanie/ Bruxelles are obligaţia să vegheze la o justiţie independentă
Traian Băsescu le-a spus, duminică la Chişinău, cetăţenilor din Republica Moldova că este „un măcel” în viaţa politică din România, temele „îl băgăm sau pe Dragnea la puşcărie, ajunge sau nu Kovesi procuror-şef european” fiind o fantezie de campanie pentru ca românii să voteze politic.
Urmărește
3141 afișări
Băsescu: Îl băgăm sau nu pe Dragnea la puşcărie, ajunge sau nu Kovesi procuror-şef UE? E o fantezie
„Mulţi dintre dumneavoastră urmăriţi viaţa politică din România, acolo e un măcel. Îl băgăm sau nu pe Dragnea la puşcărie, ajunge sau nu Kovesi procuror general european? E o fantezie de campanie în urma căreia obiectul este ca românii să voteze tot politic şi să nu voteze ştiind ce votează, pentru că a ştii despre Uniunea Europeană înseamnă a ştii ce votezi. I-aţi văzut că şi la Bruxelles se burzuluiesc mai ceva ca Viktor Orban în Ungaria. Eu mi-aş dori foarte mult ca cetăţenii români să voteze în deplină cunoştinţă a ceea ce înseamnă UE”, a afirmat Traian Băsescu, la Chişinău, unde PMP a prezentat programul partidului pentru alegerile europarlamentare.
El le-a vorbit cetăţenilor din Republica Moldova despre ce înseamnă Uniunea Europeană, făcând o trecere în revistă a problemelor care îi nemulţumesc pe europeni, cum ar fi migraţia, incapacitatea sistemului Schegen de a asigura securitatea frontierelor şi şomajul în rândul tinerilor.
„Aş vrea să ştiţi ce este Uniunea Europeană cu bunele şi cu relele ei. UE e un proiect de pace, în primul rând, înseamnă garantarea păcii pe teritoriul UE. În momentul de faţă nu există formulă mai sigură ca cetăţenii europeni să aibă pacea garantată. Ea trebuie însă urmată cu credinţă de popoare. În primul rând, politicienii au obligaţia să spună cetăţenilor din ţările lor ce înseamnă UE, Uniune care înseamnă circa 500 milioane de cetăţeni cu nemulţumiri destul de mari la adresa oamenilor politic care nu au rezolvat marile probleme cu care se confruntă UE azi. Migraţia nemulţumesc profund cetăţenii europeni, şi pe cei români. Imposibilitatea sistemului Schengen de a garanta securitatea frontierele. S-a dovedit că nu ai nevoie nici de puşcă pentru a trece frontierele. Deci o nemuţumire profundă a cetăţenilor europeni pentru că el ştie că contribuie cu bani pentru asigurarea securităţii frontienelor. UE are 23 milioane de şomeri din care 24% sunt tineri între 18 şi 25 de ani. Este o altă mare nemulţumire a cetăţenilor europeni şi se întreabă de ce contribuim la bugetul UE dacă nu se fac probleme care să rezolve problematica socială”, a explicat Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Fostul preşedinte al României, care în prezent deschide lista candidaţilor PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, a mai spus că „singura soluţie pentru a consolida UE este creşterea coeziunii UE şi creşterea procesului de integrare”.
Nu în ultimul rând, acesta a precizat că trebuie accelerat procesul acordării cetăţeniei români cetăţenilor din Republica Moldova.
„De ce trebuie să ţin astfel de discursuri în Republica Molodva? Pentru că previzionez că se va întâmpla în 5-6 ani lucruri extrem de interesante. Pînă una alta sunt un milion de moldoveni care sunt deja parte a UE. Ceea ce previzionez este că în 5-6 ani toţi cetăţenii Republicii Moldova vor fi cetăţeni europeni, iar ţara va rămâne în afara. Aşa nu se poate. Cred că accelerarea procesului de acordare a cetăţeniei române cetăţenilor Republicii Moldova, pentru că va fi foarte greu că va fi populaţia de 3,5 milioane de cetăţeni români, iar aderarea nu e făcută. Practic prin acordarea cetăţeniei acordăm un proces de unificare, un proces care merge înainte”, a conchis Băsescu.
Băsescu: Justiţia, o competenţă partajată. Bruxelles are obligaţia să vegheze la justiţie independentă
Traian Băsescu a declarat, duminică la Chişinău, că justiţia este o competenţă partajată şi Bruxelles are obligaţia să vegheze la crearea unui sistem de justiţie indepedent, iar când Guvernul de la Bucureşti îi spune lui Frans Timmermans că noi suntem suverani, atunci slăbeşte coeziunea UE.
„Justiţia, marele subiect discutat în România, este o competenţă partajată. Bruxelles are obligaţia să vegheze la crearea unui sistem de justiţie independent. Ce nu reglementează Bruxelles? Codul penal, care este atribut naţional pentru toate statele, nu există o reglementare obligatorie care să spună ăsta e Codul penal al UE. În schimb, Bruxelles are directive care trebuie implementate, două fiind restante în România, una ar fi confiscarea extinsă a banilor obţinuţi prin fraude şi a doua consolidarea prezumţiei de nevinovăţie. În acest context, este obligaţia noastră să acceptăm ceea ce am semnat, să punem în practică,pentru că altfel,cu Guverne precum cel al Ungariei, faimosul Viktor Orban, cu Guvernul Kaczyński de la Varsovia, cu Guvernul de la Bucureşti care îi spune lui Timmermans că noi suntem independenţi şi suverani, coeziunea Uniunii Europene slăbeşte”, a afirmat Traian Băsescu, duminică, la Chişinău, unde PMP a prezentat programul partidului pentru alegerile europarlamentare.
Preşedintele de onoare al PMP, care deschide şi lista partidului la alegerile europarlamentare, a mai spus că o problemă a Uniunii Europene, în prezent, este naţionalismul populist, care este cea mai puternică armă folosită în UE.
„O altă mare problemă a UE venită pe fondul nemulţumirilor acumulate pentru nerezolvarea problemelor naţionale ale UE este naţionalismul populist. Este de fapt cea mai puternică armă a UE. Cu această armă 50% din Regatul Unit a votat ieşirea din UE. E utilizată şi de alte state care vorbesc tot mai mult la nivelul liderilor despre suveranitate, reclamând suveranitate în raport cu Bruxelles-ul. Sigur ei mint, sunt politicieni ticăloşi, dar când e vorba de interesele lor nu îi interesează proiecţia pe care o dau în interiorul UE şi procesul de consolidare a UE”, a explicat Băsescu.
„Orice stat membru, cum a făcut şi România, la momentul când semnează tratatul de aderare, pune pe masă bună parte din suveranitate. Sunt şase mari competenţe exclusive ale UE, în acel domeniu numai UE ia decizii pentru toate statele, sunt 14 mari competenţe partajate între UE şi statele membre. Asta înseamnă că statul membru are dreptul să reglementeze numai acolo unde în cele 14 domenii UE nu a reglementat. Şi în sfârşit şase domenii de competenţă naţională. Foarte puţin mai rămâne. Iar ideea care vine unor inclusiv de la noi, vreau să îmi manifest suveranitate, este o idee care nu are nimic în comun cu calitatea de membru al UE. Când ai intrat în UE ţi-a pus bună parte din suveranitate pe masa UE”, a completat fostul preşedinte al României.
El a adăugat că soluţia pentru consolidarea Uniunii este creşterea procesului de integrare şi a coeziunii, precizând că sunt totuşi state membre care au luat-o „aiurea pe cărări”.
„Singura soluţie pentru a consolida UE este creşterea coeziunii UE şi creşterea procesului de integrare. Nu poţi să îmi ceri mie România să mă integrez şi să respect toate regulile Uniunii când tu Germania îţi faci conductă de gaze cu Federaţia Rusă. Aici când e vorba de luat pe cărări aiurea nici noi nu suntem mai breji. De unde la nivelul UE că deocamdată nimeni nu recunoaşte Ierusalim ca şi capitală a Israelului, Guvernul anunţă că mută ambasada. O facem şi noi de oaie”, a completat Traian Băsescu.
Nu în ultimul rând, acesta a spus că „Europa riscă să se îndrepte către destrămare”, în cazul în care „votul cetăţenilor europeni este pentru partide naţionaliste, suveraniste”.
„La nivelul UE nu există lideri politici de mare anvergură care să dea soluţii pentru viitorul UE. Iar soluţia, din punctul meu de vedere, ca om care a participat timp de 10 ani la Consiliul European, soluţia este accelerarea integrării. Iar o integrare cât mai rapidă şi mai profundă e cea care va reda Uniunii Europene calitatea de pol de putere. Pentru că în ultimii 10 ani şi-a pierdut influenţa. În ultimii 10 ani s-a trecut de la o lume monopolară, SUA, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, la o UE tripolară, iar în momentul de faţă UE nu se mai află printre cei trei poli de putere globali. Cei trei poli de putere sunt astăzi SUA, China şi Federaţia Rusă. Dacă nu vom consolida Uniunea Europeană, spaţiul european va deveni un spaţiu care va suporta efectele globalizării şi nu va fi un spaţiu care va participa la deciziile în procesul de globalizare. Nici Germania, nici România, nici Malta, nu pot face faţă singure procesului de globalizare. Numai o Europă consolidată va putea să urce pe puntea de comandă a puterii, să participe la decizii şi să garanteze prosperitatea celor 500 milioane de europeni. Acesta este gândul, filosofia cu care noi plecăm în Parlamentul European”, a conchis Băsescu.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe