- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Îmi asum eşecul pentru Schengen. Nu sunt pregătit să găsesc alţi vinovaţi. Vezi ce a mai declarat preşedintele
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1TV, că îşi asumă responsabilitatea neaderării la Schengen, în condiţiile în care instituţiile şi-au îndeplinit sarcinile şi tehnic au fost respectate condiţiile de aderare.
Traian Băsescu (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
Declaraţiile preşedintelui la B1 TV:
- De când am venit am stabilit o linie cu SUA. Acea linie a fost respectată de toate instituţiile. Acestea au avut o mare contribuţie în respectarea declaraţiilor mele. Vizita mea în SUA nu a fost organizată de serviciile secrete. Mă consider şeful lor ca şef al CSAT-ului. Avem o colaborare. Nu mi-am făcut niciodată griji că vor întoarce armele împotriva şefului statului.
- Intelectualul care se înscrie în partid trebuie să vorbească în partid. Vii dintr-o dată după care devii cel mai acerb critic. Du-te în structura partidului mai întâi şi încercă să găseşti o soluţie. Relaţia mea cu Lăzăroiu rămâne una de colaborare. Lăzăroiu mă poate suna oricând.
- Ţin foarte mult la intelectuali chiar dacă pe unii i-am supărat. Nu cred că formularea intelectualii lui Băsescu este una corectă.
- Monarhii români nu i-au permis revenire lui Cuza în ţară. Eu am fost revoltat când îl fugărea poliţia pe Regele Mihai prin aeroport. Astăzi însă cred că a încerca să te poziţionezi deasupra acestei naţiuni sau a părea că eşti soluţia nu reprezintă decenţă şi asta mă deranjează cel mai tare.
- Am lucrat cu destui consilieri monarhişti. Nu am alergie la monarhie. Sistemul monarhic este impresionant. Am mare respect pentru ce a făcut monarhia în general.
- Nu am de ce să mă duc la şedinţa Parlamentului, câtă vreme am calificat situaţia cu Regele Mihai drept un joc politic.
- Dacă Regele Mihai nu este într-un joc cu PSD, PNL sau Voiculescu, să ceară Parlamentului să se transforme în constituant şi să facă o altă Constituţie. Dar eu cred ca s-a încercat câştigarea unei părţi monarhiste din electorat.
- Nu am nici un fel de relaţii cu Regele Mihai. După condamnarea comunismului nu a mai venit la Ziua Naţională domnul Iliescu şi nu a mai venit şi Regele Mihai. Eu am jurat să apăr Consttuţia. România nu are un rege, are un ex-rege. Eu nu pot intra în acest joc în care să mă fac că România are un rege ca să nu mă atace presa. Cum să pot tolera afirmaţiile domnului Duda conform cărora Constituţia e o bazaconie sau că prevederile ei sunt trucuri juridice. Domnul Duda habar nu are ce scrie în Constituţia României. Articolul 1 şi multe altele sunt nerevizuibile.
- La următorul consiliu Olanda are interese foarte mari pentru a satisface cerinţe interne. Olanda va avea nişte exigenţe pe care le vom susţine. Nimeni să nu se aştepte ca România să nu aibă comportament european. Vrem să dobândim respect şi ne-am comportat ca buni europeni. Situaţia cu florile oprite la vamă a fost o coincidenţă.
- Pe plan intern eu îmi asum eşecul neaderării la Schengen. Toate instituţiile şi-au făcut treaba, rapoartele arată că tehnic au fost respectate condiţiile.
- Au fost state care au spus că este inadmisibil că nu se respectă tratatul de aderare a României.
- Trebuie să obţinem un calendar de aderare. Vom intra într-un proces de a încerca să vedem cum putem clinti poziţia Olandei.
- Ştiam că există o poziţie a Olandei faţă de aderarea la Schengen. Am acordat toată atenţia acestei probleme. Nu am reuşim să-i convingem, deşi Predoiu a lăsat o impresie bună în Parlamentul olandez. Dar ce poate face diplomaţia când guvernul constată că ţiganii cerşesc în Finlanda agresiv, acolo e reacţia unei opinii publice.
- Sunt convins că se va face la un moment dat o remaniere. Nu pot să va spun unde, aş demobiliza nişte oameni.
- Nu exista nici un interes, nu am complexe in a susţine Roşia Montană.
- Cine poate crea locuri de muncă scoate naţiunea din dificultate. Eu aş vrea să fie pregătite anul acesta câteva mii de locuri de muncă.
- Putem face foarte multe locuri de muncă, problema este unde să investim.
- Eu am o colaborare foarte bună cu guvernul şi cu partidul din care provin şi cu partidele din alianţă, fie că discutăm de UDMR sau UNPR. Nu înseamnă că trebuie să accepte toate propunerile mele. Sunt lucruri, cum e reorganizarea, în care partidele au un interes, iar preşedintele o viziune. Se simte orientarea pregnantă a Coaliţiei către momentul electoral.
- Zece ani la Cotroceni mi se pare mult. Sunt dispus să revenim la mandatul de patru ani. E mult pentru mine să intru în acelaşi birou zece ani, şi pentru popor să te suporte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36