„Vă mulţumesc că datorită dumneavoastră niciodată România nu a intrat într-o fază radicală”, a spus preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, referindu-se la felul în care UDMR şi-a dus, în ultimii 20 de ani, „lupta normală într-un stat democratic şi civilizat, pentru a-şi apăra identitatea”, astfel încât relaţiile dintre majoritate şi minoritate în România au putut fi „un model pentru celelalte minorităţi din Estul şi Sud-Estul Europei”, tansmite corespondentul MEDIAFAX.
Diaconescu şi-a afirmat convingerea că şi după acest Congres, UDMR va fi „un partener înţelept”.
„Când a fost mai greu am fost împreună. Încă o dată vreau să vă mulţumesc că aţi ales calea dialogului, calea răbdării şi putem spune azi că rezultatele sunt benefice şi pentru români, şi pentru maghiari”, a afirmat Diaconescu.
Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început, sâmbătă, în jurul orei 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, la acesta participând 555 de delegaţi şi peste o sută de invitaţi din România, Ungaria, Slovacia şi Serbia.
La Congres au drept de decizie 555 de delegaţi ai organizaţiilor UDMR din întreaga ţară, din care o parte au fost desemnaţi prin vot, iar o altă parte este constituită din membrii marcanţi ai Uniunii.
Fiecare din cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al UDMR – Kelemen Hunor, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely – va avea la dispoziţie zece minute pentru a-şi expune programul şi trei minute pentru a răspunde la afirmaţiile competitorilor.
Procedura de votare a viitorului preşedinte al UDMR este secretă.
Pe lângă cei 555 de delegaţi la Congres, sunt prezenţi la Oradea şi peste 100 de invitaţi.
Din partea PDL, sunt prezenţi preşedintele partidului Emil Boc şi secretarul general Vasile Blaga.
De asemenea, participă la eveniment preşedintele PSD Victor Ponta şi cel al PNL, Crin Antonescu.
Printre invitaţii din ţară se mai află secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa.
Din străinătate participă preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria, Semjen Zsolt, vicepreşedintele FIDESZ Pelczné dr. Gáll Ildikó, vicepreşedintele MSZP Balogh András (Partidul Socialist Ungar), preşedintele Politica Poate fi Altfel (LMP) (Ungaria), Schiffer András, preşedintele Partidului Coaliţiei Maghiare (Slovacia), Berényi József, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), Pásztor István, şi directorul Uniunii Federaţiei Naţionalităţilor Europene, Jan Diedrichsen.