- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: În România nu se ţine cont de voinţa poporului, aşa cum se întâmplă în Elveţia
Preşedintele Traian Băsescu a criticat, la Berna, faptul că sistemul politic românesc nu ţine cont, spre deosebire de cel elveţian, de voinţa poporului.
Băsescu: În România nu se ţine cont de voinţa poporului, aşa cum se întâmplă în Elveţia
El a avut o întâlnire cu preşedintele Confederaţiei elveţiene Micheline Calmy-Rey, alături de care a susţinut o declaraţie de presă.
"Am discutat cu doamna preşedintă subiectul referendumului, am vrut să înţeleg mai bine mecanismul participării poporului la decizia politică şi cel mai important lucru pe care putem să-l învăţăm de la elveţieni este că ţara este foarte mult influenţată de decizia cetăţenilor ei şi că elveţienii sunt extrem de implicaţi în viaţa ţării lor, ei fiind cei care decid şi confirmă intenţiile politicienilor", a spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a explicat că marea deosebire dintre sistemul românesc şi cel elveţian este faptul că, spre deosebire de legislaţia românească, cea elveţiană prevede faptul că referendumurile sunt iniţiate de populaţie, în timp ce în ţara noastră acestea trebuie să fie iniţiate de preşedinte sau de Parlament.
"Dar pe fond implicarea populaţiei în decizie este chiar cheia democraţiei în Elveţia. Elveţienilor le pasă de majoritatea deciziilor care se iau în numele lor", a spus Băsescu.
La rândul său, Micheline Calmy-Rey a menţionat că Elveţia este din punct de vedere instituţional "o democraţie semidirectă" care presupune un sistem complicat de echilibru între Executiv, Legislativ şi populaţie. Ea a adăugat că sistemul este, probabil, unic în Europa, guvernul trebuind să fie într-o legătură permanentă cu populaţia, să o consulte în permanenţă, să îşi explice deciziile, simţindu-se mai puternic atunci când hotărârile sunt sprijinite, prin referendum, de popor.
După precizările omologului său elveţian, Băsescu a simţit nevoia să tragă o concluzie "în special pentru ziariştii români". "Dacă aţi observat, în Elveţia sistemul este Guvern-Parlament-popor. La noi este Guvern-Parlament iar poporul este ... nu este", a spus Băsescu făcând un gest de dezaprobare.
Potrivit acestuia, astfel se explică "desprinderea aspiraţiilor unora de aspiraţiile celorlalţi". "Din acest motiv şi desprinderea aspiraţiilor unora de aspiraţiile celorlalţi. Aici avem o problemă", a încheiat Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO