Băsescu întrebat despre declaraţia legată de rege:Tocmai la Bruxelles nu puteţi dormi de clarificări

Publicat: 24 06. 2011, 15:10
Actualizat: 24 06. 2012, 05:35

Întrebat, în conferinţa de presă susţinută la Bruxelles după lucrările Consiliului European, despre reacţia unor lideri din România referitoare la declaraţiile sale cu privire la Regele Mihai, Traian Băsescu a răspuns: „Sunt o problemă internă. Dacă aveţi întrebări în legătură cu Consiliul…”.

„Voiam să aduceţi câteva clarificări”, a insistat jurnalistul.

„Tocmai la Bruxelles v-aţi gândit că nu puteţi dormi de clarificări?”, a replicat şeful statului şi a încheiat conferinţa de presă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act de trădare”, el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

„Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Băsescu.

„Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu – n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război – şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?”, a comentat Băsescu.

Întrebat dacă nu i s-a reproşat în întâlnirile cu Regele Mihai apropierea faţă de prinţul Paul, preşedintele a spus că relaţia cu acesta a fost pentru a proba faptul că nu are probleme în ceea ce priveşte Casa Regală. „Eu am făcut un gest să probez că nu am nimic cu Casa Regală, pentru că Paul e parte a Casei Regale”, a spus preşedintele.

Declaraţiile sale au fost criticate atât de către lideri politici, inclusiv membri ai PDL, cât şi de către reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile şi ai presei.