- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu invocă trecutul profesional al Noricăi Nicolai ca motiv pentru refuzul de a o numi la MJ
Preşedintele Traian Băsescu susţine că Norica Nicolai nu îndeplineşte criteriile legale pentru funcţia de ministru al Justiţiei, invocând fapte din activitatea sa de procuror, pe care el le-a analizat după ce a solicitat în scris Parchetului ICCJ să-i pună la dispoziţie mapa profesională a acesteia.
Băsescu invocă trecutul profesional al Noricăi Nicolai ca motiv pentru refuzul de a o numi la MJ
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, dat publicităţii vineri seară, preşedintele Băsescu regretă faptul că primul-ministru a refuzat în mod repetat să se consulte cu şeful statului în privinţa numirii unui ministru al Justiţiei.
Preşedinţia aminteşte că, la data de 17 decembrie 2007, fără să se consulte cu şeful statului, premierul i-a trimis preşedintelui propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.
"Pentru a verifica criteriile prevăzute de Decizia Curţii Constituţionale nr.356/2007, preşedintele a considerat că este necesară o analiză a activităţii profesionale a doamnei Nicolai. În acest sens, în data de 17 decembrie, preşedintele a solicitat în scris Parchetului General (Parchetul ICCJ - n.r.) punerea la dispoziţie a mapei profesionale a doamnei Nicolai", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Conform sursei citate, "după ce a analizat parcursul profesional al doamnei Nicolai, aşa cum cere sus amintita decizie a Curţii, preşedintele i-a trimis o scrisoare premierului, în data de 8 ianuarie, prin care îi cerea să renunţe la desemnarea doamnei Nicolai".
"Preşedintele a motivat refuzul printr-un fapt de notorietate publică – încercarea de fraudare a unui vot în Senatul României, considerând că acest fapt este suficient pentru a pune la îndoială respectarea criteriului «reputaţiei neştirbite şi moralităţii». Preşedintele a solicitat premierului să facă o altă propunere. Ca răspuns la această solicitare constituţională, premierul a propus-o tot pe doamna Nicolai. În ultimele două zile, preşedintele a încercat în mod repetat să aibă o discuţie cu premierul, pentru a evalua împreună documentele oficiale aflate în mapa profesională a candidatului propus. Preşedintele a considerat că nu este oportun ca datele să fie făcute publice înainte ca premierul să ia cunoştinţă despre conţinutul acestora", precizează Preşedinţia.
Administraţia prezidenţială menţionează că, întrucât "refuzul la dialog este sistematic", preşedintele Băsescu "se vede obligat să prezinte public o serie de date relevante pentru profilul candidatului propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, date care se regăsesc în mapa profesională a doamnei procuror Norica Nicolai".
"Astfel, în anul 1987, doamna Norica Nicolai (fostă Norica Clinci), procuror la Procuratura locală Olteniţa, judeţul Călăraşi, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. După condamnare, poliţia a descoperit adevăratul vinovat. Persoana vinovată şi persoana nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite. În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru persoana vinovată. În acest mod, făptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat şi intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru această faptă, doamna procuror a fost sancţionată disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Olteniţa şi ai Procuraturii Generale", se arată în comunicatul Preşedinţiei.
Sursa citată adaugă că, după Revoluţie, în anul 1991, deşi avea calitatea de procuror pe lângă Procuratura Locală Olteniţa – judeţul Călăraşi, Norica Nicolai, "încălcând legea", a reprezentat, în baza unei procuri, un cetăţean străin, într-un proces de înfiere a unui copil din Bucureşti.
"Procesul a avut loc la Tribunalul Călăraşi. Pentru a-şi motiva fapta neconformă cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoaşterea legii. La o lună după acest incident, doamna Nicolai a părăsit magistratura", se arată în comunicat.
Preşedinţia menţionează că documentele care stau la baza afirmaţiilor de mai sus sunt accesibile premierului în arhiva profesională a Parchetului General.
"Faptele prezentate arată că incidentul cu încercarea de fraudare a votului din Senat arată obişnuinţa doamnei Nicolai de a dispreţui legea şi aplicarea ei. Preşedintele României, Traian Băsescu, consideră că o astfel de persoană nu îndeplineşte criteriile legale pentru numirea în funcţia de ministru al Justiţiei", precizează Administraţia prezidenţială.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO