Băsescu: La consultări chem partidele. Cei din USL vor trebui să aibă încredere unii în alţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că după alegeri va chema la consultări pentru desemnarea premierului numai partidele, dacă niciunul nu obţine mai mult de 50% din voturi, iar USL va trebui să accepte acest lucru, menţionând că problema partidelor din Uniune este încrederea reciprocă.

Urmărește
878 afișări
Imaginea articolului Băsescu: La consultări chem partidele. Cei din USL vor trebui să aibă încredere unii în alţii

Băsescu: La consultări chem partidele. Cei din USL vor trebui să aibă încredere unii în alţii (Imagine: Bogdan Stanescu/Mediafax foto)

Întrebat dacă va chema la consultări alianţele sau partidele, Băsescu a răspuns: "Categoric partidele, pentru că în Constituţie art.103 face referire strict la partide. Iar dacă vă uitaţi în legea partidelor, definiţia pentru partide şi alianţe este diferită. Eu nu pot să încalc Constituţia, în plus ar mai avea un efect dacă aş accepta să discut cu alianţe, mai ales dacă vorbim de USL care spune că va obţine peste 50%. Nu mai am dreptul să consult celelalte partide pentru că este prevedere expresă în Constituţie că atunci când un partid obţine 51%, numai cu el se face consultarea".

Preşedintele a argumentat că în cazul în care niciun partid nu obţine 50%, atunci toate au şansa să participe la consultări şi să facă parte din coaliţia de guvernare, iar el trebuie să asigure acest lucru.

Întrebat ce va face dacă USL va solicita ca liderii săi să vină împreună la consultări, cum s-a mai întâmplat în trecut, Băsescu a subliniat că în acest caz USL trebuie să accepte că nu mai are nicio posibilitate să fie "drăguţ" cu ei.

"În mod normal, şi eu şi ei trebuie să respectăm Constituţia. Dacă nu vor accepta, înseamnă că nu vor să vină la consultări (...) Aici trebuie să înţeleagă şi ei că nu am nicio posibilitate să fiu drăguţ cu ei. Şi vor trebui să aibă încredere unii în alţii, că aici e marea lor problemă, nu care cumva să scape vreunul piciorul înainte să accepte altceva", a afirmat Băsescu.

El a arătat că în trecut, când a acceptat ca la consultări să vină împreună liderii USL, "era miza mai mică". "Acum miza este una constituţională, e vorba de formarea unui nou Cabinet şi ar fi extrem de grav să nu respectăm Constituţia", a mai punctat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat şi luni că modalitatea în care va face consultările de la Palatul Cotroceni de după alegerile din 9 decembrie rezultă din art.103 al Constituţiei şi Legea partidelor 14/2003, adăugând că nu se va întâmpla varianta în care USL va veni şi va spune un nume.

Articolul 103 din Constituţie stabileşte că "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici