Băsescu, la o sărbătoare a ciobanilor din Sibiu: „Oamenii de aici muncesc, nu au nevoie să le dea Guvernul. Nu trebuie deranjaţi de politicieni”

Publicat: 28 07. 2013, 15:23
Actualizat: 18 05. 2020, 07:51

Traian Băsescu, îmbrăcat cu un tricou albastru, a sosit, în jurul orei 13.30, în judeţul Sibiu, la Festivalul „Sus pe muntele din Jina”, unde a fost întâmpinat cu brânză, pâine şi sare de către organizatori.

Băsescu a spus că a stat de vorbă cu primarul localităţii Jina, precizând că şi-a anunţat prezenţa în ultimul moment pentru a nu se face pregătiri speciale.

El a mai spus că a văzut în zonă numai oameni gospodari.

„Sunt oameni care muncesc şi au făcut cu munca lor bunăstarea, nu au nevoie să le dea Guvernul”, a spus Băsescu.

El a adăugat că „oamenii de aici nu trebuie deranjaţi nici de Guvern, nici de preşedinte, nici de politicieni în general”.

„Totul e să nu-i încurcăm pe oamenii ăştia”, a mai spus şeful statului.

Când viceprimarul l-a invitat să urce pe scenă şi să vorbească, Băsescu a spus nu vrea să deranjeze, adăugând: „Poate mai încolo”.

Şeful statului s-a fotografiat cu oamenii, iar la un moment dat le-a spus unor tineri cu care făcea poze: „Măi copii, dar soarele e încolo, hai să ne mutăm!”.

De asemenea, el i-a spus unui bărbat că i-ar învăţa pe copii cele zece porunci ca să „iasă oameni de ispravă”.

„I-aş învăţa cele zece porunci, dacă le înveţi ieşi un om de ispravă, măcar jumate din ele dacă le ştii, în regulă”, a spus Băsescu.

Referindu-se la faptul că este cald, Băsescu a spus: „O să mi se înroşească chelia”.

Un cioban i-a oferit cadou preşedintelui un clop negru, iar acesta s-a şters cu un serveţel pe cap, înainte de a-şi pune clopul.

Traian Băsescu a cerut apă, iar cineva i-a oferit o sticlă de jumătate de litru cu apă din care a băut două guri, apoi a întrebat-o pe soţia lui: „Vrei şi tu o guriţă?”.

La ora transmiterii acestei ştiri, Traian Băsescu vorbeşte şi se fotografiază cu oamenii.

Festivalul „Sus pe muntele din Jina” se desfăşoară, conform obiceiului, pe Şesul Jinarilor, în judeţul Sibiu. Sărbătoarea, ajunsă la cea de-a 43 de ediţie a început sâmbătă şi îşi propune să păstreze şi să valorifice tradiţiile şi obiceiurile oamenilor de la munte, dar şi a cântecelor şi jocurilor populare din zonă.

Programul folcloric din cele două zile de festival este susţinut de formaţii din judeţele Bihor, Alba, Argeş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Timiş, Cluj şi Sibiu.

La ediţia din 2012 au fost prezenţi aproximativ 10.000 de oameni, în cele două zile de sărbătoare.