Băsescu, la Summit-ul SEECP: Dacă nu avem o declaraţie comună la final, organizaţia e în colaps

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în deschiderea Summit-ului şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), că dacă la final nu se va adopta o declaraţie comună, organizaţia e în situaţia unui colaps.

Urmărește
440 afișări
Imaginea articolului Băsescu, la Summit-ul SEECP: Dacă nu avem o declaraţie comună la final, organizaţia e în colaps

Traian Băsescu (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Preşedintele României a declarat că este o onoare să îi primească la Palatul Cotroceni pe reprezentanţii statelor participante la SEECP şi are o mare satisfacţie că a reuşit să organizeze acest summit după eşecul de la Ohrid, de anul trecut, când Summit-ul nu a mai putut fi organizat.

”Eşecul de anul trecut ni se datorează nouă, tuturor”, a precizat şeful statului, adăugând că ”ţările din regiune nu au reuşit să găsească atunci un acord asupra participării, darămite asupra unei declaraţii comune”.

”Să sperăm că astăzi vom reuşi să ajungem la un acord pentru o declaraţie şi să salvăm organizaţia. În opinia mea, dacă Summit-ul de la Bucureşti va fi al doilea summit ratat, dacă nu vom avea o declaraţie a summit-ului, cred că organizaţia este în situaţia unui colaps”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

El a vorbit şi despre importanţa acestei organizaţii.

”Vă rog să priviţi la Vişegrad, a ajutat toate statele membre să intre atât în NATO, cât şi în UE, iar după atingerea acestor obiective, toate statele membre ale Vişegradului au înţeles că menirea organizaţiei este extrem de importantă pentru promovarea intereselor regionale. Având în vedere că aici suntem state membre UE şi state care aspiră la a deveni membre UE, recomandarea mea este să găsim soluţia unei declaraţii prin formule de negociere rezonabile”, a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai menţionat că Bosnia are observaţii la punctele 2.5 şi 2.6.

”Sper că se vor găsi soluţii pentru că, pe de o parte, avem o mină de aur în această declaraţie, faptul că s-a reuşit o negociere acceptată atât de Belgrad, cât şi de Priştina, ceea ce este extrem de important”, a spus Băsescu.

Şeful statului a mai afirmat că Summit-ul ţărilor participante la SEECP se desfăşoară într-un moment extrem de immportant, imediat după alegerile pentru Parlamentul European, arătând că se observă, în urma aceastui scrutin european, o creştere a reprezentativităţii, în Parlament, a partidelor antieuropene, xonofobe, extremiste.

”Acesta este un motiv în plus pentru care trebuie să dăm valoare organizaţiei noastre, pentru a atinge obiectvele pe care statele membre le au, în special obiectivele de integrare”, a anunţat Traian Băsescu, menţionând că nu întâmplător a pus data acestui summit cu o zi înainte de Consiliul European de joi şi vineri, de la Bruxelles, unde unul dintre subiectele ce vor fi discutate este chiar procesul de extindere.

”În condiţiile în care în Parlamentul European avem o creştere a ponderii partidelor antieuropene, antiintegrare, ar fi o mare greşeală ca de aici, de la organizaţia noastră, să nu pornească un semnal puternic că regiunea în ansamblu e proeuropenaă şi îşi doreşte integrarea”, a explicat Băsescu.

Preşedintele României a mai afirmat că summit-ul se desfăşoară şi pe fondul evenimentelor din Ucraina.

”Ştiu că avem abordări cu nuanţe diferite, dar rămâne o mare realitate, suvernanitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei au fost afectate, iar o organizaţie ca a noastră nu poate să nu observe acest lucru”, a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a invitat în finalul discursului de deschidere a evenimentului pe toţi participanţii la ”crearea unei atmosfere de totală cooperare”.

”Vreau să ştiţi părerea mea, ca om care de aproape 10 ani se află în fruntea statului român. Experienţa îmi spune că în acest moment avem obligaţia să trecem şi peste disputele pe care le avem pe denumirea ţării şi pe disputele legate de poziţia pe Ucraina şi să dăm un document politic care să califice organizaţia noastră ca un partener solid al Uniunii Europene”, a spus Traian Băsescu.

Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, programat în Macedonia pe 1-2 iunie 2013, a fost anulat pe fondul disensiunilor izbucnite privind invitarea reprezentanţilor Kosovo la reuniune.

Preşedintele macedonean, Djordje Ivanov, spunea atunci că a decis anularea summit-ului de la Ohrid pentru "a proteja interesele şi demnitatea Macedoniei", explicând că Guvernul de la Skopje nu vrea să se lase angrenat într-un joc de drepturi de veto şi boicoturi.

Cinci din cele 12 state membre ale SEECP - Serbia, Grecia, România, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina - nu recunosc independenţa Kosovo.

Preşedintele Traian Băsescu găzduieşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, Summit-ul şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).

La Summit participă cele 12 state membre din regiune: Republica Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Republica Croaţia, Republica Elenă, Republica Turcia, Republica Serbia, Republica Slovenia, Republica Moldova, Muntenegru şi Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei.

De asemenea, participă, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai Priştinei, comisarul european pentru Extindere, Štefan Füle, şi secretarul general al Consiliului Cooperarii Regionale (RCC), Goran Svilanović.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici