- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.02.2014, 13:40)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu le cere lui Antonescu şi Zgonea să demareze numirea Avocatului Poporului
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, joi, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, în care le cere să demareze procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, precizând că nu este justificată prelungirea unei situaţii de interimat.
Urmărește
293 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Preşedintele Traian Băsescu solicită preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să demareze procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, ţinând cont de prevederile Art. 58 - 60 din Constituţie, precum şi de dispoziţiile Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Traian Băsescu arată că face această siolicitare "în temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice".
Şeful statului mai precizează că, în contextul în care Avocatul Poporului este o instituţie esenţială în cadrul democraţiei constituţionale, nu este justificată prelungirea unei situaţii de interimat ce afectează buna funcţionare a mecanismului constituţional de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice.
Preşedintele mai menţionează în scrisoare că importanţa acestei instituţii fundamentale a statului a fost subliniată în Rapoartele întocmite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, prin care s-a stabilit necesitatea ca Avocatul Poporului să dea dovadă de o autoritate necontestată, de integritate şi independenţă, precum şi de o abordare imparţială.
"Având în vedere faptul că Avocatul Poporului are un rol important în ceea ce priveşte protejarea echilibrului instituţional, aceste criterii se impun a fi luate în considerare la numirea pe care o veţi face", mai spune preşedintele Băsescu.
Parlamentul a constatat, în 20 decembrie 2013, demisia lui Anastasiu Crişu din funcţia de Avocat al Poporului şi a decis, cu 361 de voturi "pentru" şi 25 de voturi "împotrivă", ca Ecaterina Teodorescu, unul dintre adjuncţi, să preia interimar conducerea acestei instituţii.
Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, şi-a înaintat demisia în 19 decembrie 2013. "A dorit să mulţumească pentru încredere şi pentru faptul – între altele – că pe tot parcursul mandatului exercitat niciodată dinspre partea mea sau dinspre partea partidului nostru nu s-a exercitat niciun fel de influenţă, niciun fel de presiune. Nu i-am cerut să atace nicio ordonanţă (...) Motivele (demisiei, n.r.) sunt de natură personală, aşa cum sunt consemnate oficial şi în cererea de demisie", a spus preşedintele Senatului, Crin Antonescu, întrebat despre motivele demisiei lui Crişu.
Grupurile parlamentare PDL din Camera Deputaţilor şi Senat şi Grupul parlamentar PPDD din Camera Deputaţilor au formulat, în 27 decembrie 2013, o sesizare referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii privind încetarea mandatului Avocatului Poporului şi preluarea atribuţiilor acestei funcţii de către un adjunct al Avocatului Poporului, respectiv Ecaterina Teodorescu.
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, în 22 ianuarie, că numirea Ecaterinei Teodorescu în funcţia de Avocat al Poporului, în urma demisiei lui Anastasiu Crişu, este constituţională.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe