- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Liberalizarea completă a preţurilor la energie şi gaze, amânată pentru 2015
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sîmbătă, că o liberalizare completă a preţurilor la gaze şi energie electrică pentru populaţie ar trebui să fie amânată până în anul 2015.
Băsescu: Liberalizarea completă a preţurilor la energie şi gaze, amânată pentru 2015 (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
Întrebat dacă s-a ajuns la vreo concluzie cu privire la liberalizarea preţului la gaze şi energie în urma discuţiilor purtate de şeful statului cu reprezentanţii misiunii comune de evaluare a FMI, CE şi Băncii Mondiale, el a spus că acest moment va trebui să fie "împins pentru undeva către 2015, odată cu intrarea în zona euro".
"Dacă pentru economie trebuie avut în vedere un calendar accelerat pentru populaţie nu este posibilă aplicarea unui astfel de calendar şi obiectivul de liberalizare completă a preţurilor trebuie împins pentru undeva către 2015, odată cu intrarea în zona euro", a arătat Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Preşedintele a afirmat că, dacă România trebuie să stea în competiţie, pentru că acesta este obiectivul românilor, economie competitivă, "populaţia nu poate sta în competiţie, datorită salariilor mult mai mici decât ţările zonei euro".
"Punctul de vedere exprimat şi la sosirea delegaţiei şi astăzi a fost că trebuie să privim liberalizarea pe două paliere, unul pentru economie şi unul pentru populaţie, palierul pentru populaţie trebuind întins pînă în 2015 pentru liberalizare şi la energie electrică şi la gaze", a menţionat el.
El a dat ca exempu faptul că salariul unui angajat din România este mai mic faţă de unul din Polonia.
"Trebuie să mă înţelegeţi foarte bine, nu este o chestiune populistă ci o chestiune reală de cifre", a ţinut să sublinieze preşedintele Traian Băsescu.
La începutul lunii februarie, FMI a cerut autorităţilor de la Bucureşti să renunţe la preţurile reglementate la gaze şi energie electrică şi să prezintă o nouă formulă de calcul. Reprezentanţii Fondului au declarat că prima fază a liberalizării preţurilor va viza alţi consumatori decât populaţia.
Ulterior, Guvernul a anunţat că va stabili, până în septembrie 2011, un calendar al liberalizării preţurilor, în baza căruia tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015.
Premierul Emil Boc afirma la începutul lunii februarie că Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii vor defini până la finele anului consumatorii vulnerabili, în concordanţă cu legislaţia europeană, şi crearea de mecanisme de protecţie a acestora, în perspectiva măsurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.