- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Mandatul meu nu mai este afectat de noua Constituţie
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în debutul consultărilor cu partidele parlamentare de la Palatul Cotroceni, că mandatul său nu va fi afectat de viitoarea Constituţie, subliniind că orice altă abordare devine superfluă.
Băsescu: Mandatul meu nu mai este afectat de noua Constituţie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Aş avea o mare rugăminte, cel puţin în ceea ce mă priveşte - nimeni să nu considere că vreau să impun un anumit model de Constituţie. Din punctul meu de vedere, mandatul meu nu mai este afectat de noua Constituţie. Eu îmi duc mandatul pe această Constituţie. De aceea, orice abordare de genul preşedintele vrea să îşi întărească puterea este superfluă, pentru că nu am legătură cu viitoarea Constituţie", a declarat Traian Băsescu, înainte ca reprezentanţii PNL, PSD şi PC să părăsească reuniunea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
El a mai spus că pachetul subiectelor propuse pentru consultările cu reprezentanţii partidelor parlamentare, începând de la revizuirea Constituţiei, până la trecerea legilor prin Parlament, sunt procese care pot fi depolitizate.
"Putem găsi împreună soluţii pe procese mari, pe procesele de interes naţional. Asta nu ar însemnă nicidecum că opoziţia să devină tăcută. Avem câteva priorităţi, în rest, viaţa de zi oferă opoziţiei toată muniţia posibilă să execute Guvernul. Apelul meu la dumneavoastră şi principalul mesaj este procesul de modernizare a României, prin legile de care avem nevoie să modernizăm statul, procesele de descentralizare", a adăugat şeful statului.
El a mai spus că, referindu-se la modificarea Constituţiei, consideră că ar trebui să fie avută în vedere şi reorganizarea administrativă a ţării, "dincolo de obligaţiile care revin din procesul care a avut loc în noiembrie, din referendum".
Totodată, preşedintele Traian Băsescu le-a reproşat reprezentanţilor partidelor parlamentare, la consultările de la Palatul Cotroceni, faptul că unele proiecte nu sunt promovate în Parlament, printre care şi descentralizarea, temă cu care toţi "am defilat în trecut".
"Aş dori să discutăm împreună în ce constă modernizarea statului, dincolo de modernizarea Constituţiei. (...) Avem o Constituţie pe care eu, cel puţin, o consider o Constituţie bună, dar trebuiesc eliminate confuzii, stabilite mai precis limitele de separaţie între puterile statului, precum şi modul de acţiune în anumite momente. Este clar că suntem, în faţa unei expresii a libertăţii poporului român, libertate manifestată prin vot. (...) Procesul de revizuire nu se poate limita doar la Constituţie. Avem în Parlament de foarte multe luni Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă. Avem în Parlament Legea răspunderii ficale, care nu e la fel de veche, ce este drept, Legea educaţiei naţionale, care a fost întoarsă de la Curtea Constituţională, dar văd că nimeni nu mai are inţiativa promovării ei, cu atât mai mult cu cât principiile au fost acceptate de CC, ci a fost respinsă pe procedură. Avem legile siguranţei naţionale. Dacă vă aduceţi aminte, din 2006 am trimis către Parlament, Guvernul a trimis către Parlament proiecte care vizau noua lege a siguranţei naţionale, funcţionarea serviciilor de informaţii, statutul cadrelor din serviciile de informaţii şi, în mod deosebit, demilitarizarea acestor servicii. Cred că este parte din procesul de modernizare a statului să facem paşi înainte şi în această direcţie", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a amintit şi de Acordul Nabucco. "Suntem singura ţară care a rămas consecventă pe Nabucco şi avem acordul la ratificare în Parlament şi am rămas ultima ţară dintre semnatarii acordului care nu a ratificat acest acord. Cred că avem o dificultate politică deja la nivel european. Nu în ultimul rând, garanţia pentru Ford. Este legea în Parlament. Ford la Craiova trebuie să înceapă producţia sau pregătirea păentru producţia unui nou model. Faptul că nu dăm drumul la garanţie dă peste cap programul de pregătire pentru intrare în fabricaţie", a mai spus Băsescu.
De asemenea, el a menţionat problema descentralizării. "Toate partidele au fost de acord cu descentralizarea. De data aceasta mă adresez direct alianţei de guvernare: spitalele sunt tot la ministere, şcolile, poliţiile sunt to la ministere. Toţi am defilat cu descentralizarea, cu creşterea nivelului de autonomie al administraţiilor locale. Ar trebui să se şi întâmple să devenim credibili. Exprim o părere că ar trebui toate partidele să convină asupra unui proces de simplificare a legilor noastre, care sunt mai birocratice decât birocraţia de la Bruxelles în ceea ce priveşte fondurile europene. Nu în ultimul rând, legea pensiilor, care e o condiţie din acordul cu FMI. Acest pachet, începând de la revizuirea Constituţiei şi până la trecerea acestor legi prin Parlament, cred că sunt procese care pot fi depolitizate. Putem găsi împreună soluţii pe procesele mari, de interes naţional", a conchis Traian Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.