- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Mesajul meu este: Atenţie! România este încă fragilă. Vezi declaraţiile preşedintelui despre creşterea salariilor, sănătate şi coşul pensionarului
Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la radioul public, că România stă mai bine decât multe alte ţări, dar are un mesaj de atenţionare deoarece ţara este încă fragilă.
Băsescu: Mesajul meu este: Atenţie! România este încă fragilă - LIVE TEXT
Declaraţiile preşedintelui la RRA:
-
M-aş bucura să fie magazine la care să se vândă mai ieftin pentru pensionari, dar vreau să ştiu câte magazine ar trebui deschise. Dorinţa mea la clasa politică este legată de responsabilitate şi prudenţă. Ştiu că românii sunt supăraţi pe mine, dar fac apel să înţeleagă cu nimeni nu a vrut să le ia din salarii, dar sunt momente în care Guvernul face ce trebuie şi nu ce vrea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
- Mesajul meu este de prudenţă, ca să nu ne facem singuri un rău mai mare decât ne fac alţii. Cel mai mare risc este dat de populism şi de instabilitatea politică. În momentul de faţă cele mai mari cheltuieli cu aparatul de stat sunt în teritoriu. Politica de diminuare a cheltuielilor trebuie dusă şi în teritoriu. Birocraţia e generată chiar de organizarea noastră, iar dezvoltarea regională aproape că nu poate fi întrevăzută pe zone atât de mici, la nivel de judeţ.
-
Apelul la prudenţă vine din faptul că toţi analiştii economici de calibru nu exclud riscul unei întoarceri a crizei în această toamnă şi semnalul dat pentru SUA nu este cel mai fericit. România este pregătită pentru un nou val al crizei, dar nu ne va fi bine.
- Trebuie să privatizăm şi spitalele şi sistemul de asigurări de sănătate. Sper ca în toamnă Guvernul să înainteze Parlamentului noua lege a Sănătăţii, în care spitalul să nu mai fie doar o unitate de stat. Situaţia din sistemul sanitar este cronică şi va fi rezolvată pe măsură ce vor creşte veniturile populaţiei şi se va putea creşte contribuţia. Este clar că finanţarea fundamentală va veni din contribuţii şi nu va putea fi realizată în 2-3 ani.
-
Dacă sistemul de sănătate nu îndeplineşte ceea ce s-a stabilit acum nu va fi finanţat suplimentar. Se vor da 300 de milioane de lei acum iar apoi banii se vor acorda pe măsură ce Casa de Sănătate şi Ministerul fac nişte modificări. Nu putem continua să spunem "cheltuiţi, faceţi ce vreţi cu banii şi veniţi la noi să vă dăm diferenţa". România are una din cele mai mici contribuţii la sistemul de sănătate pe veniturile cetăţenilor.
- Statul nu mai este statul dinainte de 1989. Acum doar o mică parte din venituri mai vin la bugetul de stat. Dacă o companie cu capital de stat nu-şi plăteşte furnizorii, de unde să luăm banii? De la salarii, de la pensii? Furnizorii vor merge în instanţă şi vor cere banii iar companiile vor merge în faliment.
-
Ministrul Economiei a fost felicitat de delegaţia FMI pentru că a trecut la programe de restructurare. Nu exclud posibilitatea ca unele din aceste regii să fie lăsate să intre în faliment. Nu s-a stabilit încă o listă, dar Guvernul nu are posibilitatea să plătească datoriile regiilor. Va rămâne o amintire faptul că Guvernul scoate din dificultate orice companie.
-
Marii furnizori de arierate sunt companiile de stat. Nu am dubii că marile regii au avut un management politizat şi prost. Nu numai că nu fac profit dar nu-şi plătesc nici furnizorii. Dacă vedem că a mers prost, propunerea a fost ca măcar la o parte din companii să privatizăm managementul. Exemplu este Hidroelectrica. Dacă ar fi fost manageri privaţi la Hidroelectrica garantez că nu ar mai fi existat contractele pentru băieţii deştepţi. Statul nu are datorii în momentul de faţă. Marea problemă este că regiile au avut şi au management politizat.
-
A fost opţiunea mea şi a premierului să discutăm prelungirea unui acord de precauţie care să aibă ca obiect marile găuri din economie, regiile şi sănătatea. De la FMI ne trebuiesc asistenţă tehnică şi credibilitate.
- Nu ştiu dacă este vreo perspectivă de indexare a pensiilor. Când economia va produce mai mult cu siguranţă vor fi mărite şi pensiile. Nu trebuie să uităm lecţia acestei crize, dar fiecare să se întindă atât cât îi este plapuma. Trebuie să consumi cât produci. În momentul de faţă datele economice nu justifică promisiuni către pensionari şi justifică angajamente foarte reţinute legat de revenirea la salariile bugetarilor.
- Perspectivele sunt cele prezentate de şeful delegaţiei FMI. România are o perspectivă bună dacă este prudentă. Politicienii dechid economate, măresc salariile fără să spună că avem 14,2 miliarde de împrumutat pentru fondul de pensii. Aceşti politicieni mint, ori eu ca şef al statului care înţelege că dacă ne întoarcem în situaţia de a împrumuta mai mult va fi mult mai rău decât a fost în trecerea prin această criză. România nu trebuie să se mai întoarcă la dezechilibrele macroeconomice din 2009-2010, cu orice preţ politic.
-
Guvernul are obligaţia să arate ce se face atâta timp cât mediul mediatic în care evoluează este atât de ostil. A fost cea mai urâtă campanie dusă de mare parte din mijloacele mass-media care şi-a dorit eşecul, susţinută de politicieni.
- Investiţiile trebuie să fie de acum principalul motor economic şi consumul să acompanieze investiţiile. Dincolo de lista lungă de măsuri luate, România a avut şi anul trecut şi anul acesta cel mai ridicat procent din PIB din Uniunea Europeană destinat investiţiilor şi acest lucru s-a văzut. Şomajul mediu este 9,4% în UE, în România este 7% pe primul trimestru.
-
Oamenii trebuie să fie responsabili când se angajează la un credit.
-
Prima obligaţie pe care o avem este să refacem salariile tăiate, dar ne trebuie garanţia stabilităţii veniturilor bugetului de stat. Nu se poate face simultan reducerea taxelor şi readucerea salariilor la nivelul de la care s-a tăiat.
-
Avem norocul unei bune producţii agricole şi a fost încurajată şi de condiţiile climatice.Oricât ne-a fost de greu, agricultorii şi-au primit subvenţiile la timp. A fost un efort mare dar s-a făcut. Dacă nu reuşim să mişcăm economia bunăstarea nu poate fi decât artificială, demagogică.
-
Obiectivul nostru este ca începând cu ianuarie să continuăm procesul de recuperare a salariilor tăiate, dar în momentul de faţă nu putem spune cât pentru că România este dependentă de ce se întâmplă în UE şi pe plan global.
-
Promisiunea publică a fost că vom încerca să acoperim banii reţinuţi bugetarilor începând cu 1 ianuarie 2012, pentru că încă suntem într-o situaţie dificilă, fragilă. Putem plăti pensiile şi salariile dar orice mişcare greşită poate fi asemănată cu a unuia care merge pe sârmă.
-
Trebuie să împrumutăm 14,2 miliarde de lei.
-
Mesajul meu este: Atenţie! România este încă fragilă.
-
România stă mai bine decât multe alte ţări din punct de vedere al echilibrelor macroeconomice şi al nevoii de a împrumuta bani de pe pieţele externe.
-
Suntem pe un trend de reducere a deficitului bugetar şi obiectivul este ca anul viitor să împrumutăm mai puţin ca să nu mai fim atât de dependenţi de tot ce se întâmplă în exterior.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO