Băsescu: Modelul de rachetă care va fi amplasat în România este acum în laboratoare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că "modelul de rachetă care se va amplasa în România este acum în laboratoare" şi i-a îndemnat pe "apologeţii dezarmării României" să-şi imagineze ipoteza unui atac cu rachetă asupra Centralei de la Cernavodă.

Urmărește
7 afișări

"Gândiţi-vă cum arată o ţară care are mijloace să se apere împotriva rachetelor - indiferent de la cine vin şi cum evoluează situaţia politică globală - şi (cum arată) o ţară care nu are mijloace să se apere împotriva rachetelor. Dar ce spuneţi voi, dragi apologeţi ai dezarmării României, dacă, spre exemplu, dintr-o ţară mai puţin prietenoasă, cineva vrea să dea o lovitură NATO sau UE şi pune o rachetă pe unul dintre reactoarele de la Cernavodă spre exemplu? Pentru că, atunci când loveşti România, loveşti NATO. Cum este o Românie apărată şi cum este o Românie neapărată? Când vrei să loveşti o organizaţie cum este UE sau NATO, nu trebuie să loveşti neapărat la Bruxelles", a spus preşedintele.

El a mai spus că, deşi s-a vorbit mult despre caracteristicile scutului, nu s-a vorbit despre vreo caracteristică reală. "S-a vorbit foarte mult de caracteristicile tehnice ale scutului. Nu s-a vorbit de nicio caracteristică reală. Unui astfel de echipament nu i se pun datele tehnice, nu i se fac publice. Sigur că vor fi trei baterii de opt rachete. Asta este adevărat. Dar cât de lungă va fi raza de acţiune... Ce se ştie însă precis este că vor fi rachete care vor distruge alte rachete cinetic, deci prin lovitură nu cu încărcături, nu cu încărcătură nucleară, nu cu nimic. Deci asta se ştie", a spus preşedintele.

"În al doilea rând, trebuie să vă spun - foarte mulţi au vorbit despre caracteristici, că sunt cu rază scurtă, că sunt împotriva rachetelor cu rază medie. Este deja o exagerare să vorbeşti despre caracteristici atâta timp cât obiectivul Statelor Unite este ca acest element de scut antirachetă care se amplasează în România să fie integrat cândva în scutul NATO, care s-a stabilit a se realiza la Lisabona, la summitul NATO de la Lisabona de anul trecut. Am auzit pe cineva la televizor care spunea că au rază de acţiune de 100 de kilometri, că sunt cu rază scurtă. Păi dacă le pui la Slatina şi au 100 de kilometri rază de acţiune, nu aperi nici Bucureştiul. Or rachetele astea trebuie să apere şi Bulgaria, şi Turcia, şi Marea Neagră şi tot teritoriul României şi tot ce e în spatele României până hăt-departe", a mai adăugat preşedintele.

El a mai precizat că "modelul de rachetă care se va amplasa în România este acum în laboratoare". "Deci testarea primelor rachete se va face undeva în toamna acestui an. Deci nu putem discuta despre caracteristici în momentul de faţă iar cine se aventurează să le dea caracteristicile, ce rază de acţiune, e cel puţin naiv. Ca să protejeze România şi nu numai pentru că rachetele care sunt amplasate în România sunt generaţia care este acum în funcţiune dar în România se va amplasa o variantă modernizată", a explicat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici