Prima pagină » Politic » PNL a decis asumarea răspunderii Guvernului pe legea votului uninominal

PNL a decis asumarea răspunderii Guvernului pe legea votului uninominal

Biroul Politic Central al PNL a decis, luni, ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe legea privind introducerea votului uninominal, a anunţat vicepreşedintele liberal Crin Antonescu.
PNL a decis asumarea răspunderii Guvernului pe legea votului uninominal
22 oct. 2007, 14:09, Politic

„Biroul Politic Central a luat în discuţie varianta asumării răspunderii pe votul uninominal şi, la final, a hotărât ca Guvernul să asume răspunderea pentru uninominal”, a declarat Antonescu.

El a spus că unul dintre considerentele care au stat la baza deciziei este faptul că, din dezbaterea publică şi din sondajele de opinie, a rezultat convingerea că o covârşitoare majoritate doreşte o schimbrare a sistemului electoral.

„PNL s-a pronunţat pentru uninominal de multă vreme şi de asemenea, alături de Pro Democraţia, a susţinut un proiect de lege care este cel mai eficace şi cel mai potrivit”, a mai spus deputatul liberal.

De asemenea, el a susţinut că, în condiţiile în care şi din cauza dificultăţii procedurilor parlamentare şi a jocurilor politicianiste, „problema uninominalului” nu s-a rezolvat, hotărârea premierului şi a partidului de a susţine asumarea se impune.

„Sigur că, făcând acest lucru, premierul şi Guvernul îşi asumă un risc şi anume acela de a fi iniţiată o moţiune de cenzură şi de a fi înlăturat de la guvernare. Dar aşa cum nu a recurs la compromis la moţiunea de cenzură a PSD, nici acum PNL nu are niciun fel de ezitare”, a adăugat Antonescu.

Potrivit acestuia, Guvernul va merge pe formula de vot uninominal rezultată în urma dezbaterilor de la Comisia de cod electoral.

Antonescu a spus că au fost şi patru voturi „împotrivă” şi o abţinere în cazul acestei decizii, argumentele celor care s-au opus fiind legate de riscurile foarte mari pe care le implică decizia.

„De menţionat este faptul că niciun ministru prezent la şedinţă nu a votat împotriva asumării răspunderii”, a conchis Crin Antonescu.

Conform articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Acelaşi articol mai prevede că Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care şeful statului cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere, precizează Constituţia.