Băsescu: Nici cu 50 de voturi mai mult dacă aveau în Parlament sau 100 ... nu mă impresionează

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că nu este impresionat de votul din Parlament la declaraţia politică de sprijin pentru Klaus Iohannis ca premier, nici dacă acesta ar fi indicat mai mult cu 50 sau 100 de voturi, menţionând că el are obligaţia să dea României soluţia necesară acum.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nici cu 50 de voturi mai mult dacă aveau în Parlament sau 100 ... nu mă impresionează

Băsescu: Nici cu 50 de voturi mai mult dacă aveau în Parlament sau 100 ... nu mă impresionează (Imagine: Răzvan Chiriță/Mediafax Foto)

Întrebat ce şanse îi acordă în acest moment premierului desemnat Lucian Croitoru pentru a fi validat şi amintindu-i-se că acum câteva zile vorbea de 50%, Băsescu a răspuns: "Permiteţi-mi să spun că îi dau mai multe şanse (...) Şi n-am să atac partidele, ci am să vorbesc de contracandidat, de soluţia alternativă pe care o susţin partidele coalizate în alianţa aceasta ad-hoc. Domnul Iohannis s-a prezentat ca fiind omul liberalilor în fază iniţală, pe urmă a fost îmbrăţişat şi de PSD şi de UDMR. PNL a fost partidul care a întrerupt acordul stand-by precautionary pe care România l-a avut, în 2005. Deci liberalii nu cred în relaţia cu Fondul. Anul acesta, când s-a pus problema acordului cu Fondul, liberalii au fost împotrivă", a spus Băsescu.

Şeful statului a admis că şi el a fost iniţial împotriva acordului, dar a menţionat că apoi a revenit şi l-a susţinut, fiind atenţionat de specialişti. "Nu poţi să fii consecvent când ai făcut o eroare", a adăugat el.

"Liberalii şi acum sunt împotriva acordului cu FMI", a continuat el.

"Domnul Johannis încă nu a vorbit nimic despre soluţiile economice sau nu vorbise nimic. Acum e prea târziu", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a menţionat, totodată, că Iohannis a devenit şi "exponentul" PSD. "Nu mai vorbim că PSD a lucrat Legea salarizării, dar e împotriva ei, a lucat Legea pensiilor, a plecat de la guvernare şi acum e împotriva ei. Sigur, că sunt legi care trebuie perfecţionate. Când vor ajunge la mine la promulgare le voi analiza, dacă vor ajunge la promulgare şi voi cere Parlamentului să facă necesarele corecţii", a continuat el.

Şeful statului a menţionat că faptul că Iohannis a venit ca "exponent" al PNL, în principal, partid care a atacat la Curtea Constituţională legile pentru care România s-a obligat în relaţia cu FMI, i-a creat "un foarte mare semn de întrebare".

"Cred că toate aceste argumente limpezesc de ce nici cu 50 de voturi mai mult dacă aveau sau 100 de voturi ... nu mă impresionează", a spus el, referindu-se la declaraţia adoptată în Parlament de grupurile PSD-PC, PNL, UDMR şi Minorităţi.

El a adăugat că are obligaţia să dea României "soluţia care-i trebuie acum".

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că a făcut "toate intervenţiile cu putinţă" pentru ca FMI să trimită în România misiunea de evaluare şi tranşele stipulate în acordul cu Fondul să fie virate ţării noastre.

"Am făcut toate intervenţiile cu putinţă pentru ca Fondul (Monetar Internaţional - n.r.) să vină în România să facă evaluarea, indiferent care este situaţia guvernului. Nu ştiu (dacă misiunea de valuare va veni - n.r.), dar ştiu că de câteva zile, după ce am realizat către ce ne îndreptăm datorită a ceea ce s-a întâmplat cu căderea guvernului Boc în plină criză, înainte de venirea Fondului şi a UE, am făcut tot ceea ce a ţinut de mine pentru ca Fondul să vină să facă evaluarea", a spus şeful statului.

El a menţionat că se va şti în zilele următoare dacă misiunea de evaluare va veni în România.

De asemenea, Băsescu a apreciat că, dacă România nu va primi banii de la FMI, s-ar putea intra "într-o mare dificultate socială". "Acest lucru trebuie evitat. Eu nu pot să tratez lucrurile cu aceeaşi uşurinţă cu care le tratează partidele", a afirmat Băsescu.

"Eu cred că mandatul de premier trebuie încredinţat formaţiunii sau alianţei, care a participat ca alianţă în alegeri, care are cel mai mare număr de mandate. Asta am făcut cu Călin Popescu Tăriceanu în 2004, acelaşi lucru l-am făcut şi în 2008 (...) Pentru mine funcţionează argumentele constituţionale. În 2008, PDL a obţinut trei mandate mai mult decât PSD, am încredinţat mandatului PDL-ului. Simplu!", a mai spus Băsescu.

Declaraţia politică a PSD, PNL, UDMR, PC şi Minorităţi prin care se afirmă existenţa unei majorităţi transparente şi sprijinul pentru Klaus Iohannis la conducerea Guvernului a fost adoptată, miercuri, în plenul Parlamentului cu 252 voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici