Băsescu: Nu cerem nimic Elveţiei pe Schengen cât timp nu ne-am rezolvat integral problemele în UE

Publicat: 30 06. 2011, 18:59
Actualizat: 30 06. 2012, 05:43

„Din punctul meu de vedere, consider că problema accesului în spaţiul Schengen este o problemă care se află într-un grafic normal. După cum ştiţi, România şi Bulgaria au încheiat evaluarea tehnică pe Schengen în luna iunie, odată cu ultimele rapoarte pozitive pentru frontiera terestră dintre Bulgaria şi Turcia de la începutul acestei luni”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că unele state trebuie să obţină aprobarea parlamentelor naţionale pentru a se pronunţa în favoarea intrării României şi Bulgariei în Schengen.

„După cum ştiţi, PE a votat cu o largă majoritate intrarea României şi Bulgariei în Schengen, şi noi evaluăm că în luna septembrie a acestui an, cu ocazia Consiliului JAI, se va lua o decizie privind graficul de intrare a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Sigur, accesul în spaţiul Schengen nu este legat, de unele ţări, numai de îndeplinirea criteriilor tehnice şi România are un MCV cu Comisia Europeană, cu privire la funcţionarea sistemului de justiţie. Rapoartele Comisiei Europene pe această temă vor fi foarte importante, premergător deciziei din luna septembrie. Aş mai face o ultimă menţiune: înaintea noastră au intrat în UE alte zece state şi pentru acestea au fost amânări consistente, deci nu este un mecanism fix mecanismul de intrare în spaţiul Schengen. Din acest punct de vedere, nu avem a cere nimic Elveţiei, atâta timp cât noi nu ne-am rezolvat integral problemele în interiorul UE”, a mai declarat şeful statului român.

La rândul său, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Micheline Calmy-Rey, a afirmat, referindu-se la acordul asupra liberei circulaţii a persoanelor, că Elveţia are aceeaşi practică ca şi alte state – avem o perioadă de tranziţie.

„În ceea ce priveşte Schengen, Elveţia este asociat la Schengen din 2008 şi domnul preşedinte vă poate confirma că încă de atunci am muncit mult pentru a ajuta România să îndeplinească criteriile de acces în spaţiul Schengen”, a mai spus Calmy-Rey.