- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.09.2010, 20:19)
- Gabriel Pecheanu , Gabriel Pecheanu ,
Băsescu: Nu exclud ca tensiunile cu Moscova să fie legate şi de poziţia noastră privind R.Moldova
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu exclude ca tensiunile dintre Federaţia Rusia şi ţara noastră să aibă legătură cu poziţia României faţă de Republica Moldova.
Urmărește
32 afișări
Băsescu: Nu exclud ca tensiunile cu Moscova să fie legate şi de poziţia noastră privind R.Moldova (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Nu exclud posibilitatea ca tensiunile din ultima vreme să fie legate şi de poziţia noastră cu privire la Republica Moldova. Noi nu facem nimic subversiv, susţinem forţele democratice, dar le susţinem aşa cum putem noi: încercăm să-i ajutăm să-şi rezolve problemele generate de inundaţii, încercăm să-i ajutăm să îşi desfacă mărfurile care au fost blocate la desfacere pe piaţa Federaţiei Ruse, dar o facem transparent şi, spunem noi, legitim, iar susţinerea Moldovei pentru un parcurs european este legitim", a declarat Traian Băsescu, în cadrul întâlnirii cu ambasadorii români.
El a apreciat că aceasta nu ar trebui să determine Federaţia Rusă să considere România o ţară inamic.
"Sau faptul că militari americani se instruiesc în bazele militare româneşti sau faptul că amplasăm sistemul antirachetă pe teriotoriul României nu poate fi un portofoliu care să justifice o eventuală ostilitate a Moscovei faţă de Bucureşti. Eu sper că vom depăşi aceste lucruri", a mai spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Situația de pe frontul din Ucraina se deteriorează. Ce îi cere viitoarea Administrație Trump lui Zelenski
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
Preşedintele le-a cerut ambasadorilor români să facă orice tip de efort pentru a explica faptul că România nu este ostilă Federaţiei Ruse, dar că "avem nişte interese de securitate şi interese în politica energetică care am dori să ne fie respectate".
"Faptul că avem obiective diferite nu trebuie să ne ostilizeze unii pe alţii, ci să ne facă să spunem: bun, astea ne despart, dar hai să vedem unde avem interese comune", a continuat şeful statului.
El a apreciat că relaţia României cu Rusia este una "cu suişuri şi coborâşuri, cu momente bune şi momente mai puţin bune".
"Trebuie să rămânem consecvenţi în două aspecte. Primul şi cel mai important este acela că trebuie să găsim formule de cooperare cu Federaţia Rusă. Al doilea, trebuie să găsim soluţii de cooperare cu Federaţia Rusă în condiţii de respect reciproc şi de înţelegere a intereselor ambelor părţi. Aici avem, uneori, interese divergente. De exemplu interesul nostru, spre exemplu, este ca Nabucco să devină o realitate (...). Sigur, nu este acelaşi interes cu al Federaţiei Ruse, care ar vrea ca Southstream-ul să devină o realitate, dar pentru asta nu trebuie să ne supărăm unii pe alţii", a afirmat Băsescu.
În opinia sa, sunt foarte multe alte zone în care interesele sunt identice.
"Noi avem interesul ca oameni de afaceri din Federaţia Rusă să investească în România. Nu putem construi această relaţie numai plecând de la interesele divergente. Avem, slavă Domnului, şi destule interese convergente. Şi Federaţia Rusă are nevoie de pace şi securitate la Marea Neagră, ca şi România. Şi Federaţia Rusă are nevoie să fie eficientă în lupta împotriva terorismului, ca şi România. Şi Federaţia Rusă are interesul să stopeze traficul de droguri din Afganistan către Europa, ca şi România. Şi Federaţia Rusă are interesul să stopeze traficul de armament, ca şi România. Avem atât de multe lucruri în care putem coopera, încât eu cred că rămâne un singur lucru de făcut: să insistăm în construcţia unei relaţii pragmatice, în care fiecare parte să-şi pună într-un buzunar separat partea de neîncredere. Între Moscova şi Bucureşti există un portofoliu important de neîncredere, care vine din istorie. Ne putem propune să-l punem deoparte", a conchis şeful statului.
Citește pe alephnews.ro: Calendarul alegerilor prezidențiale. Ce decizii ia Guvernul Ciolacu 2.0 săptămâna aceasta
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Cât a plătit un turist român pentru intrarea într-un aquapark cu apă termală, aflat la 20 km de granița României, după aderarea la Spațiul Schengen
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe