Băsescu: Nu iau în calcul pierderea referendumului. În 10 zile au făcut ţăndări reputaţia României. Europa i-a rejectat ca parteneri pe Ponta şi Antonescu

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat duminică, într-o emisiune tv, că deprecierea relaţiilor politice nu poate fi pusă pe seama puterii şi că premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu au fost respinşi ca parteneri de Europa, iar o rămânere a lor în funcţie după referendum ar însemna o Românie izolată.

Urmărește
4273 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu iau în calcul pierderea referendumului. În 10 zile au făcut ţăndări reputaţia României. Europa i-a rejectat ca parteneri pe Ponta şi Antonescu

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui la Realitatea TV:

  • N-o să fac niciodată compromisuri cu hoţii. Sunt două liste în mintea oricărui preşedinte: cea cu zonele în care poţi să faci compromisuri şi cea cu zonele în care nu poţi. Nu poţi să faci compromisuri cu instituţiile statului. Când vezi ca cineva vrea să subordoneze instituţiile partidului eşti un preşedinte care nu şi-a făcut misiunea.

  • Referendumul din 29 nu mai este despre Traian Băsescu. Este despre restauraţie sau despre mers înainte să reparăm vaza care s-a spart.

  • Marea problemă a cuplului Antonescu-Ponta este că încearcă să înfofolească problemele, iar când se descoperă că ai minţit imaginea e degradată. Dacă le spui care e problema te ajută. Ne făcusem o poziţie de oameni serioşi. Acum toată munca asta migăloasă s-a făcut pulbere.

  • Doamna Merkel m-a întrebat dacă s-au restabilit atribuţiile Curţii Constituţionale. I-am spus că nu şi că nu s-au retras ordonanţele de urgenţă care vizau preluarea Monitorului Oficial. A mai avut o întrebare legată de procedura de suspendare a preşedintelui, despre care i-am spus că nu este reglementare în Constituţie.

  • Ştiu că mare parte din români sunt supăraţi pe mine. În acelaşi timp este imposibil ca românii să nu fi văzut ce se întâmplă şi să nu realizeze ce se întâmplă. Chiar dacă românii sunt supăraţi pe mine, îşi dau seama acum că ei pot corecta pentru Europa. Nu iau în calcul pierderea referendumului.

  • Eu vreau să se valideze referendumul cu un rezultat. Eu sunt într-o campanie de explicare, dar nu iresponsabilă. Am susţinut tot timpul că ţinta acestei suspendări nu am fost eu, ci punerea sub control a justiţiei.

  • Dacă votul va fi împotriva mea voi acţiona conform legii. Categoric că voi ţine cont şi de opinia publică.

  • Sunt destule lucruri pe care mi le pot reproşa. Întotdeauna am vrut să împing lucrurile mai repede decât s-a putut. Pe 29 sunt la judecata poporului. Aş vrea să fie o judecată dreaptă.

  • Coabitarea este categoric posibilă. Eu l-am desemnat pe Victor Ponta premier.

  • Nu avem nicio certitudine că Antonescu şi Ponta nu vor continua la fel şi în alte domenii. De asta au fost atenţionaţi pe justiţie. Dacă un abuz s-a petrecut cu primii 3 oameni în stat şi cu Avocatul Poporului, un abuz se poate produce şi împotriva românilor.

  • În 10 zile au făcut ţăndări reputaţia României, fără preşedintele care îi încurca. Europa i-a rejectat ca parteneri pe Ponta şi Antonescu. O rămânere a lor în funcţie după referendum ar însemna o Românie izolată. Trebuie găsită soluţia resetării situaţiei instituţiilor statului.

  • Eu am 8 ani de mandat. Nu mă lupt pentru un scaun. Este un scaun tare incomod, mai ales în perioadă de criză. Obiectivul meu este România europeană, pentru că aici am ajuns.

  • Din câte ştiu eu, nu am niciun dosar penal sau reclamaţii penale. Dosarul casei din Mihăileanu a fost închis pentru că am dobândit apartamentul legal, iar la povestea flotei au fost 109 oameni inculpaţi, a existat un procuror care a refuzat să semneze rechizitoriul. Dosarul este închis şi ei sunt nevinovaţi.

  • La votul de suspendare au votat 19 parlamentari cu dosare penale oficiale, plus 3 incompatibili declaraţi de ICCJ, plus Voiculescu.

  • Această lovitură dată instituţiilor statului este dată în numele puşcăriabililor din politica românească. Decizia de a se declanşa suspendarea fusese luată de mult.

  • Mai bine de 1 an opoziţia nu a intrat în Parlament. Nu puteţi pune pe seama puterii deprecierea relaţiilor politice. În schimb, măsurile au afectat populaţia. Ştiu că nu am reuşit să transmitem corect mesajele către populaţie, acum este târziu.

  • Am crezut mult în coabitare. După ce guvernul Ungureanu a piedut majoritatea în Parlament, am făcut şi încercarea coabitării pentru a evita instabilitatea politică. Am avut convingerea că va merge. A fost o campanie electorală locală în care n-am scos un cuvânt, n-am avut reacţii împotrivă, am tolerat şi plecarea la Consiliul European, şi totuşi s-a declanşat suspendarea preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici