Băsescu a spus că speră să nu fie depusă o moţiune de cenzură după asumarea răspunderii Guvernului deoarece situaţia politică s-ar complica şi mai mult având în vedere alegerile europarlamentare, arătând că are posibilitatea de a nu promulga legea privind votul uninominal până când românii îşi vor exprima opţiunea la referendum.
Şeful statului a explicat că situaţia politică „este oricum destul de concentrată pe două alte evenimente, europarlamentarele şi referendumul”.
„Din punct de vedere procedural, voi aplica Constituţia astfel încât legea să nu fie promulgată înainte ca poporul să se pronunţe cu ocazia referendumului. Deci, procedural, este perfect posibil să nu promulg legea înainte de 25 noiembrie”, a spus Băsescu.
El a ţinut să sublinieze că apreciază ca fiind absolut necesar referendumul, pentru că legea în legătură cu care Guvernul şi-a asumat răspunderea „are extraordinar de multe lacune şi nu rezolvă pe fond problema restructurării şi reformării clasei politice”.
Potrivit lui Băsescu, legea guvernului creează posibilitatea ca şi oameni care nu au primit nici măcar votul pe o listă a unui partid să intre în Parlament.
Şeful statului a adăugat că legea este produsul unor compromisuri politice, dar nu rezolvă necesitatea absolută a României de a avea o clasă politică reformată.
„Despre acest lucru voi discuta extrem de amănunţit, imediat ce legea vine la promulgare. Atunci voi face o prezentare a punctului meu de vedere cu privire la lege”, a spus Băsescu.
El a mai menţionat că legea asupra căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea „poate fi utilizată ca o păcăleală pentru români”.
„Nu spun că intenţia de a păcăli a fost valabilă şi pentru cei din societatea civilă care au lucrat la lege, dar sunt destui politicieni care au răsuflat uşuraţi crezând că asta poate fi o alternativă”, a spus Băsescu.