Băsescu: Parteneriatul dintre puterea politică şi BOR, dintre preoţi şi cetăţeni, soluţia spre bine

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după sfinţirea bisericii din curtea Palatului Cotroceni, că parteneriatul dintre puterea politică şi Bisetrica Ortodoxă Română, dintre preoţi şi cetăţenii României, este soluţia care "ne duce în unitate şi în bine".

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Parteneriatul dintre puterea politică şi BOR, dintre preoţi şi cetăţeni, soluţia spre bine

Băsescu: Parteneriatul dintre puterea politică şi BOR, dintre preoţi şi cetăţeni, soluţia spre bine (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Astăzi este un moment important nu numai pentru complexul Cotroceni. Este un moment important pentru istoria românilor. Este important din câteva motive. Se împlinesc 330 de ani de când Şerban Cantacuzino a pus piatra de temelie a Mănăstirii Cotroceni. În jurul acelei mănăstiri s-a făcut secole de-a rândul istorie. Pe aici au trecut domnitorii Ţării Româneşti. Pe aici au trecut oameni de stat care au făcut Marea Unire de la 1918. Pe aici au trecut bărbaţii care, înainte de Marea Unire, au construit cultură şi putere politică, în favoarea românilor. Complexul Cotroceni este prin toată istoria lui, locul în care s-a împletit cultura, credinţa în Dumnezeu şi puterea politică", a declarat Traian Băsescu în prezenţa credincioşilor prezenţi la sfinţirea Bisericii din curtea Palatului Cotroceni.

El a mai spus că, de 60 de ani, Complexului Cotroceni îi lipsea una din componentele de bază ale puterii politice în România, "îi lipsea simbolul credinţei".

"De 60 de ani aici, până astăzi, nu s-a mai săvârşit o liturghie. Este un moment de bucurie, un moment în care istoria adevărată, adică puterea politică, puterea Bisericii Ortodoxe şi puterea românilor se aşează din nou la un loc. Aş vrea să mulţumesc tuturor acelora care au contribuit ca acest moment să se întâmple. Vreau să ştiţi că aş fi considerat că raportul prin care am condamnat crimele comunismului n-ar fi fost dus de mine până la capăt dacă una din cele mai importante mănăstiri ale ţării, mănăstirea, astăzi biserica Cotroceni, dărâmată în 1984 n-ar fi fost redată românilor şi credinţei", a adăugat şeful statului.

El a ţinut să mulţumească BOR şi tuturor românilor şi i-a asigurat că parteneriatul dintre puterea politică şi Bisetrica Ortodoxă Română, parteneriatul dintre preoţi şi cetăţenii României este "soluţia care ne duce în unitate şi în bine".

În final, Traian Băsescu a anunţat că biserica poate fi vizitată până la ora 24.00, faţă de programul iniţial, conform căruia accesul are permis doar până la ora 20.00, motivul invocat fiind faptul că este singura zi în care altarul bisericii poate fi vizitat şi de femei.

Şeful statului a făcut, apoi, o baie de mulţime pe drumul dintre biserică şi intrarea în Administraţia Prezidenţială, mulţimea împărţindu-se în două tabere: una care voia să-l salute pe şeful statului şi una care voia să viziteze biserica. Băsescu a dat mâna şi s-a pupat cu unii dintre cei prezenţi.

Biserica de la Palatul Cotroceni

Potrivit unei broşuri editate de Administraţia Prezidenţială, care conţine un scurt istoric al Bisercii, în 2003-2004, la aproape un sfert de secol de la demolare, au fost demarate lucrările de reconstrucţie a bisericii fostei mănăstiri Cotroceni, sub forma unui memorial.

În perioada 2008-2009 Administraţia Prezidenţială a reluat lucrările de finalizare a bisericii, fiind zidite naosul cu turla Pantocratorului şi altarul.

"Ridicată pe fostele fundaţii, prin respectarea planului şi a dispoziţiei interioare şi exterioare, a vechilor dimensiuni şi proporţii, biserica şi-a recăpătat înfăţişarea sa anterioară. (...) Pentru o recuperare istorică cât mai fidelă, la 3 decembrie 2008, un nou clopot as fost montat pe dealul Cotrocenilor, în turnul-clopotniţă. (...) Pe el sunt aplicate Stema României, Stema Patriarhiei Ortodoxe Ronmâne şi poartă inscripţia: Cu binecuvântarea Prea Fericitului Daniel, Partiarhul Bisericii Ortodoxe Române şi din iniţiativa Domnului Traian Băsescu, Preşedintele României, s-a făurit acest clopăot pentru Biserica Palatului Cotroceni, fostă ctitorie a Domnului Şerban Cantacuzino în A.D.MMVIII", se arată în broşură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici