Băsescu: Propun depolitizarea completă prin retragerea preşedintelui din calitatea de membru CSM

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că prin proiectul de revizuire a Constituţiei doreşte depolitizarea completă prin retragerea preşedintelui din CSM, propunând ca din acesta să facă parte cinci procurori, cinci judecatori şi şase reprezentanţi ai societăţii civile.

Urmărește
4 afișări

"În ceea ce priveşte CSM, aici am introdus câteva elemente care, cred eu, lărgesc independenţa Justiţiei, pe de-o parte, şi pe de altă parte o fac mai transparentă. În primul rând, se măreşte numărul reprezentanţilor societatii civile în CSM, de la doi la şase. În al doilea rând, votul în CSM nu poate fi decât deschis. Nu văd de ce nu am şti, de ce trebuie să fie un secret când este sancţionat sau nesancţionat un magistrat, cine a votat pentru sancţionarea lui, cine a votat împotrivă. Când se numeşte un judector la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu văd de ce publicul nu ar trebui să ştie cine a votat pentru numirea acelui judecător şi cine a fost împotrivă, sau CSM este obligat să motiveze deciziile şi să le facă publice", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că este foarte important că reprezentanţii societăţii civile sunt desemnaţi trei de Parlament, trei de Preşedinte.

"Dar preşedintele nu mai este membru CSM, nu mai prezidează şedinţele, nu mai are ce cauta acolo. Poate Parlamentul va găsi altă formulă, dar convingerea mea - altă formulă de nominalizare; eu a trebuit să propun una credibilă - convingerea mea este că atât timp cât CSM nu va fi transparent, populaţia nu va şti ce se întamplă cu Justiţia. De asemenea, depolitizarea completă prin retragerea preşedintelui din calitatea de membru al CSM atunci când... nu de membru al CSM, de participant la şedintele CSM şi calitatea de a prezida şedintele CSM este iarăşi un semnal care este de natură să corecteze impresia că preşedintele poate face orice în justiţie pentru că «uite-l, când se duce, stă în capul mesei la CSM». Nu, să stea societatea civilă. Iar din punct de vedere al componenţei, propunerea este: cinci procurori, cinci judecatori şi şase reprezentanţi ai societăţii civile. Societatea este singura care poate controla Justiţia şi evităm orice tentaţie a politicului de a se implica în Justiţie, atât timp cât dăm o mai mare greutate participării societăţii civile în CSM", a conchis şeful statului.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii va putea fi ales şi dintre reprezentanţii societăţii civile în CSM, nu doar dintre cei ai magistraţilor, rezultă din proiectul de revizuire a Constituţiei postat miercuri pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Legea fundamentală în vigoare prevede că preşedintele CSM este ales doar dintre cei 14 magistraţi mambri ai Consiliului.

Totodată, în noua Constituţie este abrogat articolul care prevede că şeful statului prezidează şedinţele CSM la care participă.

- Consiliul Superior al Magistraturii va avea şi 6 membri reprezentanţi ai societăţii civile, din care 3 sunt numiţi de Parlament, iar 3 de şeful statului, prevede proiectul de revizuire a Constituţiei, conform căruia mandatul membrilor CSM nu poate fi prelungit sau înnoit, iar votul lor este public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici