Băsescu propune semnarea unui pact pentru agricultură privind perioada 2014-2030

Preşedintele Băsescu a propus partidelor semnarea în septembrie, împreună cu organizaţiile din domeniul agro-alimentar, a unui pact pentru dezvoltarea agriculturii în perioada 2014-2030, care să preia obiectivele raportului comisiei prezidenţiale de specialitate, lansat luni în dezbatere publică.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Băsescu propune semnarea unui pact pentru agricultură privind perioada 2014-2030

Traian Basescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Invit toate partidele ca, după ce se finalizează procesul de adoptare a acestui raport, să semnăm cu toţii, partide şi instituţii, producători şi beneficiari, să semnăm Pactul pentru agricultură. Ar fi un angajament politic pe termen lung, pentru că toată munca Comisiei la asta s-a referit, de a crea o viziune până în 2030, având ca fundament exerciţiul bugetar 2014-2020 al UE", a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu, la începutul dezbaterii organizate la Palatul Cotroceni pe tema raportului menţionat.

El a subliniat că strategia respectivă va fi în dezbatere publică timp de 30 de zile, perioadă în care instituţiile şi organizaţiile profesionale sau cei interesaţi pot propune modificarea acestuia, ulterior, în luna septembrie, trebuind "găsit timp de toţi" pentru semnarea pactului.

"Va trebui să urmăm soluţia pe care am urmat-o la raportul comisiei prezidenţiale pentru educaţie", a spus Băsescu.

De asemenea, el a menţionat că în strategia a cărei elaborare a durat trei ani sunt prevăzute "obiective şi îndrăzneţe şi posibile".

"Prin atingerea obiectivelor, România ar putea să exporte produse alimentare în valoare de la 40-50 miliarde de euro", a spus şeful statului, adăugând că în 2012 toate exporturile României au fost de 53 de miliarde de euro.

Preşedintele a mai spus că "o ţară cu un asemenea potenţial agricol care nu îşi hrăneşte propria populaţie trebuie să îşi pună întrebări", iar responsabilitatea de a corecta politicile agricole este în primul rând a oamenilor politici.

Potrivit şefului statului, acest raport este cel mai bun document strategic pentru agricultură din ultimile decenii. "Este un document care, după părerea mea, dincolo de a fi un excelent documentar şi o radiografie excelentă a agriculturii româneşti, ne dă şi o perspectivă. Au fost multe foarte autorapoarte, studii sectoriale pe lapte, pe dezvoltarea producţiei animale, pe mai ştiu eu ce alte segmente ale agriculturii. Acest document însă analizează global tot ceea ce înseamnă agricultura, spaţiul rural, industria alimentară şi, în opinia mea, este cel mai bun document strategic pentru agricultură şi industrie alimentară şi spaţiul rural care a fost produs după Revoluţie", a afirmat Băsescu.

El a arătat că trebuie "grijă" pentru ca acest document să nu rămână "îmbrăcat frumos în piele în biblioteca Preşedinţiei" şi să devină realitate. Acele rapoarte ale comisiilor prezidenţiale din mandatele sale care au fost utilizate în practică au creat rezultate bune, deşi au fost altele care au rămas numai în biblioteci, a spus preşedintele.

"Cea mai plăcută surpriză pe care am avut-o citind raportul, dincolo de diagnosticul foarte corect care a fost pus întregii agriculturi, cea mai plăcută surpriză a fost cea legată de resursă, nu există nicio urmă de lipsă de realism. Principala resursă vine din Politica Agricolă Comună a UE şi cu obligaţii pentru Guvernul României de a finanţa într-o manieră rezonabilă, dar nu la fel de mică ca până acum, tot ceea ce se propune în acest document strategic pentru agricultura românească", a argumentat preşedintele.

În aprilie 2013, preşedintele Băsescu a reactivat Comisia prezidenţială pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 22 aprilie, Decizia privind reluarea activităţii Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România. Comisia urmează să finalizeze raportul privind politicile publice de dezvoltare a agriculturii până la data de 30 iunie 2013, când, potrivit, deciziei, îşi va înceta activitatea", se arăta într-un comunicat din aprilie al Administraţiei prezidenţiale.

Comisia a fost înfiinţată de către Traian Băsescu în iulie 2009, fiind condusă atunci de către Dacian Cioloş, în prezent comisar european pentru Agricultură.

Potrivit deciziei de la acea vreme, misiunea comisiei, din care făceau parte cadre didactice, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor din domeniu, ai staţiilor şi institutelor de cercetare, era elaborarerea a unei strategii în agricultură, similară celor elaborate de comisiile de la Cotroceni în domeniile educaţie sau sănătate.

Comisia care a elaborat documentul intitulat "Cadrul naţional strategic pentru dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar şi a spaţiului rural în perioada 2014-2020-2030" a fost prezidată de deputatul Valeriu Steriu, printre membri fiind şi secretarul general al Academiei Române, Păun Ion Otiman, vicepreşedintele acesteia, Cristian Hera, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, precum şi alţi specialişti şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi organizaţiilor din sector.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici