- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Punctul nevralgic în zona Mării Neagre, conflictele îngheţate ce pot fi reactivate oricând
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Constanţa, unde a participat la o conferinţă pe teme de securitate în zona Mării Negre, că "punctul nevralgic" al acestei regiuni îl reprezintă conflictele îngheţate din regiunile separatiste, care pot fi reactivate în orice moment.
Băsescu: Punctul nevralgic în zona Mării Neagre, conflictele îngheţate ce pot fi reactivate oricând (Imagine: Mediafax Foto)
"În vara acestui an, cele mai mari temeri ale noastre cu privire la ameninţările la adresa securităţii regionale au fost confirmate. Conflictele îngheţate au redevenit punctul nevralgic al unei regiuni care se află în pragul unor evoluţii îmbucurătoare în ceea ce priveşte dezvoltarea demografică şi creşterea economică. Scutul democraţiei nu a fost suficient pentru a apăra unul dintre statele regiunii, Georgia, de secesiune. Este posibil ca răspunsul nostru la aspiraţiile europene şi euroatlantice ale statelor din regiune să nu fi fost adecvat”, a declarat preşedintele Băsescu, la conferinţa organizată la Constanţa pe teme de securitate în regiunea Mării Negre, la care iau parte experţi şi reprezentanţi ai Bundestag, ai KAS, precum şi reprezentanţi politici din statele riverane Mării Negre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Şeful statului a apreciat că este posibil ca susţinerea proceselor democratice interne şi a dezvoltării economice din statele regiunii să nu fi fost suficientă pentru crearea unui climat de securitate stabil.
În opinia preşedintelui, una din lecţiile conflictului georgian este aceea că "respectarea principiilor Cartei Naţiunilor Unite şi a Actului final de la Helsinki cu privire la integritatea teritorială a statelor şi a inviolabilităţii frontierelor trebuie să rămână componenta esenţială a ordinii de drept internaţională".
"Consecvenţa în aplicarea acestor principii este cheia stabilizării regiunii, iar evenimentele din ultimele luni nu fac decât să valideze aceste afirmaţii. Evoluţiile din Georgia au demonstrat că orice conflicte îngheţate pot fi reactivate în orice moment. Aşa numitele conflicte îngheţate au fost menţinute într-un regim de stagnare aparentă, fiind în fapt un mijloc de presiune permanent asupra statului pe al cărui teritoruiu se află, fie că este vorba de Republica Moldova, de Georgia, de Armenia sau de Azerbaidjan”, a declarat Traian Băsescu.
El consideră că problemele de securitate ale regiunii, conflicte îngheţate, migraţie, trafic, trebuie să fie abordate prin cooperarea între statele riverane Mării Negre şi trebuie să beneficieze de sprijin european şi euroatlantic.
"România are o proiecţie proprie, naţională asupra viitorului regiunii. În viziunea noastră, Marea Neagră trebuie să devină un stat de reală cooperare, în cadrul unui proces multilateral, sprijinit de partenerii noştri europeni şi de partenerii euroatlantici” a precizat Băsescu.
Preşedintele a mai spus că pentru securizarea regiunii este nevoie de aportul Alianţei Nord Altantice, care, cu prilejul summit-ului de la Bucureşti, a lansat proiecte încurajatoare în acest sens, ca parte a unei viziuni pe termen lung.
"Principiul de acţiune în regiune, pe care îl susţine România, este solidaritatea transatlantică, prin complementaritatea dintre UE şi NATO", a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a participat, miercuri, la Constanţa, la o întâlnire de lucru pe tema "Securitate sporită în regiunea Mării Negre - oportunităţi, iniţiative şi instrumente", organizată de Fundaţia Konrad-Adenauer-Stiftung România.
La lucrări participă experţi şi reprezentanţi ai Bundestag-ului, ai KAS, precum şi reprezentanţi politici din statele riverane Mării Negre, din Bulgaria, Georgia, Federaţia Rusă, România, Ucraina şi Turcia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul