- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Raportul cerut de PE privind Schengen e secret, nu poate fi trimis, se caută o soluţie
Şeful statului a declarat, vineri, la Bruxelles, că trimiterea la PE a documentului solicitat Consiliului de către europaralamentari privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu este permisă, săptămâna viitoare urmând să se organizeze o reuniune CAG pentru a se găsi o soluţie.
Băsescu a declarat, după reuniunea Consiliului European, că raportul respectiv are caracter secret, iar reglementările actuale nu permit trimiterea unui astfel de act la Parlamentul European, deşi europarlamentarii ar avea acces la document.
"Rapoartele pe Schengen, cele şapte rapoarte sunt secrete. În mod deosebit ultimul, cel care vizează SIS-ul, SIS/SIRENE, Sistemul informatic de transmiterea a datelor, este un document secret pentru că implică şi alte state, nu numai România, dar şi numai din punct de vedere al României este un document secret, clasificat la nivelul Comisiei. Parlamentul a solicitat să primească rapoartele, iar conform reglementărilor Comisiei – deci am rugămintea, mai bine să râdem, dar vreau să vă povestesc doar, că nu este o ştire de interes, dar asta este realitatea – reglementările actuale nu permit trimiterea acestui raport la Parlamentul European. Săptămâna viitoare se organizează un CAGRE pentru a se găsi o soluţie", a explicat şeful statului, citat într-un comunicat al Preşedinţiei remis sâmbătă dimineaţă.
El a mai apreciat că, dincolo de "lucruri mai mult sau mai puţin îndreptăţite ale poziţiei unor state", există o problemă de funcţionare a instituţiilor, motiv pentru care rapoartele României nu au putut fi trimise la Parlamentul European.
El a adăugat că Parlamentul European a dat Consiliului European termen până la data de 2 mai să găsească o formulă ca parlamentarii să aibă acces la document. "Ei ar avea acces la document, dacă ar veni să îl studieze la sediul Consiliului, iar parlamentarii spun - nu, ni le trimiteţi aici. Dar nu este o situaţie numai pentru acest document. În general problema documentelor secrete la Parlament încă nu a fost reglementată în acord cu importanţa pe care a dobândit-o Parlamentul prin Tratatul de la Lisabona. Până acum, Parlamentul avea mult mai puţine atribuţiuni. Dar multe din reglementări nu mai sunt în acord cu noile atribuţiuni ale Parlamentului. Sigur, în mod logic şi politic, nu poţi să ceri unui parlament să dea un vot pe o sinteză, li se propusese să le trimitem o sinteză. Nu, parlamentarii vor să vadă raportul. Deci este o chestiune care se va rezolva", a conchis şeful statului.
Comisia de libertăţi, justiţie şi interne din PE a decis să acorde un termen limită - 2 mai 2011 - până la care Consiliul să pună la dispoziţia europarlamentarilor rapoartele de evaluare Schengen privind România şi Bulgaria, în caz contrar urmând să se emită un aviz favorabil în lipsa documentaţiei.
Totodată, membrii Comisiei LIBE l-au mandatat pe preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, cu sarcina de a adresa Consiliului o nouă cerere oficială de punere imediată la dispoziţia deputaţilor europeni a documentelor de evaluare Schengen.
"În urma refuzului Consiliului UE de a pune la dispoziţia parlamentarilor europeni rapoartele de evaluare Schengen privind România şi Bulgaria, Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a decis să acorde un termen limită Consiliului pentru primirea acestor documente. Mai mult, s-a luat decizia ca Preşedintele Parlamentului European să trimită o nouă scrisoare oficială Consiliului prin care să ceară de urgenţă punerea documentaţiei de evaluare la dispoziţia deputaţilor europeni", se arată într-un comunicat al europarlamentarului PSD Ioan Enciu remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Enciu precizează că în şedinţa Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din 25 ianuarie 2011, parlamentarii europeni ceruseră de urgenţă Consiliului să transmită rapoartele privind stadiul implementării acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Emil Hurezeanu, despre Visa Waiver: Va fi nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA
-
Europarlamentarii solicită CE să ia măsuri în legătură cu „amestecul” lui Elon Musk în alegeri
-
Danemarca, după afirmaţiile lui Trump: Groenlanda ar putea fi independentă, dar nu un stat american
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO