- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.07.2012, 23:27)
- Marius Fratila ,
Băsescu: Raportul MCV ar fi permis intrarea în Schengen dacă nu apărea partea nouă
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că raportul pe MCV al Comisiei Europene este unul bun în ceea ce priveşte progresele din domeniul justiţiei şi ar fi permis aderarea României la Schengen, dacă nu ar fi apărut noua parte legată de problemele de funcţionare a statului de drept.
Urmărește
1197 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Raportul pe MCV este bun, ne-ar fi permis intrarea în Schengen. Vă rog să mă credeţi că a fost unul dintre obiectivele majore. Nu amestecaţi ce au făcut oamenii aceştia în trei zile cu munca de cinci ani. Şi atunci tratează acea problemă separat cu exprimarea speranţei că problema de restabilire a funcţionalităţii statului de drept se va face. Este un lucru extrem de important, pentru că m-aş fi simţit rău eu dacă toată munca aceasta de cinci ani a justiţiei, nu a mea, nu ar fi fost recunoscută. Nu putem spune că mai avem aceeaşi justiţie ca la intrarea în UE, în 2007. Justiţia a început să arate altfel, să mişte altfel, să chestioneze altfel dosarele şi a fost nedrept să fie o amestecătură. Ponta şi Antonescu, ei au creat această nouă parte a raportului legată de funcţionarea statului de drept pe care noi nu o aveam. Nimeni nu punea sub îndoială criteriile de la Copenhaga în ceea ce priveşte absorbţia lor în funcţionarea statului român", a declarat Băsescu, marţi, la România TV.
De asemenea, Băsescu a precizat că a încercat în discuţiile sale cu unii liderii europeni amânarea prezentării raportului MCV după referendumul din 29 iulie.
"Am încercat o variantă în care să discutăm despre amânarea oricărei decizii neplăcute, inclusiv legată de MCV, până la terminarea referendumului", a spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
El i-a acuzat pe premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu de a fi pus în practică abordări specifice anilor ’90 şi au împins cu 10 ani în urmă funcţionarea statului de drept în România.
"Am auzit spunându-se că şi alţii au făcut abuzuri. Pot să vă garantez că nici guvernul Năstase, nici guvernul Boc, nici guvernul Văcăroiu nu au făcut ce au făcut oamenii aceştia. Deci toţi s-au oprit în faţa regulamentelor Parlamentului, a prevederilor constituţionale", a mai argumentat Băsescu.
Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de "paşi urgenţi", conform proiectului raportului CE privind MCV obţinut de MEDIAFAX.
"Cel mai important pas pe care vor trebui să îl facă Guvernul şi instituţiile cheie din România va fi să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei. Aceasta necesită un număr de paşi urgenţi pe care vor trebui să îi facă Guvernul şi Parlamentul", se arată în proiectul raportului, obţinut de MEDIAFAX şi care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană.
Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV.
Comisia Europeană va definitiva miercuri dimineaţă textul raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie referitor la România, după ce va fi analizat punct cu punct răspunsul Guvernului de la Bucureşti referitor la cele 11 probleme, a precizat marţi un oficial al Comisiei.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Băsescu: Dragnea, Voiculescu, Hrebenciuc, Sârbu şi Antonescu sunt principalii artizani ai suspendării
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria