Băsescu: Recomandarea mea este ca Parlamentul să adopte repede şi integral Tratatul de guvernanţă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că recomandarea sa este ca Parlamentul să adopte cât mai repede şi în integralitate Tratatul de guvernanţă fiscală, pe care el l-a semnat săptămâna trecută la Consiliul European.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Recomandarea mea este ca Parlamentul să adopte repede şi integral Tratatul de guvernanţă

Traian Băsescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax foto)

"Plecând de la premisa că acest tratat poate fi adoptat, după care ţara să pună rezerve ce prevederi din el îi intră în vigoare imediat şi ce prevederi le lasă să intre în vigoare după ce devine stat membru euro, recomandarea mea este ca Parlamentul să îl aprobe integral cu intrare integrală în vigoare. Pentru că în mod cert o astfel de abordare va obliga România să devină performantă, la o dezvoltare durabilă, nu generată de împrumuturi cu dobânzi mari", a spus preşedintele.

El a adăugat că Parlamentul trebuie să ratifice Tratatul cât mai repede."Dincolo de demagogia politică, am convingerea că România a făcut un lucru bun semnând acest tratat, iar dumneavoastră veţi face un lucru şi mai bun adoptând acest tratat repede", a spus Băsescu.

El a evidenţiat că Tratatul nu va intra în vigoare decât în ultimă instanţă la 1 ianuarie 2013, fiind foarte probabilă ratificarea lui mai devreme din partea a 12 state din zona euro. "Rugămintea mea este să îl ratificăm repede, pentru că va fi un semnal al voinţei politice (...) Este, cred eu, abordarea pe care trebuie să o avem, pentru că ea sună ca o asumare, îmi asum să fiu un bun european, să am o economie performantă, să fiu responsabil cu cheltuirea banului public. O astfel de asumare va face din România o ţară nu numai respectată, ci care îşi creează şi premisele să devină performantă (...) Cred că tratatul este un pas înainte, pe care România nu are dreptul să îl facă pe jumătate, trebuie să contribuim la consolidarea europeană", a spus preşedintele.

Totodată, el a reiterat că în forma iniţială tratatul fusese gândit pentru statele zonei euro, iar apoi, la presiunea iniţiată de România, susţinută şi de Polonia, s-au făcut modificările pentru a include şi statele non-euro. "Singurele modificări făcute au fost legate de două prevederi: ca şi statele non-euro să poată semna tratatul şi să participe la decizile euro atunci când le pot afecta şi pe ele, iar punctul doi: ca statele care au gradul de îndatorare sub 60% să poată merge cu un deficit structural până la 1%", a spus preşedintele.

El a adăugat că România nu va avea o problemă de stopare a propriei dezvoltări prin asumarea acestor parametri, deoarece are o datorie mică, sub nivelul de 60%. Totodată, el a arătat că în UE există încă de anul trecut şi unele măsuri de disciplinare bugetară valabilă pentru toate statele membre: pachetul de guvernanţă "six pack", cu cele şase norme aprobate de PE în baza cărora au fost sancţionate deja mai multe state UE, însă nu şi România. Preşedintele a mai menţionat şi Pactul euro plus, agenda UE 2020, instrumentul numit "semestrul european".

Şeful statului şi-a exprimat din nou şi convingerea că pentru a face faţă globalizării, UE trebuie să ajungă la o mai mare integrare economică şi fiscală, la crearea Statelor Unite ale Europei.

Un număr de 25 state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, dar fără Marea Britanie şi Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici