Băsescu respinge Legea parteneriatului stat-culte cerând reglementarea clară a finanţărilor

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale, cerând ca actul să reglementeze transparent, expres şi clar finanţarea acestor activităţi şi să nu lase acest lucru în seama unei Ordonanţe de Urgenţă.

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului Băsescu respinge Legea parteneriatului stat-culte cerând reglementarea clară a finanţărilor

Băsescu respinge Legea parteneriatului stat-culte cerând reglementarea clară a finanţărilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Legea transmisă spre promulgare reglementează finanţarea din fonduri publice a programelor iniţiate de culte pentru dezvoltarea şi derularea de servicii sociale şi acţiuni caritabile, precum şi pentru formarea şi instruirea corpurilor de voluntari care activează în domeniul asistenţei sociale, menţionează preşedintele în cererea de reexaminare, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

"Considerăm că statul ar trebui să încurajeze mai mult inserţia socială a persoanelor care beneficiază de programele de servicii sociale în cadrul familiilor şi nu în cadrul unor unităţi de asistenţă socială", scrie Traian Băsescu.

Şeful statului menţionează că în prezent, prestarea de servicii de asistenţă socială de către entităţi non-guvernamentale, în parteneriat cu autorităţile publice, este reglementată prin Legea 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

"Potrivit art. 2 al acestei legi, nivelul subvenţiilor acordate nu poate depăşi costul mediu lunar de întreţinere, pe persoană asistată din unităţile de asistenţă socială de stat, cu profil similar, organizate ca instituţii publice. Conform prevederilor legii transmise spre promulgare, cultele care desfăşoară activităţi de asistenţă socială beneficiază de o subvenţie de până la 80% din valoarea proiectului aprobat. Astfel, legea instituie un tratament diferenţiat în acordarea de finanţare publică între culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte şi celelalte organizaţii neguvernamentale care prestează activităţi caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de altă parte", se arată în cerere.

Preşedintele precizează că articolul 15 al legii transmise spre promulgare stabileşte ca procedura de finanţare prevăzută de prezentul act normativ să deroge de la prevederile Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare.

"Considerăm că este oportun ca procedura de finanţare derogatoare de la regimul general stabilit prin Legea nr. 350/2005 să fie în mod transparent, expres şi clar stabilită prin prezenta lege şi nu reglementată ulterior printr-o hotărâre a Guvernului, act normativ de forţă juridică inferioară legii. De altfel, stabilirea unor proceduri clare de finanţare în această lege ar fi benefică şi pentru a nu crea impresia unei politizări a modului de acordare a finanţărilor pentru culte la nivelul autorităţilor locale. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale, ţinând cont de motivele invocate", se arată în cerere.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în 8 martie, proiectul de lege privind stabilirea parteneriatului dintre stat şi biserică în domeniul asistenţei sociale, prin care statul oferă sprijin unităţilor de cult pentru a furniza servicii de asistenţă socială. Proiectul a fost adoptat cu 254 voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi cinci abţineri.

Fundaţia Creştin-Democrată a salutat votarea în Parlament a Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale şi consideră că este nevoie şi de o lege-cadru privind serviciile medicale oferite de cultele religioase. Fundaţia aprecia că Legea "traduce două principii fundamentale ale construcţiei europene: solidaritatea şi subsidiaritatea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici