- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.09.2015, 23:37)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: România ar trebui să refuze migranţi. Europa primeşte lecţia propriei nesăbuinţe
Traian Băsescu a declarat marţi seara că România ar trebui să refuze să primească refugiaţi, precizând că "nu este problema noastră" şi că ştie "ce frumos este să mintă UE" atunci când spune că aceştia vor fi cazaţi doar doi ani, adăugând că Europa primeşte acum "lecţia propriei nesăbuniţe".
Urmărește
5320 afișări
Băsescu: România ar trebui să refuze migranţi. Europa primeşte lecţia propriei nesăbuinţe (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat marţi seară, într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt", difuzată la B1 TV, că România nu poate fi obligată să primească imigranţi, iar ideea că aceştia vor fi cazaţi doar doi ani pe teritoriul României este o minciună, deoarece ei nu vor mai pleca şi îşi vor aduce şi "numeroasele familii", fostul şef al statului lansând critici foarte dure la adresa UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
"Răspunsul meu categoric este nu. Şi România ar trebui să refuze să primească migranţi pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, nu noi suntem magnetul pentru aceşti oameni, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă cineva crede că a primi un număr de câteva mii de cetăţeni care vin din Siria, din Libia, din nordul Africii, vă pot spune că nu este o simplă chestiune de cazare. În momentul în care i-ai acceptat pe teritoriul tău trebuie să le asiguri educaţie, învăţarea limbii române, sănătate, păstrarea culturii şi a obiceiurilor. (...) Iar chestiunea că vor fi cazaţi în România doar 2 ani trebuie să o uitaţi. Eu ştiu ce frumos e să mintă UE. Vor atrage familiile lor numeroase din ţările în care se află", a comentat fostul şef al statului.
Traian Băsescu a făcut şi un comentariu ironic la adresa Olandei: "Cea mai bună ţară care îi poate primi sunt olandezii care sunt atât de exigenţi cu spaţiul Schengen cu România".
Fostul şef al statului a susţinut că România ar fi avertizat statele UE în legătură cu consecinţele "distrugerii dictaturii din Libia" şi încercării de a exporta democraţia în ţările din Africa de Nord.
"Vreau să ştiţi că România a avertizat când Europa s-a grăbit, sau unele ţări din UE s-au grăbit să dea lovituri aeriene în Libia. România a spus în forurile cele mai înalte: nu distrugeţi dictatura din Libia pentru că reversul va fi un haos, pentru că vom face un nou Irak acolo. Cei care şi-au asumat responsabilitatea de a transfera democraţie europeană în ţări ca Libia, Egipt, aceia trebuie să îşi asume acum efectele. Lecţia pe care o primeşte astăzi Europa este lecţia propriei ei nesăbuinţe", a declarat Traian Băsescu.
"Ne-am obişnuit să supradimensionăm capacitatea de securitate a statului. Dar pentru ceea ce suntem noi. Poate să ne dea UE oricâţi bani, însă nu le poate asigura identitatea culturală acestor oameni. România e o ţară creştină. A-i primi nu înseamnă a le asigura cazarea. Trebuie să le dai dreptul de a se manifesta cultural, mai construim moschei, trebuie să le facem şcoli în limba lor. În momentul în care îţi asumi acest lucru, îţi asumi o listă lungă de responsabilităţi. Noi nu reuşim să integrăm romii de atâţia ani, cum să reuşim să îi integrăm pe aceştia. Vorbim despre şiiţi şi sunniţi", a mai declarat Traian Băsescu.
Întrebat dacă legislaţia Uniunii Europene ne permite să refuzăm primirea imigranţilor, fostul şef al statului a declarat că nimic nu ne poate obliga la o astfel de acţiune şi că România face un gest gratuit acceptând, iar, personal, ar fi convocat CSAT pentru a cere întărirea pazei la frontieră.
"Mai mult, legislaţia europeană aflată în vigoare spune că în astfel de situaţii imigrantul este trimis în locul pe unde a intrat în Europa şi apoi repatriat. După părerea mea, România face un gest gratuit acceptând. Eu aş convoca şedinţa CSAT şi aş cere consolidarea supravegherii frontierelor", a mai spus fostul preşedinte.
Referitor la scenariile potrivit cărora că în spatele acestei acţiuni s-ar afla Rusia, Băsescu a negat.
"Nu Rusia finanţează sau comandă acest proces dramatic care implică sute de mii de oameni care suferă, o Europă care nu ştie cum să reacţioneze, dar Rusiei, cu siguranţă, îi prinde bine. Unele state UE acceptă imigranţi, altele nu şi de aici dispute în interiorul UE. Suntem în situaţia să încălcăm propria noastră legislaţie. UE e tare atunci când îşi respectă propriile legi", a mai spus fostul preşedinte.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Aurescu: Trebuie să găsim soluţii pentru problema imigraţiei la sursă, inclusiv în ţările de origine
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe