Băsescu: România consideră mai eficiente sancţiunile economice decât suspendarea votului în Consiliu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că, în contextul în care se ia în calcul la nivelul UE posibilitatea suspendării dreptului de vot în Consiliu pentru statele care nu respectă PSC, România consideră mai eficientă în acest caz sancţiunea economică.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România consideră mai eficiente sancţiunile economice decât suspendarea votului în Consiliu

Băsescu: România consideră mai eficiente sancţiunile economice decât suspendarea votului în Consiliu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a spus, la finalul Consiliului European, că s-a luat decizia creării unui mecanism permanent de gestionare a crizelor la nivelul UE. "Acest lucru ar trebui să vă spună ceva. (...) Dacă la acest moment se vorbeşte despre crearea înseamnă că el este necesar pe termen mediu şi lung. Şi nu este doar un mecanism de prevenţie. El reflectă o realitate a UE care necesită crearea unui astfel de mecanism", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că obiectivul acestui mecanism va fi sprijinirea statelor aflate în dificultate, iar motivaţia acestui sprijin este legată de prevenirea afectării întegii UE de un eventual derapaj în care ar intra un stat membru. El a adăugat că va fi necesară în contextul creării acestui mecanism modificarea tratatelor.

El a atras atenţia că este luată în calcul în prezent inclusiv posibilitatea introducerii suspendării dreptului de vot pentru statele membre care nu respectă exigenţele Pactului de Stabilitate şi Creştere (PSC).

"În susţinerea mea, eu am propus ca alternativă la suspendarea dreptului de vot, automatismul sancţiunii. Adică mi se pare mult mai eficient decât să se decidă suspendarea dreptului de vot într-un consiliu unde votul este politic oricum, mi se pare mult mai eficient ca în sarcina CE să fie supravegherea îndeplinirii criteriilor de stabilitate şi creştere şi, în momentul în care CE a constatat că nu sunt îndeplinite, automat să primeşti o sancţiune cu un procent din PIB. Sau să primeşti o sancţiune cu un miliard de euro pe care trebuia să-i primeşti pe fonduri şi să nu-i mai primeşti. România este susţinătoare a unui sistem automat de sancţiuni şi nu a unor sancţiuni decise politic. Deci CE, care e jandarmul Tratatelor, în mod automat să aplice sancţiunile fără o discuţie politică", a spus preşedintele.

"Politic, să ţi se suspende dreptul de vot pe o perioadă mai lungă, mai scurtă, până când îţi corectezi dezechilibrele este poate umilitor, este poate neplăcut politic. Dar mult mai tare te ustură când te trezeşti că ţi-au plecat din buget un miliard de euro. Mi se pare mult mai eficientă sancţiunea economică aplicată prompt decât o discuţie politică", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat, de asemenea, că s-a stabilit la Consiliul European asigurarea conformităţii bugetelor naţionale cu standardele fiscale ale UE.

"Deci, niciun buget naţional nu mai poate să iasă din standardele fiscale ale Uniunii Europene. Altfel spus, vai de guvernele care cred că în ultimul an de guvernare poţi să dublezi pensii, poţi să dublezi salarii... Nu mai merge!", a explicat Băsescu.

El a adăugat că s-a mai stabilit şi crearea, separat, a unui mecanism de supraveghere a dezechilibrelor macroeconomice în fiecare ţară.

În opinia sa, măsurile adoptate de Consiliu "prind extraordinar de bine României". "Dacă urmăriţi ciclurile electorale, aproape cu regularitate, la fiecare patru ani, în ultimul an şi jumătate în România se generează dezechilibrele cu care, pe urmă, Guvernul care vine trebuie să lupte pentru a restabili echilibrele macroeconomice. Lucru care se întâmplă în România acum: procesul de restabilire a echilibrelor macroeconomice. Dar a fost mai dificil şi pe fondul crizei economice globale", a comentat preşedintele adăugând că "aceste noi exigenţe create în interiorul UE nu vor mai permite astfel de abuzuri".

Şeful statului a precizat că, odată cu modificarea Tratatului - măsură necesară pentru crearea mecanismului - sancţiunile decise de Consiliu vor fi aplicate şi statelor care nu sunt membre ale zonei Euro. "Statele din zona euro pot fi sancţionate imediat. Cu certitudine, odată cu modificarea Tratatului (de la Lisabona, n.red.) vor intra sancţiunile şi pentru statele non-euro", a spus preşedintele, adăugând că modificarea Tratatului trebuie să se producă foarte rapid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici