- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.09.2013, 09:42)
- Alexandra Vladescu - Mediafax , Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: România este percepută mai rău în afara ţării decât este ea în realitate. Ce spune preşedintele despre Roşia Montană
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Forumul European pentru Diplomaţie Publică, că România este percepută mai rău în afara ţării decât este ea în realitate.
Urmărește
2897 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)
"Am convingerea că România este percepută mai rău decât este ea în realitate. Realităţile româneşti sunt mai bune decât descrierea pe care o avem în opinia publică europeană când vine vorba de România. De exemplu, azi România e o ţară echilibrată macroeconomic, care are şanse de creştere economică dacă atrage fonduri europene mai mare decât ar putea realiza multe alte ţări. România e o ţară care are o istorie pentru care merită respectată. România e o ţară extrem de frumoasă. România e o ţară cu oameni care în general sunt civilizaţi şi educaţi iar despre noi se ştiu în UE lucruri mult mai rele şi mult mai puţin importante", a spus luni Băsescu, la Forumul European pentru Diplomaţie Publică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Şeful statului a precizat că este convins că în UE sunt ţări mult mai corupte decât România, în care Justiţia e mult mai temătoare în a se atinge de oameni politici.
"Sunt covins că sunt ţări în UE mai corupte decât România. O spun cu responsabilitate şi ştiind despre ce vorbesc. Sunt convins că în UE sunt ţări în care Justiţia e mult mai temătoare în a se atinge de oameni politici de nivel înalt. Şi totuşi România este cea definită ca având o Justiţie care nu are curaj să se atingă de oameni politici importanţi. Deci problema e la noi - cât de credibili suntem în acţiunile noastre şi cum ne prezentăm explicând cine suntem", a adăugat şeful statului.
Şeful statului a precizat că România are de ce să fie mândră de ea şi totuşi nu reuşeşte.
"Lumea nu poate fi păcălită - şi asta e o altă realitate. Aici nu vorbim să facem publicitate unui produs prost spunând că e bun. Nu vorbim de un detergent care nu spală şi el trebuie prezentat ca unul extrem de eficient, ci vorbim de o ţară care se numeşte România, care are de ce să fie mândră de ea şi totuşi nu reuşeşte", a spus Băsescu.
Şeful statului a arătat că o cauză pentru care România are o imagine mai rea decât în realitate ţine de faptul că românii nu cred în ei înşişi.
"Cred că o cauză a unei imagini mai rele decât realităţile noastre e că noi nu credem în noi. Ne-a intrat în cap faptul că pe noi ne conduc alţii, pe noi ne conduce FMI, pe noi ne conduce Bruxelles-ul. În realitate, nu facem decât să ne aliniem unor reguli în UE la care am achiesat. Noi am spus că vrem acolo, nu ne conduce nimeni, ne conducem noi înşine după regulile pe care am acceptat să le aplicăm", a spus Băsescu.
El a arătat că lipsa de credibilitate a României are drept cauză faptul că nu aplică aceste reguli la care a achiesat.
"Lipsa de credibilitate vine când nu aplicăm aceste reguli. Dar în ţară, de multe ori, mass-media şi politicienii tratează efortul de aliniere la regulile la care toţi românii au vrut să achieseze ca fiind semne de slăbiciune. Sau e lipsa capacităţii politicienilor de a explica că într-o lume globală nu trăiesc singuri. Într-o lume globală regulile scrise şi nescrise ale naţiunilor democratice trebuie respectate", a spus şeful statului.
Băsescu a spus că problemele de imagine vin chiar de la români.
"Suntem conştienţi de unde vin problemele de imagine pe care le avem - vin de la noi înşine. Marea problemă e cum ne convingem unii pe alţii că avem reguli interne. A respecta reguli, a avea abordare internă egală cu cea externă, a-ţi respecta angajamentele - sunt parte a unui sistem de credibilizare a ţării. Cum să facem, sau cum să explicăm, să ne autoeducăm sau să ne educe cineva că a fi unitari în probleme esenţiale de interes naţional e una din cheile succesului?", a mai arătat Băsescu.
Preşedintele a mai spus că România trebuie să îşi determine acele elemente care o identifică în lumea globală şi europeană.
"Românii nu pot fi mândri că avem zece portavioane nucleare şi stăpânim lumea, sau că avem gaze să dăm la toată Europa, sau că suntem cel mai mare popor din lume. Dar pot fi mândri de lucruri pe care le au acasă: un popor talentat, un popor relativ bine educat, capabil de efort, o ţară frumoasă. Guverne consecvente, punerea intersului naţional deasupra jocului politic de partid - putem face ca să fim recunoscuţi ca o naţiune serioasă", a mai spus Băsescu.
Declaraţiile preşedintelui:
-
România este percepută mai rău în afara ţării decât este ea în realitate. Realităţile româneşti sunt mai bune decât descrierea pe care o avem în opinia publică europeană. Despre noi se ştiu în Uniunea Europeană lucruri mult mai rele şi mai puţin importante.
-
Lumea nu poate fi păcălită. Nu vorbim să facem publicitate unui produs prost spunând că e bun, ci despre o ţară care are de ce să fie mândră de ea şi totuţi nu reuşeşte.
-
Răspunsul la întrebarea "de ce nu reuşim" se află în ceea ce nu facem.
-
Ştiu că finalul jocului Roşia Montană va fi o lege respinsă de Curtea Constituţională.
-
Problemele de imagine pe care le avem vin de la noi înşine.
-
Îmi exprim speranţa că acest Forum va genera un semnal către clasa politică, către instituţiile statului, care vor înţelege nevoia creării unui departament de politici publice.
-
Sunt convins că în UE sunt ţări mai corupte decât România, că justiţia este mai temătoare în a se atinge de oameni politici de nivel înalt. Problema este la noi, cât de credibili suntem în acţiunile noastre şi cum ne prezentăm.
Citeşte şi:
PROTESTUL faţă de proiectul Roşia Montană, la a 15-a zi: 10.000 de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti - FOTO şi VIDEO
Citeşte şi:
Băsescu: Se va constata că Legea privind Roşia Montană trimisă la Parlament e neconstituţională
Citeşte şi:
Ponta: Discut şi cu protestatarii pe care-i cunosc din Piaţa Universităţii pe subiectul Roşia Montană
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe