Băsescu: România exclude posibilitatea să ceară decuplarea de Bulgaria în aderarea la Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că România exclude posibilitatea să ceară, având în vedere că are toate rapoartele bune, să fie decuplată de Bulgaria în privinţa aderării la Schengen şi a apreciat că este vorba despre o problemă de funcţionare a instituţiilor europene.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România exclude posibilitatea să ceară decuplarea de Bulgaria în aderarea la Schengen

Băsescu: România exclude posibilitatea să ceară decuplarea de Bulgaria în aderarea la Schengen (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"În orice caz, din punctul nostru de vedere - şi o spun, de data aceasta, extrem de deschis - nu vizam o decuplare de Bulgaria şi nu o vizăm. Deci România exclude posibilitatea să ceară, având în vedere că are toate rapoartele bune, să fie decuplată de Bulgaria. Până la urmă, dacă analizăm şi costurile pentru a securiza peste 400 de kilometri de frontieră - şi nu e puţin, chiar dacă suntem foarte aproape de standardul Schengen pe Dunăre în momentul de faţă. Dar nu intenţionam politic, şi nu intenţionăm, să solicităm o decuplare de Bulgaria", a declarat Traian Băsescu după reuninea Consiliului European, citat într-un comunicat al Preşedinţiei remis sâmbătă dimineaţă.

El a mai spus, răspunzând unor întrebări, că doreşte recunoaşterea oficială a faptului că România şi îndeplinit obiectivul din tratatul de aderare la Schengen.

"Personal, am un singur obiectiv în momentul de faţă, dată fiind conjunctura celor două ţări, suntem într-o realitate pe care nu o putem omite - să se recunoască faptul că România şi îndeplinit obiectivul din tratat, ceea ce s-a întâmplat, şi să nu facem un joc politic din decuplarea de Bulgaria, pentru că nu ar folosi nimănui. Până la urmă e o chestiune de luni până când şi Bulgaria va fi în regulă. Pe de altă parte, nu putem accepta utilizarea dreptului de veto pentru intrare în Schengen ca (...), fără să fim consultaţi, să ni se adauge obligaţii suplimentare. Deci, aici e problema. MCV nu are nicio legătură cu Schengen. Una sunt criteriile Schengen, iar alta ceea ce noi recunoaştem: că nu avem. Nu avem încă un raport MCV satisfăcător. O recunoaştem noi, nu avem nevoie să ne-o spună alţii ca motivaţie artificială pentru un lucru pe care noi îl ştim. Nu vrem să se creeze un precedent de genul: României poţi să-i mai adaugi ceva în traistă, ce vrei, ori de câte ori ţi se pare că dă bine. Acest lucru nu-l putem accepta, pentru că o să fie şi momentul intrării în euro... Nu ştiu când va fi, dar va fi", a spus Traian Băsescu.

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, recent, raportul tehnic privind România. Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate de experţii din grupul Sch-Eval, urmând să fie făcute reevaluări pe cele două componente

Franţa şi Germania au decis la 21 decembrie 2010 să blocheze din motive de securitate intrarea, în perioada imediat următoare, a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen.

Cele două ţări consideră "prematură" intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen în martie 2011, insistând asupra carenţelor pe care Sofia şi Bucureştiul le au în privinţa luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.

Finlanda s-a alăturat celor două ţări la 20 ianuarie.

Spaţiul Schengen numără 25 de state membre şi peste 400 de milioane de cetăţeni circulă liber din Finlanda în Grecia şi din Portugalia până la frontiera poloneză, fără să fie nevoite să prezinte paşaportul la control.

Numai Marea Britanie şi Irlanda, două ţări insulare, au decis să rămână în afara acestei zone. Dar alte trei state care nu sunt membre UE - Elveţia, Norvegia şi Islanda - au aderat la Schengen. În afară de România şi Bulgaria, şi Ciprul a cerut să devină membru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici