Băsescu: România se va ralia proiectului Turciei Black Sea Harmony

Publicat: 21 08. 2008, 22:33
Actualizat: 06 11. 2012, 09:01

El a precizat că România a intrat deja în procedura de adoptare a legislaţiei care să îi permită ralierea la proiectul Black Sea Harmony, iniţiat de Turcia.

Băsescu a mai afirmat că şi din discuţia avută cu preşedintele turc a reieşit că proiectele de transport energetic, cum ar fi proiectul Nabucco, rămân viabile chiar şi în situaţia conflictului georgian.

Preşedinţii României şi ai Turciei au susţinut un punct de vedere comun în ceea ce priveşte necesitatea soluţionării pe căi paşnice, cu respectarea principiului integrităţii teritoriale a unor conflicte similare celui din Oseţia de Sud.

Pe de altă parte însă, întrebat despre propunerea lansată miercuri de preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, după întâlnirea avută cu Traian Băsescu, referitoare la necesitatea refacerii echilibrului de forţe militare la Marea Neagră, preşedintele turc s-a rezumat la a spune că nu e necesară implicarea unei alte ţări în afara celor riverane Mării Negre.

Gul a declarat că Turcia nu consideră că este necesară o nouă aranjare a forţelor la Marea Neagră, Convenţia de la Montreux, în vigoare de 70 de ani, precum şi determinarea ţărilor riverane Mării Negre, fiind suficiente pentru asigurarea securităţii în zonă.

Preşedintele turc a mai afirmat că România este o ţară exemplu în zonă, care reuşeşte să se identifice cu structurile euro-atlantice şi a apreciat că ţara noastră are o contribuţie foarte importantă la stabilitatea zonelor Mării Negre şi Balcanilor.

El şi-a exprimat speranţa că schimburile comerciale între cele două ţări vor ajunge la sfârşitul anului 2010 la un volum de 10 miliarde de dolari.