Băsescu: România şi Letonia au abordări foarte apropiate privind subiectele de interes european

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, cu ocazia vizitei omologului leton la Bucureşti, că România şi Letonia au abordări foarte apropiate în ceea ce priveşte subiectele de interes european, mulţumind şefului statului leton pentru susţinerea în cazul aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România şi Letonia au abordări foarte apropiate privind subiectele de interes european

Băsescu: România şi Letonia au abordări foarte apropiate privind subiectele de interes european (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Este prima vizită a unui preşedinte leton în România. Este o vizită care ne onorează şi care cu certitudine va consolida relaţiile politice şi, sper eu, economice între cele două ţări. În cursul discuţiilor am abordat o paletă largă de subiecte, în mod deosebit de interes european, dar şi în afara problematicii europene. Am discutat despre viitorul cadru financiar al UE, deci cu referire la bugetul 2013-2020, despre Politica Agricolă Comună, despre politica de coeziune. De asemenea, a făcut obiectul discuţiilor noastre politica energetică a Uniunii şi vecinătatea estică. Concluziile pe aceste subiecte sunt că România şi Letonia au abordări foarte apropiate", a precizat Traian Băsescu, în declaraţiile comune de presă, susţinute alături de preşedintele Letoniei, Valdis Zatlers.

El a mai spus că un punct de discuţie a fost legat de accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

"Vreau să mulţumesc domnului preşedinte şi pentru concluziile discuţiilor de astăzi, dar şi pentru poziţia de până acum, care susţine exact punctul de vedere românesc, că nu se pot adăuga condiţionalităţi suplimentare. De asemenea, am avut în discuţii subiecte ca participarea în Afganistan şi, nu în ultimul rând, situaţia din Africa de nord", a mai spus şeful statului român.

La rândul său, preşedintele Letoniei, Valdis Zatlers, a afirmat că momentul vizitei sale la Bucureşti este unul "foarte potrivit", deoarece se împlinesc 90 de ani de la recunoaşterea Letoniei de către România şi 20 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

"Astăzi am onoarea de a participa la deschiderea Consulatului onorific al Letoniei la Bucureşti şi aş vrea să vă mulţumesc pentru sprijinul acordat de partea română pentru deschiderea acestei mici ambasade letone la Bucureşti. Pe lângă chestiunile europene şi locale discutate astăzi, am mai abordat şi subiecte bilaterale şi pot spune că în ultimii câţiva ani, cinci-şase ani, relaţiile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit foarte mult. Cred că este încă suficient loc pentru a îmbunătăţi şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, mai ales pe plan economic", a declarat Valdis Zatlers.

În privinţa aderării României la Schengen, el a menţionat că libera circulaţie a cetăţenilor ar trebui să fie neîngrădită.

"Suntem de acord că nu ar trebui să fie impuse noi condiţionalităţi la aderarea României la zona Schengen. De asemenea, a fost important să facem un schimb de opinii referitoare la politica de coeziune şi la politica culturală în Europa, în următorul deceniu. Este foarte important să subliniem importanţa politicilor de coeziune, care vor conta foarte mult în următoarele decenii, iar proiectele acestea trebuie implementate pe perioade de 30, 40 de ani, sunt aspecte foarte importante în consolidarea situaţiei şi a poziţiei UE. De asemenea, trebuie să facem mai multe eforturi pentru a avea contribuţii mai echitabile ale statelor europene în contextul european. Întâlnirea de azi nu reprezintă decât un punct de plecare pentru discuţii ulterioare şi l-am invitat pe domnul preşedinte Băsescu să vină şi el în Letonia, oricând este binevenit", a conchis Valdis Zatlers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici