Băsescu: România solicită introducerea în sistemele permanente de alertă şi capabilităţi de reacţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România solicită, la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, consolidarea flancului estic al Alianţei, ceea ce înseamnă ”introducerea României în sistemele permanente de alertă şi de capabilităţi de reacţie”.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România solicită introducerea în sistemele permanente de alertă şi capabilităţi de reacţie

Băsescu: România solicită introducerea în sistemele permanente de alertă şi capabilităţi de reacţie (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Preşedintele a arătat că obiectivele noastre şi aspiraţiile, la Summit-ul NATO, sunt generate în primul rând de evenimentele din Ucraina şi de ”ceea ce ne-a arătat preşedintele Putin în acţiunea Federaţiei Ruse, acţiune care (...) a ajuns la limite care frizează iraţionalul, pentru că atât timp cât nu respectăm acordurile internaţionale, nu respectăm frontierele statelor în Europa, nu mai putem vorbi de raţional şi atunci intervine iraţionalul şi impredictibilul”.

”Plecând de la aceste premise, România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei, nu numai a celui nord-estic, ci a întregului flanc estic, de la nord până la sud”, a anunţat preşedintele.

El a precizat că aceasta înseamnă ”introducerea României în sistemele permanente de alertă şi de capabilităţi de reacţie” şi a menţionat că, în acest sens, dincolo de realizarea capabilităţilor pentru consolidarea flancului estic, sunt modalităţi diverse de a se atinge aceste obiective.

Traian Băsescu a spus că nu va descrie aceste modalităţi, precizând că va vorbi mai pe larg despre ele după Summit, ”după ce vedem că ceea ce am negociat mai bine de două luni se materializează”.

Preşedintele a mai afirmat că România solicită ”creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate ale României cu alte forţe armate ale statelor membre NATO”.

”Aici mă refer la forţele terestre, la forţele aeriene şi la cele navale, cu un acces deosebit pe creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor navale ale României cu forţele navale alte altor state membre NATO, având în vedere forţa deosebită pe care o are flota navală a Federaţiei Ruse în Marea Neagră. Nu ascundem faptul că prezenţa acestei flote ne generează îngrijorări”, a mai declarat şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că ”un număr mare de exerciţii, care să presupună prezenţa unor nave ale aliaţilor NATO, în Marea Neagră, împreună cu flota României şi a Bulgariei, este un lucru de mare interes pentru România”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici