- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: România trebuie să împrumute 5 mld. euro de pe piaţă, în afara banilor de la FMI
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că pentru a avea în acest an un deficit bugetar de 6,8%, dincolo de cele aproximativ trei miliarde de euro pe care România le va primi până la finele anului de la FMI şi UE, ar trebui împrumutată de pe piaţă o sumă de cinci miliarde de euro.
Băsescu: România trebuie să împrumute 5 mld. euro de pe piaţă, în afara banilor de la FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Dacă noi implementăm programul pe care l-am convenit cu Fondul, de reducere a cheltuielilor bugetului de stat, vom rămâne cu un deficit de 6,8% anul acesta. Vom avea acord cu FMI şi dincolo de aproximativ 3 miliarde de euro pe care îi mai primim până la sfârşitul anului, de la FMI şi UE, ar mai trebui să împrumutăm de pe piaţă diferenţa până la 8,8 miliarde, asta înseamnă deficit de 6,8 procente din Produsul Intern Brut. Deci ar mai trebui să mai împrumutăm încă circa 5 miliarde de euro, dar în condiţii de acord cu FMI", a afirmat preşedintele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
El a adăugat că în lipsa acordului cu instituţiile internaţionale România ar fi avut un deficit de 9,1% din PIB, adică 11,7 miliarde de euro.
Băsescu a rugat "oamenii veseli din politică", presă, lumea sindicală, din lumea de afaceri, să spună cum ar putea să împrumute România 11,7 miliarde de euro.
În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO