Băsescu: România va avea un portofoliu CE cu care n-o să ne fie ruşine. Ponta s-a speriat de o glumă lansată de la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România va avea în CE un portofoliu "cu care n-o să ne fie ruşine" şi a arătat că lista vehiculată, în care pentru Corina Creţu apărea un portofoliu "neconvingător", a fost "o glumă lansată de la Bruxelles", de care premierul Ponta s-ar fi "speriat".

Urmărește
610 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România va avea un portofoliu CE cu care n-o să ne fie ruşine. Ponta s-a speriat de o glumă lansată de la Bruxelles

Corina Creţu (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

"Referitor la ce vântură Victor Ponta legat de comisar – cum o sabotează preşedintele pe Corinuţa... Vreau să ştiţi că toate discuţiile mele legate de funcţia de comisar, indiferent cu cine au fost făcute, au fost legate de nevoia asigurării unui portofoliu reprezentativ", a spus Băsescu, în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Băsescu a adăugat că lista de comisari vehiculată în care Corina Creţu apărea ca urmând să deţină un portofoliu "neconvingător" a fost "o glumă lansată de la Bruxelles".

"Eu ştiu că l-a descumpănit acea listă care a apărut cu numele Corina Creţu pe un portofoliu neconvingător. Ca să nu se sperie Victor Viorel, vreau să-i spun că a fost o glumă lansată de la Bruxelles. Oamenii de la Bruxelles au simţul umorului şi atunci au lansat acest lucru chiar la două zile după ce Victor Viorel povestea ce negocieri complicate a avut el pentru obţinerea unui portofoliu. Vă rog, sunteţi ziarişti, întrebaţi-l cu cine a negociat", a continuat preşedintele.

"Eu vă pot spune că România va avea un portofoliu cu care n-o să ne fie ruşine, dar Victor Viorel s-a speriat de o glumă şi s-a temut că i-am stricat negocierile complicate. Caraghios. V-aş spune mult mai mult, dar este o regulă să nu se vorbească în această perioadă, este un atribut al preşedintelui Comisiei", a mai spus el.

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a trimis vineri lista comisarilor desemnaţi, fără menţionarea portofoliilor, premierului italian Matteo Renzi, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, iar din partea României este nominalizată Corina Creţu.

Consiliul Uniunii Europene urmează să îşi exprime acordul cu privire la această listă, după care ea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Ulterior, Juncker va anunţa şi distribuirea portofoliilor şi modul în care intenţionează să organizeze activitatea următoarei Comisii Europene. Acest lucru este aşteptat în a doua jumătate a săptămânii următoare.

În următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să îşi exprime acordul pentru întregul Colegiu al Comisarului, inclusiv Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Acest acord este precedat de audierea comisarilor desemnaţi în comisii. După aprobarea Parlamentului European, Consiliul European numeşte oficial Comisia.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu a contestat propounerea Corinei Creţu pentru funcţia de comisar european, Ponta subliniind că dacă România nu va primi "cel mai important portfoliu", care fusese negociat deja, va fi cel mai ruşinos moment pentru ţara noastră.

Ponta a arătat că atitudinea preşedintelui şi a opoziţiei este cel mai nefericit caz pe care îl cunoaşte şi este asemenea cazului lui Varujan Vosganian din 2006.

"România a obţinut în urma negocierilor un portofoliu extrem de important, din punctul meu de vedere cel mai important, după care, tot din România, aseară domnul Băsescu a contestat să nu..., liderii opoziţiei au trimis scrisori să nu primim un portofoliu important. Important e să moară capra românească, că nu e susţinută de domnul Băsescu sau de domnul Iohannis sau de domnul Blaga. Dacă se va întâmpla aşa, vreau să vă spun că este cel mai ruşinos posibil moment pentru România", a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

Victor Ponta a arătat că nicio altă ţară din cele 28 de state membre ale UE nu şi-a sabotat "în mod public şi cu atâta energie" interesul de a avea un portofoliu bun.

El şi-a exprimat speranţa că vocea preşedintelui şi cea a liderilor opoziţiei nu vor prevala în faţa interesului României.

"Îmi pare rău că în 2006, exact pe aceeaşi filieră, în loc să primim un portofoliu economic pentru domnul Vosganian, am primit multilingvism. Sper să nu păţim la fel, după ce puteam să avem cel mai important portofoliu, tot din ţară să fie cerut în mod insistent ca România să nu primească nimic sau să primească un portofoliu cât mai slab, ca să fie folosit în bătălia politică internă", a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai declarat, joi seară, că niciodată nu s-a vorbit ca România să primească portofoliul Ajutor umanitar, el arătând că „ştirea” despre acest fapt reprezintă „o făcătură” din România, dată de „cei care ne prostesc şi ne mint de zece ani”, în direct cu Palatul Cotroceni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici