- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Rusia are o oarecare ostilitate faţă de România
Preşedintele Traian Băsescu declară, într-un interviu publicat marţi de "România Liberă", că Rusia are "o oarecare ostilitate" faţă de România, care vine din propria neîncredere şi care se manifestă "ori de câte ori are ocazia".
Băsescu: Rusia are o oarecare ostilitate faţă de România (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)
Întrebat când va deveni Rusia prietena României, şeful statului răspunde pentru România Liberă: "Oricând va respecta şi interesele României, adică pentru mine, de exemplu, şi acelaşi sentiment este şi la Moscova, funcţionează încă neîncrederea. Cred că nici la Moscova nu este mai multă încredere decât încrederea care este la Bucureşti faţă de Moscova".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Preşedintele Băsescu explică faptul că România nu are încredere în Moscova, pentru că nu se simte "deloc confortabil" cu trupe ale Federaţiei Ruse lângă graniţa sa, în Transnistria. "Nu ne simţim deloc confortabil că Federaţia Rusă a ţinut să-şi prelungească acordul de staţionare a flotei de la Sevastopol până în 2042. Dacă Rusia priveşte cu atât drag la statele din Regiunea Mării Negre, de ce e nevoie de o asemenea flotă într-o mare atât de mică?", adaugă Traian Băsescu.
El susţine că acelaşi lucru a spus şi la summit-ul NATO de la Lisabona, fără a se referi la flota din Sevastopol, dar cu referire directă la atitudinea Federaţiei Ruse faţă de Republica Moldova şi Georgia, ţări foarte apropiate de România. "Deci, nu poate fi acoperită realitatea cu declaraţii de bune intenţii, aceasta a fost intervenţia mea la summit-ul NATO-Rusia", a menţionat Băsescu, precizând că o reacţie apropiată a avut şi Polonia.
Traian Băsescu explică şi faptul că scutul NATO este unul separat de sistemele de protecţie ale Federaţiei Ruse, este un sistem de protecţie al statelor membre ale Alianţei şi nu are nimic comun cu vreo intervenţie sau parteneriat cu Federaţia Rusă. "Este vorba doar despre un parteneriat în schimbul de informaţii, ceea ce e cu totul altceva. La Lisabona s-a convenit să cooperăm pe informaţii, dar nu pe acces la tehnologie, nu pe acces la comandă", spune el.
Şeful statului apreciază, de asemenea, că retragerea trupelor ruseşti din Transnistria va fi un test.
Întrebat dacă va fi un test pe care NATO îl dă Rusiei, preşedintele răspunde: "Noi suntem printre cei mai exigenţi în relaţia cu Federaţia Rusă, aşa că, dacă va fi un test pozitiv pentru noi, va fi şi pentru Alianţă la fel".
Întrebat dacă spionii ruşi vor fi în vreun fel descurajaţi de noile relaţii NATO-Rusia, Băsescu declară: "Lumea nu s-a transformat într-un loc populat cu îngeri. România are prieteni şi adversari. România, ca stat membru NATO, are ca adversari şi adversarii Alianţei, de aceea este atractivă pentru spionajul altor state.
El precizează că adversarii sunt cei care se definesc ca fiind adversari ai NATO, în primul rând.
Întrebat dacă fenomentul despre care vorbea în urmă cu an - că există oameni politici şi chiar ziarişti care susţin partida rusească şi că această partidă este îndreptată împotriva României - continuă, Traian Băsescu răspunde: "Categoric da. Sunt oameni influenţaţi sau influenţabili care fac jocuri folositoare altor state, nu României. Nu poţi să-i acuzi de rea-credinţă întotdeauna. De multe ori interesele lor se manifestă într-un mod convenabil unor ţări care n-ar vrea stabilitate în România şi de aici coincidenţa de acţiune. Astfel de situaţii cred că există în foarte multe ţări. Mai sunt lideri politici foarte atacaţi de presă în UE, uneori pe merit, dar acest lucru convine unor structuri din afara structurii ţării lor. Nu poţi considera nevinovată o discreditare de tipul «familia preşedintelui este implicată în trafic de armament». Aici nu se poate vorbi de o coincidenţă, ci de o misiune a unor securişti".
El susţine că aceştia îşi asumă această misiune, fiindcă nu le plac nici stabilitatea, nici democraţia, nici justiţia.
Întrebat cine e în spatele lor, Băsescu afirmă: "De multe ori sunt ei înşişi. Este voinţa lor".
Şeful statului mai susţine că se poate constata "cel puţin coincidenţa" de interese între Sorin Ovidiu Vîntu, Dan Voiculescu, Dinu Patriciu şi puteri din afară care vor discreditarea puterii democratice din România.
În legătură cu relaţia Rusia-NATO şi evoluţia acesteia, Traian Băsescu susţine că România nu ar putea accepta rachete ruseşti pe teritoriul naţional "nici cu Ion Iliescu, Victor Ponta sau Mircea Geoană la Cotroceni".
Întrebat dacă ar putea să se ajungă la o colaborare atât de strânsă între Rusia şi NATO, încât să fie amplasate elemente de apărare ale Alianţei pe teritoriul rus şi invers, preşedintele Băsescu răspunde: "Cel puţin în mandatul meu, nu".
Pe de altă parte, întrebat de cine sunt plătiţi agenţii de influenţă despre care se vorbeşte în Strategia Naţională de Apărare, şeful statului susţine că aceştia "nici n-au nevoie să fie plătiţi".
"Atât timp cât trusturi media sunt deţinute de foşti informatori, cu nume de cod cunoscute, Felix, Nuş, nu cred că trebuie să avem multe dubii despre cei care sunt gata să devină agenţi de influenţă", adaugă Băsescu.
Tot în Strategia Naţională de Apărare, staţionarea trupelor ruseşti în apropierea graniţelor României este considerată o ameninţare la siguranţa ţării, iar recent Traian Băsescu a spus că Rusia nu are doar flori pentru România. Întrebat ce altceva mai are Rusia pentru România, Traian Băsescu declară: "Şi o oarecare ostilitate care îi vine din propria neîncredere şi care se manifestă ori de câte ori are ocazia".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.