"Încă nu avem evaluarea integrală a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Spre exemplu, la acea şedinţă la care am invitat ministrul de Externe, prim-ministrul, chiar a doua zi după incidentele de la Chişinău, unul din lucrurile pe care le-am stabilit ca o prioritate a fost să fim informaţi câţi cetăţeni cu cetăţenie română se află în beciurile ministerului de Interne de la Chişinău. Nici astăzi nu avem un răspuns de la autorităţile de la Chişinău. Tot atunci am stabilit să avem un nou ambasador. Nici astăzi nu avem un răspuns la solicitarea noastră de acreditare a ambasadorului", a spus Băsescu.
Întrebat dacă există comunicare oficială în prezent cu Moldova, Băsescu a răspuns afirmativ, precizând că este vorba chiar de o comunicare foarte bună la nivelul unor structuri guvernamentale şi servicii de informaţii. Întrebat cum de nu se ştie, în această situaţie, câţi oameni cu cetăţenie română sunt în beciurile ministerului de Interne de la Chişinău, Băsescu a răspuns: "Pentru că asta nu înseamnă că primeşti şi răspunsurile. Dar comunicarea există, nimeni nu ezită, nici Chişinăul nici Bucureştiul, să pună mâna pe telefon să sune la omolog".
Întrebat, în acest context, dacă s-a gândit să îl sune pe omologul său Vladimir Voronin, Băsescu a răspuns: "Deocamdată nu. Decizia a fost că nu este moementul să-l sun pe preşedintele Voronin". El a precizat că va face acest lucru atunci când va considera oportun. "Vă asigur că o să o fac la momentul potrivit, deocamdată interesul meu major a fost să fie foarte bine informată Comisia Europeană", a precizat Băsescu.