Băsescu s-a plâns că oligarhii îl împiedică să informeze despre votul uninominal

Preşedintele Traian Băsescu s-a plâns, duminică, la Iaşi, unde a participat la adunarea electorală a PLD, că nu este lăsat de oligarhi să explice românilor de ce trebuie să opteze, la referendumul din 25 noiembrie, pentru sistemul de vot uninominal pe care l-a propus.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Băsescu s-a plâns că oligarhii îl împiedică să informeze despre votul uninominal

Băsescu s-a plâns că oligarhii îl împiedică să informeze despre votul uninominal

"Este dificil să-i informez pe români, şi nu pentru că aceştia ar înţelege greu, ci pentru că s-a creat un baraj informativ, astfel încît alegătorii să nu afle despre referendum sau că vor avea posibilitatea să voteze altceva decât doresc oamenii politici. (...) Până şi televiziunea publică a acceptat o singură apariţie a preşedintelui pentru a explica votul uninominal. Aceasta dovedeşte câtă teamă şi opoziţie există la schimbare şi câtă influenţă are oligarhia politică de astăzi. Îşi permit, într-un stat democratic, să obstrucţioneze, ceea ce este de neconceput, comunicarea şi informarea românilor cu privire la referendumul din 25 noiembrie”, a declarat Băsescu.

Totodată, şeful statului a criticat actuala clasă politică din România, subliniind că aceasta şi-a atins limitele şi este expirată.

"Avem o clasă politică expirată, care nu poate fi totuşi acuzată că nu şi-a dus la îndeplinire mandatul. (...) A dus România în NATO şi UE, a transformat economia de comandă într-o economie de piaţă, dar acestea nu sunt suficiente pentru a ne asigura un viitor mai bun. Sunt foarte multe lucruri pe care această clasă politică a fost incapabilă să le realizeze, cum ar fi o reformă în sănătate, agricultură, educaţie şi justiţie. Avem procurori foarte buni atunci cînd întocmesc dosare unor persoane fără legătură cu politica, dar care fac greşeli procedurale când se ocupă de oameni politici sau magnaţi. S-a ajuns ca interesele de grup să fie mai mari decît interesele poporului. Am văzut un lung şir de legi şi ordonanţe emise pentru grupurile clientelare. Au apărut interese trans-partinice, asistăm la o cârdăşie între oameni politici, oameni de afaceri şi moguli media", a spus Băsescu.

În opinia sa, această "cârdăşie" sărăceşte şi frânează, face ca Parlamentul să promulge legi împotriva interesului public, face să apară alianţe politice împotriva naturii.

"Fie că vorbim de PSD-PNL-PRM-UDMR, fie că vorbim de Iliescu-Hrebenciu-Tăriceanu, sunt alianţe împotriva naturii, care au o singură justificare: corupţia şi primatul interesului de grup”, a subliniat Băsescu.

El i-a criticat şi pe analiştii politici care găsesc justificări actualei construcţii politice ce conduce România.

"Am văzut analişti politici care justifică talentul negocierii între cei enumeraţi. Nu este adevărat, nu aceasta înseamnă politică. Singurul compromis acceptabil este cel în interes public, nu în interesul de grup”, a arătat Traian Băsescu.

El a prezentat noul sistem de vot ca pe o soluţie radicală pentru curăţarea clasei politice din România.

"Incapacitatea partidelor de a se reforma în interior poate fi suplinită prin introducerea votului uninominal în două tururi. Partidele vor fi obligate să-şi deschidă porţile, vor veni oameni capabili să atragă voturi, în locul celor care-şi cumpărau locurile cu bani. Noul sistem politic va genera guvernări solide, în stare să impună un ritm susţinut al reformelor. (...) Dacă alegerile din 2008 se vor face după acest sistem, vom putea spune că s-a terminat tranziţia democraţiei în România şi că aceasta s-a aşezat pe temelii solide”, a mai spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici