- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu şi Calmy-Rey consideră relaţiile româno-elveţiene ca fiind excelente
Preşedintele Traian Băsescu şi omologul elveţian, Micheline Calmy-Rey, au catalogat relaţia bilaterală dintre cele două ţări ca fiind "excelentă", printre subiectele abordate de cei doi, miercuri, la Cotroceni, aflându-se teme precum Balcanii de Vest, Caucazul de Sud şi Republica Moldova.
"Încep prin a mulţumi doamnei preşedinte pentru răspunsul pozitiv la invitaţia mea de a vizita România. În cursul discuţiei am făcut o analiză a relaţiei bilaterale, pe care am constatat a fi excelentă. De asemenea, am abordat probleme legate de Balcanii de Vest şi de zona caspică. În acelaşi timp, am discutat şi probleme comune de interes European. Nu în ultimul rând, am abordat subiectul Republicii Moldova", a declarat Traian Băsescu.
El a ţinut să-i mulţumească omologului elveţian "pentru încrederea pe care investitorii elveţieni o au şi nivelul investiţiilor elveţiene în România" .
"De asemenea, am avut o discuţie despre procesul de recunoaştere a diplomelor româneşti în Elveţia. România va susţine că acest proces trebuie să se deruleze 24 de luni, să existe un acord între Elveţia şi UE, de care să beneficieze şi România", a mai spus şeful statului român.
La rândul ei, Micheline Calmy-Rey a reamintit că în acest an se sărbătoreşte centenarul relaţiilor diplomatice dintre România şi Confederaţia Elveţiană. "Trebuie să constatăm stadiul excelent al acestora (relaţiilor diplomatice – n.r.) Încă din anul 1990, volumul schimburilor comerciale a crescut. Am concluzionat un număr de acorduri care îmbunătăţesc condiţiile pentru aceste schimburi economice – un acord pentru protecţia investiţiilor, un acord pentru evitarea dublei impuneri şi un acord în materie de luptă împotriva terorismului", a afirmat Micheline Calmy-Rey.
Ea a mai precizat că în cadrul convorbirilor au fost abordate problemele care ţin de politicile europene, deşi Elveţia nu face parte din UE. "Am ales o altă cale, calea relaţiilor bilaterale între Elveţia şi UE, dar asta nu înseamnă că Elveţia nu are politici europene. Suntem prezenţi aici, în România, cu o contribuţie de 181 milioane de franci elveţieni, care urmăresc reducerea disparităţilor economice şi sociale între noile şi vechile state ale UE. Am semnat un acord privind libera circulaţie a persoanelor, care face ca această relaţie a noastră în interiorul UE să fie specială şi să fie specială si în legătură cu România", a adăugat Calmy-Rey.
Ea a menţionat că unul dintre subiectele discutate a fost şi regiunea Caucazului de Sud, zonă în care Elveţia joacă un rol important. "Noi reprezentăm interesele georgiene în Rusia şi pe cele ruseşti în Georgia şi jucăm un rol important în dorinţa Rusiei de a accede în Organizaţia Mondială a Comerţului. Iată de ce discuţia noastră a fost condusă şi în zona Caucazului de sud", a explicat Micheline Calmy-Rey.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.