- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.07.2014, 20:56)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Şi Federaţia Rusă are de câştigat din asocierea Ucrainei, Moldovei şi Georgiei la UE
Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că "şi Federaţia Rusă are de câştigat ca urmare a intrării în vigoare a acordurilor de asociere a Ucrainei, R.Moldova şi Georgiei la UE", pentru că acest lucru înseamnă condiţii de competitivitate pe piaţa celor trei ţări şi calitate la standarde europene.
Urmărește
453 afișări
Traian Basescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Pe o presă care este sufocată de subiecte Mircea Băsescu, Bercea Mondial, Voiculescu şi alte teme legate de justiţie, aş vrea să venim, astăzi, la câteva probleme reale - şi cele mai înainte expuse sunt reale, dar avem nişte probleme cu ţara - şi le-aş menţiona", a spus Traian Băsescu la începutul declaraţiei de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Traian Băsescu a anunţat că a trimis la Monitorul Oficial Acordurile de asociere la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.
"Se dovedeşte că nimeni nu poate opri evoluţia unei naţiuni, oricât de neconvenabil ar fi din punct de vedere politic", a spus Băsescu, dând exemplul evenimentelor din Ucraina care au repercursiuni grave şi acum asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei.
"Totuşi, vedem o armată ucraineană care apără voinţa poporului. Poporul ucrainean doreşte să se apropie de Uniunea Europeană, doreşte să iasă din chingile controlului politic exercitat, tradiţional, de Moscova asupra Ucrainei şi iată că reuşeşte, pe de o parte politic şi pe de altă parte apărându-şi voinţa cu arma în mână. Îmi doresc mult ca armata ucraineană să lichideze în scurt timp rezistenţa separatiştilor din Lugansk şi Doneţk, iar poporul ucrainean să îşi continue drumul, aşa cum îşi doreşte", a spus preşedintele.
Şeful statului a mai arătat că semnarea Acordului de către Republica Moldova reprezintă o mare satisfacţie pentru noi şi o reuşită remarcabilă pentru Republica Moldova.
"Din punct de vedere al României, noi am făcut tot ce am putut pentru a sprijini Republica Moldova, nu numai prin promulgare ci şi de-a lungul acestui proces dificil", a spus Traian Băsescu, arătând că "Republica Moldova, chiar în condiţii vitrege, cu o Transnistrie agresivă şi potrivnică, cu o Găgăuzie extrem de refractară la drumul spre Europa al Republicii Moldova, reuşeşte să semneze Acordul de asociere şi să înceapă un drum de apropiere de Uniunea Europeană".
Şeful statului a ţinut să tragă şi o concluzie, precizând că "miza Federaţiei Ruse pentru fostele ţări ale Uniunii Sovietice este o miză legată de controlul politic".
"Eu consider că şi Federaţia Rusă are de câştigat ca urmare a intrării în vigoare a acordurilor de asociere a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană. Şi, are de câştigat, pentru că asocierea la Uniunea Europeană înseamnă condiţii de competitivitate pe piaţa celor trei ţări, înseamnă calitate la standarde europene a produselor din economia celor trei ţări, înseamnă calitate la standarde europene a serviciilor care sunt oferite pe teritoriul celor trei ţări semnatare ale acordului de asociere", a arătat Băsescu.
El a menţionat că "nu trebuie să exagerăm, spunând că Acordul de asociere înseamnă o imediată perspectivă de intrare a acestor ţări, şi ne referim în primul rând la Republica Moldova în Uniunea Europeană" şi a amintit faptul că România a semnat acordul de asociere în 1993 şi a intrat în UE în 2007, "un parcurs de 14 ani de reforme dificile, care au fost necesare".
"Aş spune că este un pas foarte important pentru cele trei ţări, în mod deosebit, în ceea ce ne priveşte, pentru Republica Moldova, dar nu înseamnă o garanţie de intrare în Uniunea Europeană, iar acordul nu prevede nicio astfel de garanţie. Au existat, însă, în declaraţiile preşedintelui Barroso şi ale preşedintelui Van Rompuy, afirmaţii că este o perspectivă europeană pentru Republica Moldova, ceea ce ne bucură. Este o declaraţie politică, deocamdată", a comentat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legile pentru ratificarea Acordurilor de asociere între UE şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, legi adoptate săptămâna trecută de cele două Camere ale Parlamentului.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe