Băsescu şi Iuşcenko au stabilit că vor respecta decizia de la Haga

Preşedintele Traian Băsescu a purtat, joi, o convorbire telefonică cu preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko, cu care a stabilit că cele două ţări vor respecta hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie în cazul Delimitarea maritimă în Marea Neagră.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Băsescu şi Iuşcenko au stabilit că vor respecta decizia de la Haga

România şi Ucraina vor respecta decizia de la Haga

Preşedinţia menţionează că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa şefului statului ucrainean.

"În urma convorbirii telefonice, cei doi preşedinţi au concluzionat următoarele: atât România, cât şi Ucraina vor respecta hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie în cazul Delimitarea maritimă în Marea Neagră, pronunţată la data de 3 februarie 2009; cei doi şefi de stat au apreciat că ambele ţări sunt avantajate de hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie, prin respectarea acesteia fiind create condiţiile pentru o dezvoltare rapidă şi consistentă a relaţiilor bilaterale româno-ucrainene", se arată în comunicatul Preşedinţiei de la Bucureşti.

Pe de altă parte, agenţia Ukranews, informează, citând Preşedinţia de la Kiev, că Victor Iuşcenko şi Traian Băsescu au convenit, în discuţia telefonică purtată joi, faptul că cele două ţări consideră că decizia adoptată la Haga este justă şi definitivă.

Potrivit sursei, Iuşcenko consideră că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie în procesul dintre cele două ţări pune capăt disputei dintre bilaterale legate de platoul continental la Marea Neagră şi deschide noi oportunităţi de cooperare bilaterală "fructuasă".

Preşedintele ucrainean mai consideră, potrivit Ukranews, că decizia scoate de pe agenda bilaterală "dificila" problemă "moştenită din trecut".

Ukranews aminteşte că, anterior, MAE de la Kiev afirmase că decizia Curţii de la Haga este obiectivă.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut, marţi, jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.

Zona care revine României conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol.

Citeşte şi:

Curtea de la Haga dă câştig de cauză României

Kiev: Decizia de la Haga conferă Insulei Şerpilor statut de insulă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici