- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Sistemul de învăţământ este inechitabil şi nerelevant, iar sistemul de sănătate ineficient
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în Parlament, că sistemul de învăţământ are multe deficienţe, este inechitabil faţă de copiii din mediul rural şi este nerelevant în raport cu economia şi societatea viitorului, iar sistemul de sănătate este caracterizat prin ineficienţă şi lipsă de transparenţă în utilizarea resurselor.
Băsescu: Sistemul de învăţământ are multe deficienţe, este inechitabil şi nerelevant
În opinia lui Băsescu, educaţia trebuie să asigure oferta de calificare necesară în condiţiile în care conţinutul muncii în agricultură se va modifica, iar mai mult de un milion de locuri de muncă din agricultură se vor transfera spre alte ramuri, care valorifică mai bine potenţialul uman.
"Aşa cum am subliniat şi la lansarea diagnosticului asupra sistemului de educaţie din România, tabloul general este, însă, îngrijorător, iar tendinţele nu sunt încurajatoare. Sistemul prezintă multiple deficienţe, în pofida faptului că, după mulţi ani de subfinanţare, bugetul educaţiei a ajuns la 6% din Produsul Intern Brut, respectiv la aproximativ 8 miliarde de euro. Sistemul de învăţământ actual este inechitabil. Apartenenţa la mediul rural se asociază cu dezavantaje majore: actualmente doar 25% din elevii din mediul rural ajung să urmeze liceul", a spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Şeful statului a adăugat că sistemul de educaţie este "nerelevant în raport cu economia şi societatea viitorului".
"Poziţionarea României la cei cinci indicatori ai economiei cunoaşterii, aşa-numiţii indicatori Lisabona, este mult sub nivelul european. Numărul de copii care abandonează şcoala este mult mai mare decât în restul Uniunii Europene. De asemenea, ponderea elevilor de 15 ani care nu reuşesc să atingă nici măcar nivelul cel mai scăzut de performanţă este dublă în România faţă de media Uniunii Europene", a spus Băsescu.
Preşedintele a arătat că performanţele generale ale elevilor români se află mult sub media internaţională.
"La testările internaţionale PIRLS publicate în 2007, România se situează pe locul 36 din 45 de ţări evaluate. Rezultatele testărilor sunt cu atât mai slabe cu cât asistăm la o scădere notabilă faţă de rezultatele obţinute în anul 2004. Aici avem o mare inadvertenţă: între dublarea sumelor alocate educaţiei şi deprecierea calităţii sistemului de educaţie", a mai declarat şeful statului.
Traian Băsescu consideră că sistemul de sănătate este caracterizat, în prezent, prin ineficienţă şi lipsă de transparenţă în utilizarea resurselor şi că România se află pe unul dintre ultimele locuri din UE sub aspectul stării de sănătate a populaţiei
"Mortalitatea infantilă este cea mai ridicată din Uniunea Europeană, fiind de şase ori mai mare decât în Suedia şi de trei ori mai mare decât în Ungaria. Boli aproape eradicate de mult în alte state ale Uniunii continuă să afecteze un număr mare de români. Numărul medicilor, raportat la mia de locuitori, în România este unul dintre cele mai mici din UE. În plus, sistemul este inechitabil pentru că accesul la îngrijire medicală este mai dificil pentru populaţia săracă şi pentru cea din mediul rural, unde avem de trei ori mai puţini medici decât în mediul urban. Circa 100 de localităţi sunt lipsite total de asistenţă medicală", a spus preşedintele Traian Băsescu, în discursul ţinut în faţa celor două Camere ale Parlamentului.
El a adăugat că sistemul de sănătate se caracterizează prin ineficienţă şi lipsă de transparenţă în utilizarea resurselor.
"Deşi, practic, resursele financiare alocate, ca şi la educaţie, s-au dublat, de la circa trei miliarde de euro în anul 2004, la aproape şase miliarde de euro în anul 2008, ajungînd să reprezinte 4,1 % din Produsul Intern Brut, lipsurile din sistem continuă să persiste şi chiar să se acutizeze", a spus şeful statului.
În opinia sa, cetăţeanul nu dispune, încă, de informaţii care să îi permită să ia decizii corecte atunci când alege un furnizor de servicii de sănătate, "în condiţiile în care acesta ar trebui sa îşi bazeze decizia pe date publice privind performanţa unităţilor sanitare, numărul de operaţii de un anumit fel, numărul de complicaţii sau gradul de satisfacţie a pacienţilor".
"Înregistrăm o creştere a migrării absolvenţilor şi a personalului medical spre alte profesii şi spre alte ţări – fapt ce reduce eficienţa procesului educaţional şi generează deficit de personal în sistemul de sănătate", a mai spus Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO