Băsescu: Situaţia minorităţii din Serbia, cel mai fierbinte subiect între Bucureşti şi Belgrad

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că situaţia minorităţii române din Serbia este în prezent "cel mai fierbinte subiect" între Bucureşti şi Belgrad, adăugând că România speră ca protocolul semnat pe această temă să fie implementat.

Urmărește
407 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Situaţia minorităţii din Serbia, cel mai fierbinte subiect între Bucureşti şi Belgrad

Traian Băescu şi Knut Vollebaek (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Situaţia minorităţii române din Serbia care pare să fie cel mai fierbinte subiect în acest moment între România şi Serbia. Sigur că vom găsi soluţii, dar în acelaşi timp înţelegem pe deplin că este în desfăşurare campania (electorală pentru alegerile prezidenţiale din 6 mai, după demisia din 4 aprilie a preşedintelui Boris Tadic - n.r.). Avem un protocol care a fost semnat acum două luni în Bruxelles şi sperăm că va fi implementat", a afirmat şeful statului la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minoritãţi Naţionale al OSCE.

Preşedintele Băsescu i-a mulţumit oficialului OSCE pentru atenţia pe care o acordă acestui subiect. Şeful statului a spus că este foarte bine informat în legătură cu vizita pe care Vollebaek a întreprins-o la Belgrad pe 20 martie.

"Am fost, aşa cum probabil aţi fost informat, acum câteva săptămâni, în martie, într-o vizită în Serbia", a spus comisarul OSCE, iar Băsescu l-a asigurat prompt, râzând: "Da, ştiu. Cunosc până şi declaraţiile dumneavoastră de acolo".

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat pe 1 martie, la Bruxelles, de către ambasadorii la UE ai celor două ţări, după ce România blocase anterior, în reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii, luarea unei decizii privind acordarea Serbiei a statutului oficial de ţară candidată la aderarea la UE.

Preşedintele Traian Băsescu declara pe 2 martie că nu a mai existat nicio opoziţie faţă de acordarea Serbiei a statutului de ţară candidată după semnarea protocolului privind minorităţile.

Potrivit MAE român, Protocolul precizează expres asumarea de către Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale.

"Semnarea acestui Protocol este rezultatul demersurilor repetate şi insistente ale României pentru stipularea unor măsuri concrete de protejare a drepturilor şi identităţii persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Serbia, inclusiv a persoanelor aparţinând acestei minorităţi din Valea Timocului (…) El conţine angajamente concrete în vederea protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care variază de la reprezentarea parlamentară a minorităţilor, la autorizaţiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educaţie în limba maternă", se arăta într-un comunicat al MAE.

MAE a mai precizat că la concluziile Consiliului European din 1-2 martie a fost anexată şi o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanţa respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici