Băsescu: Societăţile de stat vor raporta la Finanţe, baronii economiei sunt în aceste societăţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că îmbunătăţirea managementului în regiile şi în societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011 şi că, în cel mai scurt timp, acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportării bilanţului la Ministerul Finanţe.

Urmărește
7 afișări

El a menţionat că printre societăţile care sunt sunt în atenţie în anul 2011 şi a căror funcţionare va trebui optimizată, cele două complexe energetice Turceni şi Rovinari, Compania Naţională a Huilei, cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii şi de sănătate, Termoelectrica, Oltchim şi Poşta Română.

"Le menţionez public pentru că pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagosloviţi politic, nu au niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legat de stocuri, nici legat de creşteri personal, de fonduri de salarii. Ei sunt marii boieri ai economiei româneşti. Baronii economiei româneşti îi găsim, în primul rând la regiile de stat", a spus Băsescu

Şeful statului a arătat că în 2009 şi cu precădere în 2010 s-a produs o puternică reformare a aparatului de stat, care mai continuă, că sectorul privat s-a ajustat şi s-a adaptat, dar societăţile, regiile de stat doar "au privit la criză".

Potrivit afirmaţiilor sale, anul 2011 este anul în care obiectivul major este optimizarea funcţionării regiilor statului şi a regiilor de interes local sau al societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat.

Băsescu a menţionat că, în urmă cu două săptămâni, a cerut Ministerului de Finanţe o situaţie, care să fie transmisă şi Guvernului, din care să rezulte ce s-a întâmplat în perioada 2007-2010, dacă au crescut ariratele, numărul de personal şi stocurile

"De regulă se fac achiziţii de clanţe la regii care se ocupă de cu totul altceva, dar serveşte clientela ", e explicat Traian Băsescu.

"Constatând că menţinerea regiilor de stat şi a regiilor autonome cu raportarea la ministerele de resort nu duce la un bun control al evoluţiei lor financiare şi a sănătăţii lor din punct de vedere financiar, în cel mai scurt timp, acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportării bilanţului la Ministerul Finanţe, cu informarea ministerului de resort", a arătat el.

Pe de altă parte el a atras atenţia şi managerilor companiilor profitabile, dar care obţin rezultate sub potenţial.

"Faptul că Romgaz sau Transgaz, Hidroelectrica sau altă companie cu capital majoritar de stat înregistrează profit nu spune mare lucru pentru că a înregistra un profit de o sută de milioane când există un potenţial pentru obţinerea unui profit de 500 de milioane intră în aceeaşi categorie cu managerii cărora nu le pasă de arierate", a declarat Băsescu.

În precedenta scrisoare de intenţie cu FMI, autorităţile române s-au angajat să elaboreze până la finele lunii aprilie lista cu societăţile de stat care vor fi privatizate, reorganizate sau lichidate.

Ulterior, însă, premierul Emil Boc a anunţat că această listă va fi întocmită până la sfârşitul lunii iunie.

În urma negocierilor cu FMI pentru încheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsă prin includerea altor nouă societăţi, respectiv Poşta Română, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi societăţile Intervenţii Feroviare şi Telecomunicaţii CFR.

Pe listă au fost menţinute Compania Naţională de Căi Ferate CFR, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti şi Societatea Comercială Electrificare CFR, fiind însă scoasă Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici